Gazete Vatan Logo

61/1G Trafik Cezası Kodu Nedir? 61/1G Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik kuralları sürücülerin hem can hem de mal güvenliğini korumak için belirlenmiştir. Her cezanın farklı kodları bulunmaktadır. Bu kodlardan birisi de 61/1G numaralı trafik cezası kodudur. Bu ceza kodu sürücülerin yanlış park etmesi sonucunda sürücülere kesilmektedir. 

61/1G Trafik Cezası Kodu Nedir? 61/1G Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Taşıt yolu üzerinde kurallara uygun bir şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlere park etmek yasaklanmaktadır. Bu şekilde park eden ve bu kurala uymayan sürücülere karayolları trafik kanunu gereğinde ceza kesilmektedir. Bu cezanın kodu ise 61/1G olmaktadır. 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ''Park etmenin yasak olduğu yerler ve haller'' başlıklı 61. maddesine göre 61/1G maddesinden cezai işlem uygulanmaktadır. Bu ceza sonucunda sürücülere ceza puanı da verilmektedir. 61/1G trafik cezası ceza puanı sürücüye tanzim edildiği zamanda 10 ceza puanı sürücünün ehliyetine işlenmektedir. 

61/1G Trafik Cezası Ne Kadar?

Kara yolları üzerinde kurallara uygun bir şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park eden sürücülere 61/1G trafik cezası kodu verilmektedir. Bu kod 108 TL para cezasıdır. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ise 24 lira zam yapılarak bu ceza 132 TL olmuştur. 2022 yılında ise 196 TL dir. İndirimli ödenir ise 147 TL ödenmektedir.

Erken Ödeme İndirimi Var mı?

Haberin Devamı

61/1G trafik cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenebilmesi durumunda indirim uygulanabilir. %25 oranında yapılan bu indirim sonucunda ceza 81 TL olmaktadır. Para cezaların ödenme süresi başlıklı karayolları trafik yönetmeliğinin 165. maddesinde cezalar tebliğ tarihinden 15 gün içinde ödenir ise ceza dörtte bir oranında indirime tabi tutulmaktadır. Bu nedenle 61/1G trafik cezasında da indirim uygulanabilmektedir. 

61/1G Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

61/1G trafik cezasına itiraz için cezanın tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu dava için bazı evrakların hazırlanması gerekir. Bu evraklar dilekçe, ceza fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat, kimlik, ehliyet fotokopisi ve var ise haklı olduğunu gösteren somut deliller olmaktadır.

61/1G Trafik Cezası ödeme Yöntemleri Nelerdir? 

61/1G trafik ceza kodu ve diğer cezaların ödenmesi için birkaç kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Ödemeler şu yerlere yapılmaktadır:

Haberin Devamı

- Maliye bakanlığına bağlı muhasebe birimleri

- Vergi daireleri

- Yetkili PTT şubeleri

- Yetkili banka şubeleri

- Online İnteraktif Vergi Dairesi