Gazete Vatan Logo

13 bin 51 memur mercek altında

2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 91 şüpheli hakkında açılan beşinci davanın ilk duruşması, bugün görülecek. Dava kapsamında 13 bin 51 devlet memuru suçları tespit edilirse ihraç edilecek

13 bin 51 memur mercek altında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından yürütülen KPSS soruşturmalarına ilişkin, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen beşinci iddianame ile 91 sanık daha hakim karşısına çıkacak. Aralarında gazeteci Mehmet Baransu’nun ağabeyi Yalçın Baransu, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in yeğeni Muhammet Sait Gülen ve 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunan FETÖ ile iltisaklı subayların eşlerinin de yargılandığı davada sanıklar hakkındaki iddianamede, zanlılardan 34’ünün ByLock kullanıcısı oldukları, Bank Asya’yı kurtarma faaliyetinin yapıldığı tarihlerde banka hesaplarında para hareketliliği olduğu tespitleri var.

488 kadının eşi subay

ÖSYM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının “mağdur kurumlar” olarak yer aldığı iddianamede, sınavın ardından “P10” puan türünde tercih yapan 488 kadın şüphelinin eşlerinin subay olduğu, bu subaylardan 111’inin darbe girişimi sonrası tutuklandığı, eşleri KPSS şüphelisi 174 subaya da adli işlem yapıldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Yanlış soruda birleştiler

İddianameye göre, sanık Baki Saçı’dan elde edilen bilgisayarda bulunan bir soru, 2010 KPSS’de Genel Kültür Testi’nin 9. sorusu olarak aynen çıktı. Eğitim Bilimleri Testi’nden 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adayın yüzde 0,38’inin test kitapçığında yanlış olduğu halde koyu renkte belirtilen cevabı işaretlediği aktarıldı.

Atamaları iptal edilecek

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından olağanüstü hal (OHAL) kapsamda hazırlanan ve 17 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK), 2010 KPSS ile ilgili iddialara ilişkin düzenlemelere de yer verilmişti. Yaklaşık 800 bin kişinin girdiği sınavda usulsüzlük yaptıkları belirlenen 13 bin 51 kişinin durumu Devlet Personel Başkanlığınca ele alınacak. Başkanlık, 670 sayılı KHK kapsamında 13 bin 51 şüpheliden soruları çaldıkları belirlenenleri ihraç edecek.

9 milyon 111 bin lira zarar

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010’daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilip yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira zarara uğradığı belirtilmiş, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle binlerce kişinin haksız memur olduğu yer almıştı.

Haberin Devamı