Gazete Vatan Logo

Aks Nedir, Ne İşe Yarar? Aks Arızası Belirtileri Nelerdir?

Aks aynı zamanda halk dilinde dingil olarak ifade edilmektedir. Motorlu araçlar üzerinden defransiyel doğrultusunda çıkan dönme hareketini tekerleklere ileten çelik mil olarak ifade edilebilir. Böylece aracın hareket etmesi ile beraber ileri, sağa veya sola ile arkaya gibi yönelme durumunu sağlar. Aynı zamanda aks ön ve arka süspansiyonun bir parçası olarak ifade edilebilir.

Aks Nedir, Ne İşe Yarar? Aks Arızası Belirtileri Nelerdir?

Genelde direksiyon simidine bağlıdır ve tekerleklerin dönmesini sağlamak için bağlantı elemanı olarak ön plana çıkar. Ortak şekilde bütün farklı marka ve modellerdeki araçlar için geçerli bir bağlantı elemanı olduğunu söylemek mümkün.

Aks Nedir?

Motorlu araçlar içerisinde defransiyel sistemi üzerinden çıkan dönme hareketini tekerleklere ileten çelik mil aks olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile güç aktarma elemanı olduğunu söylemek mümkün. Aracın hareket ile beraber farklı yönlere hareketini sağlayan bir bağlantı elemanıdır.

Direksiyon simidi üzerinden tekerlekleri iletim gerçekleştiren ve bu noktada bağlı olan bir yapıdır. Bununla beraber hem ön hem de arka süspansiyonun bir parçası olarak da yer alan bir yapı olduğunu söylemek mümkün. Aracın en önemli bağlantı ve güç aktarma sistemlerinin başında gelen bir yapı olarak da ifade edilebilir.

Aks Ne İşe Yarar?

Genel çerçevede aks aynı zamanda dingil şeklinde bilinen bir güç aktarma elemanıdır. Bu bağlamda diferans sistemi üzerinden çıkan dönme hareketini tekerlekleri ileten bir mil olduğunu söylemek mümkün. Malzeme yapısı açısından ise çelik mil olarak ifade edilecek olan bu sistem, en etkin güç aktarma sistemidir.

Haberin Devamı

Genel çerçevede direksiyon simidine bağlıdır ve bu noktadan geçen gücü tekerleklere iletir. Böylece çalışan araç birçok farklı yöne sağlıklı ve güvenli bir şekilde dönüş hareketini gerçekleştirmektedir. Bununla beraber ön ve arka süspansiyona bağlı bir sistem olarak entegre şekilde çalıştığını söylemek mümkün. Bütün değişik araçlar için ortak biçimde yer alan önemli bir güç aktarma sistemidir.

Aks Arızası Belirtileri Nelerdir?

Yaşanacak birçok belirti ile beraber aks üzerinden ortaya çıkacak arızaları anlamak mümkün olur. Böyle durumlarda en yakın servise giderek gerekli sorunu çözüme kavuşturmak büyük önem taşır.

- Araç aşırı yüklendiği zamanlarda dönerken dingilden gıcırtı sesleri gelebilir.

- Aracın dönme esnasında yine gıcırtı sesleri ortaya çıkabilir.

- Araç dönerken titreyebilir.

- Araç dönerken aynı zamanda araçtan duman çıkabilir.

Haberin Devamı

- Aracın yine dönme esnasında yanık kokusu gelebilir.

- Araç dönerken çıt çıt ses çıkarmaya başlar.

Yukarıda verilen bu tür belirtilere dikkat etmek suretiyle aracın aks bölümünde arıza oldu anlaşılabilir.