Gazete Vatan Logo

Deniz ve havuz suyuyla temasta sık görülüyor: Kalıcı hasara yol açabilir!

Özellikle yaz aylarında deniz ve havuz suyuyla temas sonrası daha sık görülen kulak çınlaması kişinin hayatını olumsuz etkiler. Eğer kısa süre içinde tedavi edilmezse baş dönmesi, baş ağrısı, kalıcı işitme kaybı görülebilir. Bu durumlarda zaman kaybetmeden Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmek gerekir.

Deniz ve havuz suyuyla temasta sık görülüyor: Kalıcı hasara yol açabilir!

İREM NUR KAYA  | gazetevatan.com

Kulak çınlaması, kişiyi son derece rahatsız eden bir semptomdur. Çocuklarda görülme sıklığı yetişkinlere göre daha azdır. Normal kulak çınlaması bir haftadan ve beş dakikadan az sürer. Bu oldukça yaygın ve herkesin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Yaz aylarında daha sık görülen kulak çınlaması kulağa su temasının uzun süre olması durumlarında ortaya çıkar. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın kulak çınlaması neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Kulak çınlaması kaç gün sürer? sorularını gazetevatan.com’a yanıtladı.

Uzun süreli havuz ve deniz suyunun kulak çınlamasına neden olacağını belirten Op. Dr. İbrahim Akın “Deniz ve havuz suyuna uzun süre maruz kalmak kulak sağlığı için risk teşkil etmektedir. Literatürde yüzücü kulağı dediğimiz kulak hastalığı bulunmaktadır. Kulaklara su girmesi sonucu en sık gördüğümüz problem otitis eksterna diye isimlendirdiğimiz dış kulak yolu enfeksiyonudur. Oldukça ağrılı bir hastalık olan bu dış kulak yolu iltihabı erken tanı koyulmaz ve tedaviye başlanılmaz ise oldukça büyük kulak problemlerine de sebep olabilmektedir.” dedi.

Haberin Devamı

KLORLU SU ENFEKSİYONA NEDEN OLUR

“Klor seviyesinin fazla olması genel olarak cilt, mukoza ve göz tahrişine sebep olabilecek bir problemdir” diyen Akın, dış kulak kanalına giren klorlu su dış kulak yolunu tahriş ederek dış kulak enfeksiyonuna sebep olabilmektedir.” diye belirtti.

Akın, toplumumuzda kulak temizliği konusunda doğru bilinen yanlışlara şu sözlerle değindi:

“Kulak temizliği ile alakalı toplumumuzda çok yanlış uygulamalar ve inanışlar bulunmaktadır. Bunların başında kulak çubuğunun kullanımı gelmektedir. Kulak çubuğunun kulak temizliği için kullanımını Kulak Burun Boğaz hekimleri olarak önermemekteyiz. Bu işlem kulak kirinin çogunun çok daha ileriye itilmesine, kulağa zarar vermesine ayrıca bazende kulak zarında delinmeye kadar gidebilen problemlere sebep olabilmektedir. Hekimler olarak kulak temizliği için genel önerimiz kesinlikle herhangi bir materyalin kulağa sokulmaması, kulak damlaları da dahil zeytinyağı gibi sıvıların kulağa damlatılmamasıdır. Banyodan sonra kulağın içerisine sokmadan bir peçete yardımı ile kulak neminin alınmasının rutin olarak uygulanmasını önermekteyiz. Kulakta ağrı,akıntı,kaşıntı,tıkanıklık  gibi durumlarda hiçbir şey yapmadan direkt olarak bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurulması önem arz etmektedir.”

Kulak çınlamasının hangi durumlarda tehlikeli boyuta ulaştığını söyleyen Op. Dr. Akın, “Tinnitus olarak isimlendirdiğimiz kulak çınlaması çok sık görülen bir problemdir. Onlarca sebebi olan çınlama problemi bazen anlık geçici olarak meydana gelebilmekle beraber bazen de insanları çok rahatsız eden aralıksız hiç kesilmeyen bir ses şeklinde de olabilmektedir. Çoğu zaman hayati bir tehlike arz etmeyen bu durum eğer ani işitme kaybı , baş dönmesi, kulak akıntısı gibi durumlarla beraber olduğunda kulak tümörleri gibi daha riskli durumlar açısından daha ayrıntılı araştırılması gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

KALICI PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR

“Tinnitus bazen anlık geçici olarak meydana gelebilmekle beraber bazen de insanları çok rahatsız eden aralıksız hiç kesilmeyen bir ses şeklinde de olabilmektedir" diyen Akın, "Çeşitli tedaviler denenmekle beraber tedavi sonrası bazı hastalarda problem tamamen geçmekte bazı hasta gruplarında çok ciddi düzeyde azalmakta ve maalesef bazı hasta gruplarında da problem kalıcı olabilmektedir.” diye konuştu.

Orta kulak iltihabı özellikle çocukluk yaş grubunda çok sık görülen fakat erişkin yaşlarda da rastladığımız bir kulak enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonu tedavi edilmediğinde iç kulak yapıları ve beyne yayılma ihtimali olan bir enfeksiyondur. Erken tanı ve tedavi önem arz etmektedir.

Hastalığın teşhisi ve tedavisi hakkında bilgi veren Akın, “Orta kulak iltihabı genelde bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası ortaya çıkmaktadır. Kulak ağrısı, işitme kaybı en sık görülen şikayetlerdir. Ayrıntılı Kulak Burun Boğaz muayenesi sonrası orta kulakta enfeksiyon teşhisi hekim tarafından yapılır ve 7 günlük medikal tedavi sonrası hastaların tamamına yakını iyileşmektedir.” dedi.