Gazete Vatan Logo

Yumurta fiyatları ile ilgili flaş açıklama! 'KDV sıfırlansın'

Temel gıda maddelerinin artan fiyatları vatandaşı ekonomik olarak zorluyor. Özellikle gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayıran dar gelirliler birçok ürüne ulaşmakta zorluk çekiyor. Yumurta da fiyat artışı ile uzun süredir gündemdeydi. Yumurta fiyatları ile ilgili yeni açıklama ise Yumurta Üreticileri Birliği'nden geldi. Yumurta üreticileri yüzde 8 olan KDV’nin sıfırlanmasını talep ediyor.

Yumurta fiyatları ile ilgili flaş açıklama! 'KDV sıfırlansın'

Vatandaşın bir süredir market alışverişini yavaşlattığını belirten Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Afyon, “İnsanlar gıda genelinde fiyatların düşüş beklentisinde olduğu için alışverişi yavaştan alıyorlar. Biraz da asgari ücretteki, diğer maaşlardaki artışın ceplerine yansımasını bekliyorlar. Yumurta fiyatlarımız, yüksek değil. Bir kilo protein kaynağı yumurtanın, ki bu da L boy 15’li paket demek, bizden çıkışının 15 lira olması gerekirken 13.5 lira.

Yani bir tane L boy (63-72 gram) yumurta bizden 90 kuruşa çıkıyor. Oysa benim maliyetim 95 kuruş. Zincir marketler mevcut piyasada yumurtayı en ucuza satıyorlar. Çünkü benim fiyatımı onlar belirliyor, yüzde 25-30 kâr etme isteğiyle beni maliyetin altında satışa zorluyorlar. Ben de çaresizlikten onlara maliyetimin altında satıyorum” dedi. Marketlere yüzde 1 KDV ile sattıklarını belirten Afyon, “Onlar tüketiciye yüzde 8 KDV ile sattıkları için aradaki 7 puanlık yük onların üzerinde, bu doğru. (Hürriyet)