Gazete Vatan Logo

10 Kasım bayrak asılır mı? 10 Kasım bayrak yarıya iner mi, evlere, işyerlerine, binalara 10 Kasım’da bayrak asılır mı?

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kapsamında bayram asımına ilişkin araştırmalar başladı. Binalara, evlerinin balkonlarına, işyerlerine bayrak asmak isteyen vatandaşlar “10 Kasım bayrak asılır mı? 10 Kasım bayrak yarıya iner mi?” sorularına yanıt arıyor. Peki, 10 Kasım bayrak asılır mı?

10 Kasım bayrak asılır mı? 10 Kasım bayrak yarıya iner mi, evlere, işyerlerine, binalara 10 Kasım’da bayrak asılır mı?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 84. Yılında Bayrak kanunu içerisinde 10 Kasım'da bayrak asılması ya da bayrağın yarıya indirilmesine yönelik araştırmalar arttı. Peki, 10 Kasım bayrak asılır mı? 10 Kasım bayrak yarıya iner mi?

10 Kasım Bayrak asılır mı?

10 Kasım Atatürk'ü anma gününde bayrak asılır.

Bayrak, 10 Kasım’da Türkiye'de ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilciliklerinde, resmi ve milli binalarında yarıya çekilir. Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanlar Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak tespit ve ilan edilir.

(Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.) Bu hallerde Bayrak, yavaş yavaş yarıya indirilir.
(Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.) Sürekli çekilmeyen yerlerde Bayrak, önce tepeye kadar çekilir, sonra yarıya indirilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Bayrak hiçbir zaman, Anıtkabirdeki bayrak 10 Kasım dışında yarıya indirilemez.

Yıkık, terkedilmiş, yapımı tamamlanmamış binalara, mutfak, tavla ve benzeri yerlere, çamur ve çöp dubası ile benzeri teknelere, 19 uncu maddede belirtilen binek taşıtları dışındaki kara taşıtlarına Bayrak çekilmez ve konulmaz.

Haberin Devamı

10 Kasım bayrak yarıya iner mi?

Devlet adamlarının ölüm yıldönümlerinde bayraklar güneşin batışına dek yarıya indirilir; aynı günbatımında ise göndere çekilir.

10 Kasım bayraklar neden yarıya iner?

Ulusal, Milli yas günü olduğundan 10 Kasım Atatürk'ü anma gününde bayraklar yarıya indirilir. Önemli bir devlet adamının ölümü ve cenazesi dışında ulusal yas ilan edilen doğal afet, savaş ve terör saldırısı gibi durumlarda da TBMM hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar yarıya indirilebilir.