Gazete Vatan Logo

AKP'liler 'Kemalist' çıktı!

AKP'nin %38'i 'Kemalist' CHP'nin % 14'ü 'İslami'...

New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin tarafından yapılan 'Genç Kimlikler Araştırması'na göre, AK Parti'ye oy veren her 100 gençten 38'i de 'Atatürkçü-Kemalist' olarak, CHP'ye oy veren her 100 gençten 14'ü kendisini 'İslami kesime' ait görüyor.

Şirin, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'de 18-25 yaş arası gençlerin siyasal, kültürel ve sosyal kimliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yüzde 60'ı üniversite öğrencisi olan 1403 gençle, 52 il merkezi, 253 ilçe merkezi ve sınırlı sayıda köyde araştırmayı gerçekleştirdiklerini anlatan Şirin, gençlerin yüzde 5'ini de Ermeni kökenli olanların oluşturduğunu ifade etti.

Yapılan araştırmanın 'çok yönlü siyasal aidiyet analizine' göre, AK Parti'ye oy veren her 100 gençten 78'i kendilerine 'İslami kesime' ait, her 100 gençten 65'i 'muhafazakar', her 100 gençten 38'i de 'Atatürkçü-Kemalist' olarak görüyor.

Analize göre, CHP'ye oy veren her 100 gençten 89'unun kendilerini 'Kemalist-Atatürkçü' olarak, her 100 gençten 60'ı 'solcu-sosyal demokrat' ve her 100 gençten 14'ü de 'İslami kesime' ait ifade ediyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Selçuk Şirin, gençlerin siyasal kimliklerini açıklamakta yaratıcı olduklarına işaret ederek, gençlerin bir önceki kuşağın korkularıyla büyümediğinin görüldüğünü söyledi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'nin geleceğini umutlu gördüğünü de dile getiren Şirin, Türkiye'de siyasetin gereğinden fazla hayatın içinde olduğunu, siyasal kimliğin, kişinin kimliğinin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı