Gazete Vatan Logo

Yerli oto için ‘babayiğit’ çıkmadı

‘Yerli otomobil yatırımcısı, bir babayiğit arıyorum’

Bakan Çağlayan, Başbakan’ın Ocak 2011’de sanayicilere yönelik ‘Ben bir yerli otomobil yatırımcısı, bir babayiğit arıyorum’ çağrısına henüz yanıt alamadıkları belirterek, “Babayiğit bulamadık” dedi. Otomotivin baştacı olduğunu belirten Çağlayan eleştirmeyi de ihmal etmedi: Ancak Türkiye ithalat bağımlısı. Otomotivde lisans verenlerin hepsi hamallık görevi vermiş.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ”Türkiye inşallah 2023’e kadar sadece otomobilini değil, kendi uçağını, helikopterini yapacak bir ülke olacak” diye konuştu.

Viyana ziyareti sırasında Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği yemeğe katılan Çağlayan, Türkiye’nin katma değerli ürün üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Çağlayan, Türkiye’nin dünyanın en büyük demir çelik hurda ithalatçısı olduğunu ve bu alanda 10 milyar dolar ithalat yaptığını söyledi.

Bakan Çağlayan, son günlerde ‘teşvikler yeterli mi yetersiz mi’ tartışmalarının yaşandığı otomotiv sektörüyle ilgili olarak şunları kaydetti:

”Otomotiv sektörü bizim başımızın tacı. Ancak otomobil sektöründe Türkiye ithalat bağımlısı. 100 dolarlık bir otomobil yapmak için 56 dolarlık dış ürün almak zorundasınız. Türkiye otomotiv sektöründe Avrupa’da önemli bir yere gelmişken 6 milyar dolar her sene motor ithalatına para ödeyen bir ülke. Sebebi çok basit. Türk otomobil sektörüne lisans verenlerin hepsi hamallık görevi vermiş. Motor teknolojisinin üretimini vermemiş. Türk otomotivinde maalesef yıllar sonra dış ticaret açığı vermeye başladı. Bunun üzerine Sayın Başbakanımız ’Ben bir yerli otomobil yatırımcısı, bir babayiğit arıyorum’ demişti. Şu ana kadar babayiğit bulamadık. Sayın Başbakanımızın bir babayiğit aramasının altındaki espri o aracın adının serçe, karga, şahin olması değil, adının Ahmet, Mehmet olması da değil. Türk tasarımcısı, Türk mühendisi tarafından planlanmış programlanmış olması. Bugün bir otomobilin yüzde 85’ini yapacak yetkinliğe sahip olan taşıt yan sanayicilerinin kabiliyeti ve teknik donanımlarını dikkate alarak bunu söyledik. Ümit ediyoruz ki Türkiye inşallah 2023’e kadar sadece otomobilini değil, kendi uçağını, helikopterini yapacak bir ülke olacaktır Allah’ın izniyle.”

‘Merkez politika faizini de düşürmeli’

Merkez Bankası’nın önceki günkü borç verme faizinde 150 puanlık faiz indirimi kararını ‘Bunu 3 aydır söylüyorum sakal mı bırakmam lazım’ sözleriyle eleştiren Bakan Zafer Çağlayan dün yine bankanın politikasını gözden geçirmesini istedi. Çağlayan, Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı ile ilgili olarak 5.75 düzeyinde bulunan politika faizinin de gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, 20 Ocak 2011’de TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda ‘Artık yerli aracımızı üretelim. İşte babalar burada” çağrısı yapmıştı. Aradan 20 aylık süre geçmesine rağmen hiçbir üretici, ‘yerli oto’ için harekete geçmedi.

Haberin Devamı