Gazete Vatan Logo

Yuvayı yapan dişi kuş tasarrufu sevmiyor

ING’nin araştırmasına göre, kadınların yüzde 9’u tasarruf ederken bu oran erkeklerde yüzde 16’ya çıkıyor. Bireylerin yüzde 45’i tasarruflarının en azından bir kısmını finansal sistem dışında saklıyor

Yuvayı yapan dişi kuş tasarrufu sevmiyor

Türkiye’de nüfusun yüzde 45’i tasarruflarının en azından bir kısmını finansal sistem dışı araçlarda saklıyor. Erkekler kadınlardan daha fazla para biriktiriyor. ING Bank’ın tasarruf dinamiklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 3 yıllık sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre; Türkiye’de tasarruf sahipliği oranı yüzde 10-15 aralığında ve eğitim seviyesi yükseldikçe sistem içi tasarruflar artıyor. Bireylerin tasarruf oranı 3 yıl içinde yüzde 10-15 aralığında seyrediyor.

Sosyo-ekonomik durumuna göre bireylerin tasarruf eğilimlerinin değiştiğini ortaya koyan araştırmada tasarrufun belirleyici sebepleri arasında gelir öne çıkıyor. Gelir seviyesi 3 bin TL ve üzerinde olan bireylerin yüzde 40’ı tasarruf ettiğini belirtirken, düşük gelir grubunda bu oran yüzde 6’da kalıyor. Tasarruf etmeyenlerin öne sürdüğü sebepler arasında da ‘yeterli gelire sahip olmama’ en üst sırada yer alıyor.

Bekarlar daha çok biriktiriyor

18-34 yaş arasındaki genç bireyler yüzde 16 ile en çok tasarruf yapan grup olarak görülüyor. Yaş ilerledikçe tasarruf eden bireylerin oranı düşüyor. Yaş ilerledikçe daha az kişi daha yüksek tutarlarda tasarruf ediyor. Gençler daha çok yatırım amaçlı ve evlilik, tatil gibi özel harcamaları için tasarruf ediyor. Beklenmedik olaylara karşı tedbir amacıyla tasarruf edenler daha çok 55 yaş ve üstü grupta gözlemleniyor. Kadınların sadece yüzde 9’u tasarruf ederken bu oran erkeklerde yüzde 16’ya çıkıyor. Çalışan erkeklerle çalışmayan erkekler arasında tasarruf oranlarında büyük bir fark görülmezken, kadınların işgücüne katılımı ile para biriktirme eğilimlerinde ciddi yükseliş olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Yalnız yaşayanlar yüzde 19.8 ile en fazla tasarruf eden grubu oluşturuyor. Evliler arasında da bebekli olanlar yüzde 18.2 ile çocuklarının geleceğine katkı sağlama amacıyla en fazla tasarruf eden grubu oluşturuyor.



Türk halkı yastık altında saklıyor

Türkiye’de tasarruf edenlerin yüzde 46’sı mevduat ürünlerini tercih ediyor. Yüzde 35.7’si tasarruflarını yastık altı tabir edilen altın, para veya değerli taşla değerlendiriyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin tercih edilme oranı yüzde 15.6’ya ulaşıyor. Hisse senedi, tahvil ve fonları kullananların oranı yüzde 12. Tasarruflarını gayrimenkule yatıranların oranı da yüzde 9.9 oranında görünüyor. Tasarruf araçlarının kullanımında en dikkat çekici sonuç bireylerin yüzde 45’inin tasarruflarının en azından bir kısmını finansal sistem dışı araçlarda saklıyor olması. Tasarruf eden esnafın yüzde 40.4’ünün tasarruflarının bir kısmını saklamak yastık altını tercih ediyor.

Haberin Devamı

Turuncu Hesap’la 1.3 milyon müşteri

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, tasarruf ürünüTuruncu Hesap ile Türkiye’de serbest mevduat hesabı tanımını getirdiklerini ve yaklaşık 5 yılda 1.3 milyon müşteriye ulaştıklarını belirtti. Uygun, şöyle devam etti: “Toplam bireysel TL mevduatımızın içerisinde Turuncu Hesap’ın payı yüzde 50’yi geçmiş bulunuyor. Ayrıca 100 bin TL altı bireysel mevduatımızın oranı yüzde 79 ile yüzde 55 olan sektör ortalamasının çok üzerinde. Bu nedenle, mevduatı tabana en yaygın banka olduğumuzu söyleyebiliyoruz. Eğitimin tasarruf üzerinde önemli bir etkisi olduğundan ve tasarruf bilincinin küçük yaşlarda oluştuğu görüşünden yola çıkarak Turuncu Damla sosyal sorumluluk programımızla da ilkokullara gidiyoruz. Programımızla yaklaşık 20 bin öğrenciye ulaşıyoruz.”

Haberin Devamı