Gazete Vatan Logo

2022 Engelli maaşı ne kadar? 2022 sayılı kanununa göre engelli aylığı alma şartları nelerdir? Eşi vefat eden engelli aylığı alabilir mi?

2022 Engelli maaşı ne kadar? 2022 sayılı kanununa göre engelli aylığı alma şartları nelerdir? Türkiye’de engellilere 2022 kanunu kapsamında maaş ödenir. Muhtaç durumdaki engelliler ve engelli yakınları 2022 sayılı kanun hükümleri uyarınca halk arasında 3 aylık denilen engelli aylığı alır. 2022 kanunu kapsamında maaş alabilmek için çeşitli şartların taşınması gerekir. Milyonlarca engelli vatandaş 2020 yılıyla birlikte 2022 Engelli maaş hakkındaki araştırmalarını hızlandırdı. Asgari ücret zammının belli olmasının ardından, engelli vatandaşların maaşlarına yapılacak maaş oranlarını da netleşti. İşte 2022 engelli maaşı...

2022 Engelli maaşı ne kadar? 2022 sayılı kanununa göre engelli aylığı alma şartları nelerdir? Eşi vefat eden engelli aylığı alabilir mi?

2022 maaşı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bir hizmettir ve ödenen maaşın miktarı engeli bulunan kişinin, yetkili hastaneler tarafından belgelendirilen engel oranına göre değişir. 2022 engelli maaşı maddi sıkıntısı olan, kimsesiz, özürlü veya özürlü yakını, bakıcısı, evde yaşlı veya hasta yakını olan yaşlılara üç ayda bir ödenir. 2020 yılıyla Engelli vatandaşlar yeni zamlı maaşlarını merak ediyor. Peki engelli maaşlarına zam yapılacak mı? Engelli maaşlarına zam oranı belli mi?

2022 ENGELLİ MAAŞI ALABİLMEK ŞARTLARI

2022 kanuna göre, engellilere üç tip maaş bağlanıyor. 18 yaşından büyük olan ve engellilik oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlara, 18 yaşından büyük ve engellilik oranı yüzde 40 ila yüzde 69 arasında olanlara ve 18 yaş altı engelli yakını olan kişilere maaş bağlanması mümkün. Yüzde 40’ın üzerinde engel olması veya 65 yaşını doldurmuş olma şartı da bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca herhangi bir ödemesi yapılmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, muhtaçlık sınırına ulaşmış ve eşi üzerinden nafaka bağlanmamış her vatandaş engelli maaşı için başvuruda bulunabilir. Engelli maaşı, Sosyal Güvenlik tarafından en az yüzde 40 ve üzeri olan engelli vatandaşlara bağlanır. 2022 sayılı kanunun 1.maddesine göre engelli maaşı, hane içerisinde yaşayan kişi sayısı ele alınarak, kişi başına düşen gelir miktarı üzerinden hesaplanır.

Haberin Devamı

2022 ENGELLİ MAAŞI NE KADAR?

2020 yılında asgari ücrete yapılan zammın ardından 2022 engelli maaşlarına da zam geldi. 2020 yılında yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 509 liradan 536, yüzde 70 üstü engeli olanların da 763 liradan 804 liraya çıktı.

İlk ödeme ve sonraki tüm ödemeler, Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

2022 ENGELLİ AYLIĞI MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2022 sayılı Kanunun 5.maddesi uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu Vakfa yapılır. Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenir. Yaşlı aylığı başvurularında, herhangi bir belge talep edilmemesi esastır.

Haberin Devamı

Sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan engelli bireylerin aylık veya gelirleri, alacağı engelli aylığından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

Engelli aylıkları ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı başvurularında istenen belgeler:

a) Engelli aylıkları başvurularında, engelliler için sağlık kurulu raporunun aslı ya da noter/hastane başhekimliği tarafından onaylı sureti veya Sağlık Bakanlığı veri tabanından elektronik olarak paylaşılan rapor bilgileri kabul edilir. Bununla birlikte özürlü sağlık kurulu raporu suretlerine Sosya Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı Müdürlerince, aslının ibraz edilmesi kaydıyla “aslı gibidir” onayı verilir.

b) 18 yaş altı engelli yakını aylığı başvurularında; engelliler için sağlık kurulu raporunun yanında, kanuni velisinin olmadığı durumlarda atanmış vasilere ilişkin mahkemece verilmiş vesayet kararının aslı ya da noter tarafından onaylı sureti istenir. Bununla birlikte vesayet kararı suretlerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı Müdürlerince, aslının ibraz edilmesi kaydıyla “aslı gibidir” onayı verilir. Engelli aylıklarına başvuruda bulunan vatandaşlara ücretsiz engelliler için sağlık kurulu raporu uygulamasından faydalanabilmeleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı Müdürü tarafından imzalanan sevk kâğıdı verilir.

Haberin Devamı

Mal bildirimi Dilekçe Vukuatlı nüfus kayıt belgesi Sağlık kurulundan alınan bir rapor 2 tane vesikalık fotoğraf Fakirlik kağıdı Maaş almadığınızı belgeleyen bir resmi bir belge.

Engelli bireylerin aylık bağlanması işlemleriyle ve sonrasındaki ilgili konular için Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı Adres: Eskişehir Yolu Söğütözü Mahallesi 2177.Sokak No:10/A Çankaya/ANKARA)'nden veya +90 (312) 705 40 00 numaralı telefondan bilgi alınabilir. Ayrıca ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni 7 gün 24 saat aranabilir.

Haberin Devamı

EVİ OLAN ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Engelli maaşı için kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuru yapması gerekir. Engelli maaşı, evde yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülükleri dikkate alınarak hesaplanır. Başvurudan yaklaşık 1 ay sonra sonuçlanan engelli maaşı için hane en az yılda bir kez ziyaret edilip, incelenir.

Engelli bireyin oturduğu evin kendi evi olması, engelli maaşı alabilmesi önünde bir ise engel değildir.

Eğer engelli bireyin kira geliri varsa, engelli maaşı için evin belirlenen rayiç bedelinin 240’da biri ve kira gelirinin toplamı hane gelirine eklenir. Evi olmasına rağmen kira geliri olmayan konutun da rayiç bedelinin 120’de biri engelli maaşı başvurusunda dikkate alınır.

Engelli maaşına başvuruda bulunmak isteyen kişinin dükkânı varsa, muhtaçlık geliri hesaplanırken dükkânın rayiç bedelinin 240’da biri ve kira geliri de dikkate alınır.

Dükkân için herhangi bir kira geliri beyan edilmemiş ise dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınır.

2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanan kişi Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımdan nasıl faydalanabilir?

Vatandaşın ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunarak feragat dilekçesi vermesi gerekmektedir. Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım kabul edilince 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylığı feragat nedeniyle feshedilir.