Gazete Vatan Logo

24 bin bina tehdit altında!

Şehir köstebek yuvasına dönmüş durumda

24 bin bina tehdit altında!

Zonguldak’ta yapılan bir araştırma kentin köstebek yuvasına döndüğünü ortaya çıkardı: Kömür ocakları yüzünden 24 bine yakın bina tehdit altında.

Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanan “Zonguldak ve Bahçelievler Mahallesi Zemin Hareketleri Raporu”nda kenti bekleyen tasman (çökme) tehlikesine dikkat çekildi. Rapordaki çarpıcı tespitlerden bazıları şöyle:

- Kent yerleşiminin yüzde 90’ı, 61 kilometrekarelik alanı kapsayan Kozlu, Üzülmez ve Karadon kömür üretim bölgelerinin üzerinde yer alıyor. Bu yerleşim alanlarının altındaki çökme yapıları kullanılamaz hale getirecek ölçüde hasarlara yol açmış halde.

- Kentteki Fen Lisesi öğrenci yurtlarının altından başlayarak denize kadar ulaşan mağara sistemi yerleşim alanları için büyük tehdit.

- Sismik yorumlamada 400 metre derinlikteki ocaklara inen kırıklar ve istinat duvarlarından su sızıntısı tespit edildi. Araştırma yapılan bölge 20 derecenin üzerinde bir eğime sahip. Bu yüksek heyelan riski anlamına geliyor.

- Madencilik yüzünden yer altı katmanları stabilitesini yitirmiş durumda. Bölgede gelecekte küçük veya büyük boyutlu kütle hareketleri yaşanabilir.



Afet haritası şart

Raporda alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: Heyelan düzlükleri üzerinde bulunan binaların tabanlarındaki yer altı su seviyesi kontrol altına alınmalı. Bina yoğunluğu zeminin taşıyabileceği yükün üzerinde olmalı. Kent için acil afet risk haritası hazırlanmalı ve imar planları revize edilmeli. Yapıları güçlendirme çalışmaları kısa sürede bitmeli.

Haberin Devamı