Gazete Vatan Logo

Alevi taleplerine mahkemeden ret!

ABD raporunda da eleştirilmişti ama...

Son olarak ABD’nin yıllık Uluslararası Din Özgürlüğü Raporu’nda eleştiri konusu yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) Alevileri finansal olarak desteklememesi konusunda mahkemeden de olumsuz karar çıktı. Ankara 17. İdare Mahkemesi, Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Turan Eser’in açtığı davada Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden tüm cemevlerine kaynak aktarılması, Diyanet TV yayınlarına son verilmesi ve dinsel fetva uygulamasına son verilmesi istemlerinin reddine karar verdi. Mahkemenin, kararına Diyanet İşleri Başkanlığı’nın savunmasında yer alan görüşleri birebir alması dikkat çekti.

DİB’in “Anayasal bir kuruluş olduğu, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu tarihten beri bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek faaliyetlerini sürdürdüğü” savunulan kararda, davacı Eser’in, Diyanet Kanunu’ndaki ilgili hükmün anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talebi de reddedildi.

Kararda şöyle denildi:

Eşitliğe aykırı olur!

“İslam dininin inançlarını, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli olan DİB’in herhangi bir mezhebe, siyasi düşünceye, kültür ve inanca göre yeniden yapılandırılması anayasanın 10. maddesine (eşitlik) aykırı olacaktır.”

ABD raporunda eleştirildi

ABD’nin Din Özgürlüğü Raporu’nda Sünnilere kayırıcı yaklaşıldığı, Alevilerin devlet tarafından ‘heterodoks Müslüman mezhebi’ olarak görüldüğü ve finansal olarak desteklenmediği kaydedilmişti.

Haberin Devamı