Gazete Vatan Logo

Zamane Sülün Osman’ı ‘AY’ı sattı!

Kenan Doğulu ve Beren Saat de Ay’da komşu

Yasadaki boşluğu değerlendirip Ay’dan arsa satan ABD’li avukat Dennis Hope’un işleri tıkırında. 172 ülkeden 2.5 milyon kişiye Ay’dan arsa satan şirketin Türk müşteri sayısı da 500’ü aştı. Temmuz’da 4 dönümü 99 lira olan arsalar 3 ayda yüzde 60 prim yaptı!

Amerikalı avukat Dennis Hope’un yaptığı iş, Türkiye’de tramvay, şehir hatları vapurları ve Galata Kulesi’ni ‘satarak’ efsane haline gelen Sülün Osman’a rahmet okutuyor. Yasadaki boşluktan faydalanarak Ay, Mars ve Venüs’ü parselleyen Hope, tüm dünyada 172 ülkeden 2.5 milyon kişiye arsa sattı. Hope’un Türkiye’deki satışları da çok iyi gidiyor. Şirketin Türkiye temsilciliğini Temmuz ayında alan Out of Turkey Gift’in kurucusu Fırat Kurtoğlu, 4 ayda 500 Türk’e arsa sattı. Out of Turkey Gift adlı şirketin kurucusu Kurtoğlu, arsanın hediye amaçlı alındığını söyledi.

Ay’ı nasıl tescil ettirdi?

İngiltere’de öğrencilik yaptığı yıllarda bu ürünle tanıştığını, satın aldığını ve çevresinden aldığı olumlu tepkiler üzerine daha sonra ürünün Türkiye’de satışına karar verdiğini belirten Kurtoğlu, “İngiltere’de bu işi yapan ana firma olan Moon Estates ile ürünün Türkiye distribütörlüğü için anlaştım. İnsanlar özel günlerde, yıl dönümlerinde, sevgililer gününde, doğum günlerinde hediye bulmakta zorlanıyor. Hem farklı hediyeler bulmak hem de unutulmaz olmak istiyor. Bizim yaptığımız da tam olarak bu. Sevdiği birine bu hediyeyi alan bir insanın ömür boyu unutulmayacağını garanti edebilirim” dedi. Ay’da arsa satışını başlatan ABD’li avukat Dennis Hope, Birleşmiş Milletler Uzay Antlaşması’nda yasalardaki bir boşluğu değerlendirdi. Yasada “Hiçbir gezegen bir ülkenin hakimiyetinde olamaz” diyordu. Ancak ürünün yaratıcısı olan Hope, ‘Ülkelere göre bir kısıtlama var ama bireyleri engelleyen herhangi bir madde yok’ diyerek Ay’ı ve gezegenleri tescil ettirmek istediğini belirten bir yazı ile Birleşmiş Milletler’e başvurdu. Uzayla ilgili çalışmalar yapan ülkelere de aynı yazının örneğini yolladı. Cevap alamayınca hukuki süreç işlemeye başladı. Bu sürenin sonunda Hope, ayı kendi üzerine tescil ettirip sonra da 4 milyon parsele bölerek ayrı ayrı satışa çıkardı.

2013’te zamlanacak

Kurtoğlu, Türkiye’de satışa başlayalı 4 ay olmasına rağmen 500 kişinin arsa aldığını anlattı. Kurtoğlu, “Ürünleri görenler şaşırıyor ve hoşlarına gidiyor. Bunu yakınlarına hoş bir süpriz yapmak için alıyorlar. Buradaki arsalar uluslararası ölçü birimiyle ‘1 acre’ yani 4 dönüm olarak satılıyor. 4 dönümün fiyatı da 159 TL” dedi. Kurtoğlu, satışlar arttıkça arsa fiyatlarının yükseldiğini ve yeni yılda 250 liraya çıkacağını vurguladı.

Kurtoğlu, Türkiye’de satışları henüz sadece internet üzerinden yapıyor. Kendi internet sayfaları olan www.outofturkeygifts.com dan da satış yapılabiliyor. Ayrıca meraklılar Facebook ve twitter’da alacağı ‘arsa’yı inceliyor.Çatı şirket Moon Estate, Türkiye için ilk etapta aylık 100 adetlik kontenjan ayırmıştı. Ancak yoğun ilgi nedeniyle kontenjan artırıldı. Artık ayda 200 Türk Ay’dan arsa alabilecek. Dennis Hope, kızıl gezegen Mars ve Venüs’ü de üzerine tescil ettirdi. Türkiye’den de 250 kişi Mars ve Venüs’ten arsa aldı. 169 liraya Mars’tan İngiliz ölçü birimi 1 acre (4 dönüm) arsa alınıyor. Türkiye’nin aylık 50 arsa kontenjanı var. Ancak Mars ve Venüs için de tek sorun gidiş-dönüş bileti!

Kenan Doğulu ve Beren Saat de Ay’da komşu!

AY’DAN en son arsa alan Türk ünlüler ise Beren Saat ve Kenan Doğulu çifti oldu. Ünlü çiftin artık ayda da birer tane arsası var. Satın alma ile birlikte satın alan kişinin adı soyadı ve 4 dönümlük Ay’daki arsanın koordinatlarının yazılı olduğu arsanın tapusu, arsanın aydaki konumunu işaretli olarak gösteren ‘ay haritası’ ayrıca ileride o araziden çıkabilecek değerli maden ve mineral haklarına sahip olduğunun bir belgesi gönderiliyor.

Ay’dan arsa alan ünlüler arasında Paris Hilton, Jennifer Lopez, Sharon Stone, Tom Cruise, Kim Bassinger ve 2 sene önce 5 milyon dolarlık aydan arsa alan ünlü rus milyarder Roman Abramovich de bulunuyor. Eski ABD Başkanlarından George W. Bush’un da Ay’da arsası var. Şu ana

kadar dünyanın 172 ülkesinde 2.5 milyondan fazla kişi Ay’dan arsa satın aldı.

Beren Saat, Ağustos ayında da Kenan Doğulu’ya farklı bir hediye daha almıştı. Saat, 243 TL’ye aldığı yıldıza ‘Kenan Doğulu’ adını vermişti. İnternet sitesindeki yıldızlardan alan Beren Saat’e sahip olduğu yıldızın koordinatlarının belirtildiği sertifika, yıldızın ait olduğu takımyıldızının mitolojik portresi ve yıldızınızın uzaydaki yerini gösteren renkli gökyüzü haritası da hediye edilmişti.

ARSA SAHİBİ TÜRKLER DE KAZANDI

AY’DAN arsayı erken alanlar kazanıyor. Türk müşteriler de satıştan kârlı çıktı. Temmuz’da 99 liraya satılan arsalar şimdiden yüzde 60 prim yaptı.

4 dönümlük arsanın fiyatı 159 liraya çıktı. Satılık arsa sayısı azaldıkça fiyatların artması bekleniyor. Arsayı şirketten satın alanlar Moon Estate’e bilgi vermek şartıyla üçüncü şahıslara kârlı satış yapabiliyor.

Haberin Devamı