Gazete Vatan Logo

73/b Trafik Cezası Kodu Nedir? 73/b Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

73/B sürücülere araçlardan bir şeyler dökmeleri ya da atmaları halinde yazılan cezadır. Cezanın yazılmasından sonra 15 gün içinde ödenmesi halinde indirim uygulanır. 

73/b Trafik Cezası Kodu Nedir? 73/b Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

73/b trafik cezası kodu araçlardan bir şey atmak, dökmek durumunda uygulanan trafik cezasıdır. Trafik kanununa göre araçlardan bir şey dökmenin ya da atmanın cezası vardır ve bu da ceza kodunda 73/b olarak karşımıza çıkar. Bu kişilere 2918 sayılı karayolları trafik kanunu tarafından 73. maddeye istinaden 73/b kodlu ceza yazılır. Bu kanunun 73. madde başlığında da tedbirsiz ve saygısız araç sürme başlığı bulunur. 

73/B Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Araçlardan bir şey atmak ya da dökmek 196 TL idari trafik cezası ile cezalandırılır. Eğer böyle bir ceza alırsanız 196 TL ödemeniz gerekir. Fakat bunu 15 gün içinde öderseniz ceza üzerinden %25'lik bir indirim yapılır ve yalnızca 147 TL ödersiniz. 15 gün içinde yapılan ödemelere Karayolları trafik yönetmeliğinin 165. maddesine göre dörtte bir oranında indirim yapılır. Eğer ceza tarihinden sonra cezayı 15 gün içerisinde ödeme kararı verirseniz ödemeniz gereken ceza 196 TL'den 147 TL'ye düşer.

Ceza Tebliğ Tarihi Ne Zaman Olur?

73/b trafik cezası araç sahiplerine ya da sürücülere uygulanan bir yaptırımdır. Trafik ihlalinin tespiti halinde trafik polisleri ya da jandarma trafik timleri tarafından sürücüler durdurulur ve cezaya tabi tutulur. Trafik polisi ya da trafik görevlileri tarafından durdurularak ceza yazıldığı zaman o cezanın uygulandığı saat ve tarih olur. Bunun için ayrı bir tebliğe gerek olmaz. Durdurulmadan da araç plakasına 73/b cezasının düzenlenmesi mümkündür.

Haberin Devamı

Bunun için herhangi bir kanun engeli olmadığından bu cezanın da tebliği uzun sürebilir. Böyle durumlarda kişiler erken ödeme imkanının kaybedecekleri için ne yapmaları gerektiğini merak eder. Bu nedenle kişiler e-devlet üzerinden belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. 

Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır?

Araçlardan bir şeyler atmanın ya da bir şeyler dökmenin cezası trafikte 73/b olarak kodlandırılmıştır. Eğer herhangi bir trafik cezası aldığınızı düşünüyor ve bunu sorgulamak istiyorsanız yapılması gereken bazı aşamalar vardır. Bunun için trafik denetleme şube müdürlüklerine, jandarma trafik tim komutanlıklarına ya da trafik denetleme büro amirliklerine müracaat edebilirsiniz. Gelişen teknoloji ile bunlarla zaman kaybetmek istemezseniz e-devlet sistemi üzerinden de trafik cezasını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden gerçek ya da tüzel kişiler için trafik cezası sorgulama yapılabilir.

Haberin Devamı