Gazete Vatan Logo

Yeraltı üstünden de pahalı

11 Kasım’da Profilo AVM tiyatro salonunda çok ilginç bir ihale yapılacak

Bu ihalede aralarında Taksim, Osmanbey, Mecidiyeköy, Levent, Bakırköy, Ataköy’ün de bulunduğu 22 farklı noktadaki metro istasyonlarında ticari alanlar 4 yıllığına kiraya verilecek. Sadece ünlü markaların değil ‘no name’ markaların da yer kapmak için araya hatırlı dostlar koyduğu ihalede ticari alanların aylık başlangıç m2 kira bedeli 300 dolar olarak belirlendi.

ABD’li ünlü gayrimenkul firması Cushman Wakefield’in geçtiğimiz günlerde yaptığı bir araştırma, dünyanın 25’inci, Türkiye’nin en pahalı caddesi olan Bağdat Caddesi’nde 1 metrekarelik alanın aylık ortalama kirasının 238 dolar, yıllık kirasının ise 2 bin 860 dolar olduğunu ortaya koymuştu. Bu da yer altında 1 metrekarelik alanın kirasının 300 dolarda kalsa dahi Bağdat Caddesi’nden yüzde 26 daha pahalıya geleceği anlamına geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak mevcut tramvay, metro, hafif metro, füniküler ile teleferik hatlarının işletmeciliğini yapan ve her gün 1 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren İstanbul Ulaşım A.Ş., TURYAP işbirliğiyle ‘İstanbul’un altını, üstünden daha değerli yapacak’ yeni bir girişim başlatıyor. Şirket bu kapsamda aralarında İstanbul’da Taksim, Osmanbey, Mecidiyeköy, Levent Bakırköy, Ataköy’ün de bulunduğu 22 farklı bölgedeki metro istasyonlarındaki ticari alanları 4 yıllığına kiraya verecek.

11 Kasım 2010 tarihinde TURYAP aracılığıyla Profilo AVM tiyatro salonunda yapılacak ihalede, bu istasyonlardaki 107 noktada kiralanabilir yaklaşık 2 bin 50 metrekare ticari alan, yılbaşından itibaren başlayacak 4 yıllık kiralanma sürecini takip eden yıllar için de kullanıcısına opsiyonlanacak. Böylece halen atıl olarak değerlendirilen ve ATM, simitçi ve çiçekçiyle sınırlı olan metrolarda kuru temizlemeciden, hediyelik eşyaya, parfümeriden güzellik salonuna, restoranlardan bankalara pek çok marka ilk kez yer alacak.

TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, büyüklüğü, bankaların ATM veya şirketlerin webkiosk alanları için oluşturulan 1 metrekarelik bölümlerden 100 metrekareye kadar çeşitlenen ticari alanların metrekaresinin aylık 300 dolardan başlayan bedellerle kiralanacağını açıkladı.

Gelir hedefi çok yüksek

İhalede bu rakamın Taksim gibi merkezi lokasyonlara bağlı olarak artacağını belirten Soner, “TURYAP, metro istasyonlarındaki ticari alanlara pek çok defa talip oldu, Ulaşım A.Ş. yönetimi de ‘atıl alanların gelir yaratılması amacıyla Avrupa örneklerini de dikkate alarak’ çalışma başlattı. Türkiye’de bir ilk olan bu çalışma kapsamında m2 fiyatları göz önüne alındığında milyon dolarları bulan ciddi bir gelir elde edilmesi hedefleniyor” dedi.

Soner’in bu değerlendirmesini ABD’li ünlü gayrimenkul firması Cusman Wakefield da destekliyor. Zira, firmanın geçtiğimiz günlerde dünyanın önde gelen caddelerindeki yıllık kira bedellerini ortaya koyan araştırmasına göre, dünyanın 25’inci, Türkiye’nin en pahalı caddesi olan Bağdat Caddesi’nde 1 metrekarelik alanın aylık ortalama kirası 238 dolar, yıllık kirası 2 bin 860 dolar olarak gösterilmişti.

Bu da yeraltında 1 metrekarelik alanın kirasının 300 dolarda dahi kalsa, Bağdat Caddesi’nden yüzde 26 daha pahalıya geleceği anlamına geliyor.

İlk gün 1000 şirket aradı 120 ATM için teminat yattı

Sadece ünlü markaların değil no name markaların da yer kapmak için araya hatırlı dostlar koyduğunu ve telefonlarının kilitlendiğini söyleyen TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, “Şimdiden 120 adet ATM için Türkiye’nin en büyük bankaları teminat yatırdı. Duyuru ilanını verdiğimiz ilk gün yaklaşık 1000 telefon ile www.turyap.com.tr’ye 7 bin tıklama ile halktan ciddi talep geldi. Banka, gıda, telekom, bijuteri ve kozmetik sektörünün gerek ciro gerek yaygınlık bakımından ilk 5’te bulunan tüm firmalardan başvuru alındı” dedi. Sadece ünlü markaların değil no name (markasız) kiracı adaylarının da yer alacağı istasyonlarda 3T Peron markası altında zincirler oluşacağını belirten Soner, “3T Börekçi, 3T Çiçekçi gibi yeni bir işletmeler zinciri kurulacak. Bu sayede iş kurmak isteyenlere önemli bir imkan sağlanacak” diye konuştu.

Soner, “İş Bankası, Yapı Kredi bankası, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve diğer büyük bankaların ATM açmayı talep ettiği bu ticari alanlarda D&P Parfüm, H SY Mücevher, Telsim Shop, Divan, Watsons, Komşu Fırın, Kara Tren, Kara Fırın, Kervan, Cafe Nero, Bee Line, Halk Ekmek ve Hacı Sayid gibi markalar da ilgileniyor” dedi.

Güvenlik metroda kameralarla sağlanıyor

Toplam 73 km uzunluğunda 7 kent içi raylı sistem hattı mevcut bulunan İstanbul Metrosu’nun yaşanabilecek her türlü olumsuz senaryoya karşı güvenlik önlemleriyle donatıldığını söyleyen Başak Soner, istasyonların her bölgesinde bulunan kameralarla sistemin sürekli gözlendiğini, ayrıca sivil ve üniformalı güvenlik görevlileriyle kontrolün sağlandığını kaydetti. Metronun en son teknolojiyle inşa edildiğinin altını çizen Soner, sistemin her yerinde yangın ihbar dedektörlerinin mevcut olduğunu söyledi. İstanbul Metrosu’nda tüm sistemin enerji beslemesi iki ayrı noktada bulunan TEAŞ merkezlerinden yapıldığını belirten Soner, şöyle devam etti: “Her iki besleme noktası da devredışı kalırsa 15 saniye içinde jeneratörler devreye giriyor. TEAŞ jeneratörlerin arızalanıp devreye girememesi durumunda aydınlatma ve elektronik kontrol sistemleri 3 saat süreyle kesintisiz güç kaynakları vasıtasıyla beslenebiliyor.”

Taksim-Kabataş saatte 9 bin yolcu taşıyabiliyor

İki istasyonla günde 30 bin yolcu taşıyan Taksim-Kabataş Funiküler sistemi, Taksim-4. Levent (Ayazağa-Yenikapı) metrosu, Taksim-Tünel nostaljik tramvayı, Taksim otobüs ve dolmuş durakları ile Zeytinburnu-Fındıklı (Kabataş-Bağcılar) tramvayı, Kabataş İDO vapur, feribot ve denizotobüsü iskeleleri arasında entegrasyon sağlayarak İstanbulluların Havalimanı’ndan sadece raylı sistem ile Taksim Metrosu’na ve Kabataş ve Beşiktaş gibi deniz ulaşımı araçlarının yoğun kullanıldığı bölgelere erişimini sağlıyor. Saatte 9 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olan sistem, Taksim ve Kabataş olmak üzere 2 istasyondan oluşuyor. Tarihi yarımadayı boydan boya kat eden hat, yolcu yoğunluğunun en fazla olduğu bir aksta faaliyet gösteriyor. Aksaray-Havalimanı Hafif Metro hattı günlük 220 bin yolcu, Taksim- 4. Levent metrosu günlük 195 bin, Zeytinburnu-Kabataş metrosu ise her gün 245 bin yolcu taşıyor.

Haberin Devamı