Gazete Vatan Logo

48/5 Trafik Cezası Kodu Nedir? 48/5 Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Trafikte yerine getirilmesi gereken kuralların ihlal edilmesi durumunda trafik cezası uygulanmaktadır. Sürücülerin hem kendi hayatlarını hem de trafikte yer alan diğer sürücülerin hayatını tehlikeye atmaması için alkollü bir şekilde araç kullanmaması gerekmektedir. Kişinin alkollü araç kullanımı durumunda Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/5 maddesinde de alkollü araç kullanımı durumunda uygulanacak olan yaptırımlar yer almaktadır. 

48/5 Trafik Cezası Kodu Nedir? 48/5 Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Karayolları Trafik Kanunu'na uygun olmayan durumlarda sürücülere çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. 48/5 trafik cezası kodu ise sürücüye alkolmetre ile test yapılması durumunda alkollü çıkması durumunda madde gereğince adli cezalar uygulanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanılmaması gerekmektedir. Alkolmetre de alkol aldığı anlaşılan kişilere 48/5 maddesi gereğince gerekli olan cezalar uygulanır. 

48/5 trafik cezası koduna göre belirlenen promilden yüksek çıkması durumunda kişiye para cezası uygulanmaktadır.

İlk sefer için 1823 TL para cezası verilmektedir. 

İkinci sefer için 2286 TL para cezası verilmektedir. 

Üçüncü sefer ve üçten fazla ceza alınması durumunda ise 3674 TL para cezası verilmektedir. 

Ödemelerin erken yapılması durumunda ise %25 oranında bir indirim uygulanmaktadır. İndirimli olarak ödemeler ise;

İlk sefer için %25 indirimli 1367,25 TL para cezası verilir.

İkinci sefer için %25 indirimli 1714,50 TL para cezası verilir.

Üç veya daha fazlası için ise %25 indirimli olarak 2755,50 TL para cezası verilmektedir. 

Haberin Devamı

Para cezasına ek olarak ise ehliyete ceza puanı ve ehliyete 6 ay el konulması gibi yatırımlarında bulunduğu bilinmelidir.

48/5 Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

48/5 maddesi ile sürücülerin alkollü bir şekilde trafiğe çıkması durumunda alacakları ceza belirlenmiştir. Alkolmetre ile sürücüye test yapılması durumunda kişinin alkollü çıkması durumunda 48/5 maddesine göre para cezası uygulanmaktadır. Sürücünün aracı trafikten men edilir. Sürücü belgesi ise 6 ay süreyle trafik polisi tarafından geri alınır. 

2022 yılında düzenleme yapılan trafik kurallarından birisi de 48/5 maddesi olmuştur. Belirlenen promil sınırının aşılması durumunda sürücüye belirli bir trafik cezası uygulanmaktadır. Sürücüye para cezası uygulanmasının yanında aynı zamanda ehliyetine 20 ceza puanı da işlenmektedir. 

48/5 maddesi için para cezası kesilmesi durumunda sürücünün de itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Para cezası tebliği kişiye ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde cezaya itiraz edilebilmektedir. İtiraz etmek için ise kişinin Sulh ceza mahkemesine başvuru yapması gerekmektedir. 15 gün içerisinde itiraz başvurusunda bulunmayan kişiler için ise alınan ceza kesinleşmektedir. İdari tedbir verilmesi durumunda ise 60 gün içerisinde dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.

Haberin Devamı