Gazete Vatan Logo

Bu inanışa en çok Adana'da rastlanıyor: Hamileler bunu yaparak bebeğin cinsiyetini belirliyor!

Adana'nın Pozantı ilçesine ait gelenek ve görenekler yüzyıllardır devam ediyor. Yapılan pek çok araştırmada kadınların doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasın dönemlerde başvurdukları inanış ve uygulamalar yer almıştır. Kadınların gebelik sürecinde yaptıkları uygulamalar, bebeğin cinsiyetini ve nasıl görüneceğini bile belirleyebiliyor. İşte Adanalı kadınların ilginç doğum inanışları...

Bu inanışa en çok Adana'da rastlanıyor: Hamileler bunu yaparak bebeğin cinsiyetini belirliyor!

Kadınların hamilelik süreci her yörede ve bölgede farklılık gösterebiliyor. Adana'da ise gebelik sürecinde kadınların inanışları ve yaptığı uygulamalar yüzyıllardır devam edegelen bir geleneğe dönüşmüş durumda. Pozantı ilçesinde hamilelerin gebeliği korumaya yönelik inanışları, aşerme, cinsiyet tayini için başvurulan inanış ve uygulamalar herkesin dikkatini çekiyor. İşte doğum öncesi ve sonrasında Adanalı kadınların inanışları ve uygulamaları...

HAMİLELER BUNU YAPARAK BEBEĞİN CİNSİYETİNİ BELİRLİYOR

Pozantı ilçesinde yapılan bir araştırmada hamilelik sürecinde kadınların inanışları ele alındı. Buna göre halk arasında, Gebe olduğunu öğrendikten sonra kadının ilk düşüncesi çocuğunun oğlan mı kız mı olacağını öğrenmeyi denemektir.

Doğacak çocuğun cinsiyetini önceden öğrenme yolları yorum ve fal niteliğinde işlemlerdir. Yorumların bir bölüğü düşlerden çıkarılanlardır: Eğer gebe kadın düşünde ay görürse oğlan, güneş görürse kız; bıçak, tüfek gibi erkek silahları ya da korkunç hayvanlar görürse oğlan; makas, iğne gibi kadın aygıtları, bilezik, gerdanlıkgibi takılar veya çeşitli süs eşyası, mücevherler görürse kız doğuracağı yorumlanır.

Haberin Devamı

Bir başka inanışa göre kadının kalçalarının genişlemesi halinde gebenin kızı olacak; göbeği yuvarlak ise erkek çocuğu olacaktır.

GEBE KADININ DİKKAT ETMESİ GEREKEN DAVRANIŞLAR

Gebe kalmış kadının gündelik hayatında da dikkat etmesi gereken hususlarda bazı inanışlar vardır. Bunlar arasında hamile kadınlar çocukları gamzeli olsun istiyorsa yanaklarına parmağı ile bastırır ya da ayva yer. Öte yandan gebe kadının hayvanlara bakmaması gerekir.

- Çilek yiyen hamile kadın bilmeyerek elini vücudunun herhangi bir yerine götürürse çocuğun yüzünde çilek gibi pembe ben olur. Hamile kadının ciğer yedikten sonra elini vücudunun herhangi bir yerine götürürse e orada ben veya leke olur.

- Hamile kadın çocuğu al yanaklı olsun diye elma veya çilek yer. Hamile kalan kadının aşerdiği yiyecek mutlaka teminedilmeli ve kadına yedirilmelidir. Canının çektiği yiyeceği yiyemeyen kadının çocuğu eksik olur, sakat doğar.

Haberin Devamı

DOĞUM SIRASINDAKİ UYGULAMALAR

Doğum sırasındaki bazı inanış ve uygulamalar da vardır. Bunlar arasında;

- Hamile kadın ilk doğumunu yapıyorsa erkek tarafı yani bebeğin babaannesi hazırlıkları yapar kadının annesine bu durum ağır gelir. Bazı durumlarda anneannenin de bohça hazırladığı görülür. Bebeğin doğacağı zaman yatak hazırlanır özel yorgan, pike diktirilir doğumda kullanılmak için. Doğumu yaptıran kişiyeön ebe denir.

- Doğum evin yatak odasında yaptırılır. Doğumu “kıyı ebeleri” yaptırır, bu ebeler yaşlı ve bilge kadınlardır; doğumdaçocuğun göbeğini kesmek için jilet, bağlanmasında ise yorgan ipi kullanır başka herhangi bir malzeme kullanılmaz.Doğum güçleşirse kadının rahim ağzına zeytinyağı sürülür.

- Doğumu yaptıran ebeye ise ahirette doğumunu yaptığı çocuğun kanı yüzüne sürülecek olmasından dolayı sabun, kına ve yazma hediye edilir.