Gazete Vatan Logo
Gündem48 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar! Van Gölü'nün sadık misafirleri leylekler yuvalarına döndü

48 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar! Van Gölü'nün sadık misafirleri leylekler yuvalarına döndü

48 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar! Van Gölü'nün sadık misafirleri leylekler yuvalarına döndü

Havaların ısınmasıyla binlerce kilometre uzaklıktan Van'ın Özalp ilçesine gelen leylekler, 48 yıldır aynı direğe yuva yapıyor.

Haberin Devamı

Baharın gelmesi ile birlikte Van Gölü havzasına gelen leylekler yuvalarında kuluçkaya yattı. Özalp ilçesinde bağlı Yukarı Dönerdere Mahallesi'ndeki elektrik direğine yaklaşık 48 yıldır gelip yuva yapan leylekler, bu sene de yuvalarına geldi.

Afrika'dan haftalar süren göçle gelerek Nisan ayından itibaren Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yuvalarında konaklamaya başlayan leylekler, bu bölgelerde doğan yavrularını, Ağustos ayından itibaren başlayacakları büyük ve zorlu dönüş yolculuğuna hazırlıyor.

48 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar Van Gölünün sadık misafirleri leylekler yuvalarına döndü

"LEYLEK ÇİFTİNİN BU YIL DÜNYAYA GETİRDİĞİ 3 YAVRUDAN BİRİ YUVA İÇİNDE ÖLDÜ"

Yaklaşık 48 yıldır aynı direkte ki yuvalarına konakladıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Ahmet Genel, "Misafirlerimiz 1977 yılından beri hiç eksik olmuyorlar.

48 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar Van Gölünün sadık misafirleri leylekler yuvalarına döndü

Köyün nüfusu azalmasına rağmen leyleklerimiz aynı sayıda gelirler, çoğalırlar, sonbaharda da Afrika'ya doğru yol alırlar. Şu anda ilkbahar dönemi olduğu için yavrulama dönemi. 3 yavru var. Az önce uçurduğumuz dronla yapılan takipte muhtemelen bir yavrumuz kayıp, öldü. Şuan 2 yavru sağlıklı bir şekilde yuvada. Dişi leylek muhtemelen yem toplanmaya gitti. Yem toplama aşağıdaki göletin kenarından kurbağalardan oluşuyor" dedi.

48 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar Van Gölünün sadık misafirleri leylekler yuvalarına döndü