Gazete Vatan Logo

ABD Türkiye’nin sözüne geldi mi?

Esad haberine jet yalanlama

CNN: ABD Başkanı Obama, IŞİD’in Esad gitmeden bitmeyeceğini anladı strateji değiştirme kararı aldı

Pentagon: Haber doğru değil. Strateji değişmiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara’nın Esad’a karşı ılımlı muhaliflerin güçlendirilmesine yönelik çağrılarına kulak vererek Suriye stratejisini revize etme kararı aldı. CNN televizyonunun haberine göre Obama bu amaçla geçen hafta ulusal güvenlik ekibi ve diğer ilgili birimlerden yetkililerle 4 toplantı yaptı. ABD’li yetkililer, resmi Suriye stratejisinde bir değişiklik olmadığını söylerken, CNN’e konuşan Washington kaynakları, IŞİD’in Irak dışında Suriye’de de bitirilmesi için Esad rejimiyle de mücadele edilmesine karar verildiğini vurguluyor.

Uçuşa yasak bölge

ABD şimdiye kadar IŞİD’le mücadelesinde ‘Önce Irak’ prensibini benimsiyordu. Ancak örgütün Irak’tan atılmasıyla geçen sürede Suriye’deki ılımlı muhaliflerin yok olması olasılığı güçlendikçe bu yaklaşımdan vazgeçildi. ABD bu nedenle muhalifleri korumak için, Türkiye’nin uzun zamandır dile getirdiği sınırda ‘uçuşa yasak bölge’ oluşturulması seçeneğini de değerlendiriyor. ABD, IŞİD’le mücadele edecek ılımlı muhaliflerin seçimine henüz başlamadı. 3 ila 5 ay sürecek sürecinin ardından muhaliflerin eğitim ve silahlandırılması sürecinin de 8-9 ayda tamamlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Akşam yalanlandı

Esad’ın bırakması konusunda Rusya’nın onayını alan ABD, sürecin 6 ila 12 ay sürebileceğini öngörüyor. Kerry’nin de Esad’ın gitmesini isteyen Türkiye, Suudi Arabistan gibi müttefikleri beklemeleri için ikna etmeye çalıştığı kaydediliyor.

CNN bu bilgileri verirken ABD Savunma Bakanı bu haberin kendisine sorulması üzerine, ‘Suriye stratejimiz değişmiyor. Esad’ı devirmeyi önceliğe aldığımız doğru değil’ dedi. n DIŞ HABERLER

Erdoğan ‘Önce Esad’ diyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en baştan beri IŞİD’e karşı mücadelede başarı sağlanması için öncelikle Esad’ın gitmesi gerektiğini söylüyordu.

Irak ordusuna Kürt G.Kurmay Başkanı

Irak’ta Başbakan Haydar el İbadi, IŞİD’in ilerlemesinden sorumlu tuttuğu kuvvet komutanları dahil 26 komutanı görevden aldı, 10 komutanı da emekli etti. Görevden alınan komutanların eski Başbakan Nuri el Maliki’ye yakın isimlerden olması dikkati çekti. İbadi ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı’na da peşmergenin önde gelen komutanlarından Hurşid Doski’yi getirdi.

Haberin Devamı

‘Ölmedim hayattayım’

ABD’nin geçen haftaki hava saldırısında öldüğü öne sürülen IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı yayınlandı. Kayıtta Bağdadi olduğu söylenen kişi saldırıdan kurtulduğunu söylüyor, ayrıca militanlarından Suudi Arabistan ve Şii hedeflerine saldırmalarını istiyor. Kaydın sonunda da, “Tek bir adamımız kalana kadar savaşmaya devam edeceğiz” mesajı veriliyor.

‘Beyaz Dul öldü’ iddiası

İngiltere’de 7 Temmuz 2005’te intihar saldırısı düzenleyen El Kaide üyelerinden Germaine Lindsay’in İngiliz kökenli eşi Samantha Lewthwaite’nin, iddia edildiği gibi Suriye’de ölmediği öne sürüldü. Rus haber ajansı Regnum, ‘Beyaz Dul’ lakaplı genç kadının 2 hafta önce Rus keskin nişancısı tarafından Ukrayna’da öldürüldüğünü iddia etti. Beyaz Dul’un IŞİD saflarına katıldığı öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

Hagel uyarmıştı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in geçen ay Obama’ya 2 sayfalık bir memo göndererek Suriye politikası konusunda sert eleştiriler getirdiği ortaya çıkmıştı. Hagel, “Esad’a karşı politikamız net değil. Rejime karşı tavrımızı belli etmeden Suriye politikamız sakat kalıyor. Suriye’deki hava saldırıları Esad’a yarıyor” demişti.