Gazete Vatan Logo

1 dakikada 24 kişi göç ediyor

Birleşmiş Milletler dünya genelinde mülteci sayısının gelmiş geçmiş en büyük sayıya ulaştığını açıkladı. Öyle ki rapora göre dakikada 24 kişi göç ediyor. Türkiye ise açık ara farkla mültecilere en fazla kucak açan ülke.

1 dakikada 24 kişi göç ediyor

Birleşmiş Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Dünya Mülteciler Günü’nde yayınladığı yıllık rapor, göç dalgasının dünyanın ritmini bozacak ölçüdeki çarpıcı boyutlarını da ortaya koydu. Rapora göre, geçen yıl sonu itibariyle 65,3 milyon kişinin mülteci, sığınmacı ya da yaşadıkları ülkede yerlerinden oldu. Bu rakam bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında 5 milyon kişilik bir artışa tekabül ediyor. Bu oran istatistiğe döküldüğünde ise dünyadaki her 113 kişiden biri mülteci/sığınmacı kategorisine giriyor. UNCHR Başkanı Filippo Grandi rapora dayanarak”Avrupalı liderlerin izledikleri politikaları koordine etmek ve mültecilerle ilgili negatif algılarla mücadele için daha çok şey yapmaları gerektiğini” söyledi. Türkiye’nin 3 milyon kişiyle en çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğu vurgulanırken, Türkiye’yi Pakistan ve Lübnan’ın izlediği kaydediliyor. Ülke nüfusunda her bin kişiye 183 mülteci düşüyor. Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğu Türk hükümetinin geçici koruma programı altında görünüyor ve sığınma başvurusu yapanlar arasında sayılmıyor.

Haberin Devamı

Krize odaklanma yeterli değil

Mültecilerin yarısından fazlasının da sadece üç ülkeden, Suriye, Afganistan ve Somali’den geldiği vurgulanıyor. UNCHR Avrupa’da dikkatlerin yoğun bir şekilde göç krizine odaklanmış olmasına karşın, mültecilerin yüzde 86’sını düşük ve orta gelirli ülkelerin barındırdığına dikkat çekiyor. Mültecilerin büyük bir çoğunluğu Almanya ve İsveç gibi zengin ülkeleri tercih ediyor. BM verilerine göre 2015’teki sığınma taleplerinde en çok başvuru ise Almanya’ya yapıldı.

Yarısı çocuk ve genç...

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, mültecilerin yaklaşık yarısının 18 yaşından küçük olduklarını ve ebeveynleri olmadan kaçmak zorunda kalan 98 bin 400 mülteci çocuğun kayıt altına alındığını belirtti. Raporda mültecilerin geldikleri ülkelere de yer verildi. Buna göre, 2015 yılı sonunda Suriye’den 4 milyon 900 bin, Afganistan’dan 2 milyon 700 bin ve Somali’den de 1 milyon 100 bin kişi kaçmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

‘Avrupa’da yabancı düşmanlığı kaygı verici boyutlarda’

BM Mülteci Komiserliği mülteci kriziyle başa çıkmaya çalışan Avrupa’da “kaygı verici bir yabancı düşmanlığı iklimi” oluştuğunu da raporunda vurguladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gerçekleşen bu en büyük göç akınının, aşırı sağcı gruplara ve tartışmalı göç karşıtı politikalara daha büyük bir destek verilmesine yol açtığı da söyleniyor.

‘Türkiye yalnız bırakılamaz’

Almanya’da halk ile mültecileri buluşturan göç platformunun sözcüsü Lasse Landt ise Türkiye’nin mülteciler için gösteridiği çabayı överken, “Türkiye olağanüstü bir efor sarf ediyor. Bu devasa çaba Avrupa ülkeleri tarafından yeterli maddi ve manevi desteği görmüyor. 3 milyar Euro az bir miktar” ifadelerini kullandı. Mülteciler konusunda Türkiye ve Almanya’nın büyük bir yükün altına girdiğini söyleyen Landt, “Artık bütün Avrupa ülkelerinin taşın altına elini koyması lazım. Bu yükü omuzlayan ülkeler yalnız bırakılamaz” dedi.