Gazete Vatan Logo

'Yeni Evim Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi TBMM'de

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nca, orta gelirli vatandaşlara konut için düşük faizli kredi imkanı sağlayan kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Komisyonda sunum yapan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, "Program kapsamında kullanılacak finansman tutarları için; 2 milyon TL'ye kadar 0,69, 2 ila 4 milyon TL aralığı için 0,79, 4 ila 5 milyon TL aralığı için 0,99 faiz oranı öngörülmüştür” dedi.

'Yeni Evim Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi TBMM'de

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyon, 'Yeni Evim Konut Finansman Programı'na ilişkin 'Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başladı. Toplantıda 'usul tartışması' başlatan muhalefet, söz konusu teklifin içerik olarak anayasaya aykırılık içerdiğini savundu.

'EK BÜTÇEYLE GELMESİ GEREKEN BİR DÜZENLEME'

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, genel seçimler yaklaşıldığı dönemde, iktidardan gelen yasa tekliflerinin arttığına dikkat çekerek, "Bütçeye ödenek konulması konusunda ilave yetkiler veriyor ve buna, normal bir kanun gibi 'evet' diyeceğiz, bunu görmezden geleceğiz. Bu olmaz. Muz cumhuriyeti miyiz? Kabile devletlerinden miyiz de bütçe kanunu ile diğer kanunları ayırmayalım? Anayasa'ya aykırı olduğunu bilmemiz lazım. Bunun kanunlar ve kararlar tarafından incelenmesini talep ediyorum. Bu ayıptır, yazıktır, çok büyük bir kötülük olur bu ülkeye. Bu, ek bütçe ile gelmesi gereken bir düzenlemedir" dedi.

Haberin Devamı

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli de teklifin komisyona gelme şeklini eleştirerek, "Burası TBMM'nin en önemli komisyonlarından biri, hatta belki en önemli komisyonu. İsmi Plan ve Bütçe Komisyonu; fakat maalesef son zamanlarda komisyonumuz AK Parti'yi seçime hazırlama komisyonu haline geldi. Seçime 4 ay kala mı bu kanunu getirmek akıllara geldi? Bundan sonra gelecek kanunları da basından, televizyonlardan öğreniyoruz. 4 ay sonra seçilip seçilmeyeceği belli olmayan bir hükümetin arka arkaya, panikle önümüze getirdiği hesapsız teklifiyle burada vakit geçiriyoruz" diye konuştu. İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz da teklifin geri çekilmesini önerdi.

'KARŞIYSANIZ, AÇIKÇA 'KARŞIYIZ' DEYİN'

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise teklifin anayasaya aykırı olmadığını belirterek, 'konut hakkı' hükmüne dikkat çekerek, "Her vatandaşın sağlıklı, erişebilir konutlarda yaşama hakkı, anayasal güvenceye alınmıştır. Bunu sağlamak devletin görevidir. Devlet de bunu yapıyor, yapmaya çalışıyor. Eğer buna karşıysanız; açıkça 'Karşıyız' deyin" diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de muhalefetin eleştirilerine cevap vererek, "2002 yılı öncesinde 40 bin 3 adet konut yapmışız. 2003'ten bugüne kadar 1 milyon 170 bin konut yapmışız. Ayrıca bu yasa anayasaya aykırı değildir" dedi. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu da teklifin anayasaya aykırı olduğunu tekrar ederek, teklifin bir ek bütçe getireceğini söyledi.

AK PARTİ'Lİ AYDIN KOMİSYONDA SUNUM YAPTI

Konuşmaların ardından teklifin ilk imza sahibi AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, komisyona sunum yaptı. Savaş, vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olabileceği bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Söz konusu teklifle orta gelir düzeyindeki vatandaşlar için piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı finansman maliyeti ve vade yapısı sunduklarını anlatan Savaş, "Program kapsamında finansman taksitlerinin ilk 3 yılını ödeme kolaylığı dönemi olarak adlandırıyoruz. Bu dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından taksitlerin, hane gelirlerinin yüzde 30'unu aşan kısmı geri ödeme şartıyla karşılanmasını ve konut yüklenicilerin de satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı sağlamasını planlıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

​'9 AY SOSYAL GÜVENLİK PRİMİ YATIRMIŞ OLMAK GEREKİYOR'

Savaş, projeden kimlerin yararlanacağına ilişkin de şunları söyledi:
"İlk aşamada sabit ödemeli ve 15 yıl vadeli olması planlanıyor. 18 yaş ve üstü çocuklar da gerekli ödeme gücüne sahip olmaları ve diğer şartları sağlamaları koşuluyla programa başvurabilecek. Konut sahibi olmayan vatandaşlarımız yararlanabilecek. Programdan faydalanacak vatandaşlarımızın son 12 ay içinde 9 ay sosyal güvenlik primi yatırmış olması gerekmektedir. Program kapsamında kullanılacak finansman tutarları için; 2 milyon TL'ye kadar 0,69, 2 ila 4 milyon TL aralığı için 0,79, 4 ila 5 milyon TL aralığı için 0,99 faiz oranı öngörülmüştür" dedi.

Komisyonda, teklifin görüşmeleri sürüyor.

 

DETAYLAR BELLİ OLDU

Yeni Evim Konut Finansman Programı Kampanyası'nın detayları belli oldu. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kampanya kapsamında kredi için Türkiye 3 bölge olarak ele alındı ve buna göre kredi tutarları belirlendi.

Haberin Devamı

Kredi olarak 1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL, 2. Bölgedeki iller için en çok 3 milyon TL, 3. bölgedeki iller için ise en çok 2 milyon TL verilecek.

İstanbul 1. Bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller de 3. bölge olarak belirlendi.

2 milyon liraya kadar yüzde 0,69 faiz, 2-4 milyon lira arası krediye yüzde 0,79 faiz, 4-5 milyon arası krediye yüzde 0,99 oranında faiz uygulanacak.

HANE HALKI GELİRİ ÖNEMLİ

Kredi taksiti hane halkı gelirinin yüzde 40'ını aşamayacak. Kredi kampanyası sadece sıfır konutlara yönelik olacak.

1 YIL İÇİNDE KONUT SATIŞI YAPMAMA ŞARTI

Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir.

1. Bölge (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerden konut almak isteyen vatandaşların son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölgedeki illerimizde ikamet şartı aranmayacaktır.

5 YIL SATIŞ YOK, YÜZDE 10 PEŞİNAT

Alınan konutlara 5 yıl boyunca satılmama şartı konuyor. Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

1 MİLYON LİRADA 934 BİN LİRA KÂR ETTİRİYOR

Normal şartlarda kampanya olmadan bankadan konut kredisi çekmek isteyenler 120 ay vadeye kadar yaklaşık yüzde 1,36 oranında faiz ödüyordu. Bu oranı 180 aya uyarladığımızda Yeni Evim Konut Finansman Programı kampanyasının avantajı daha da net ortaya çıkıyor.

250 bin lirayı Yeni Evim Konut Finansman Programı kampanyası kapsamında kullanan birisi 180 ay sonunda toplamda 437 bin 220 lira geri ödeme yapmış olacak. Ancak bankadan konut kredisi kullansaydı 671 bin lira geri ödemesi olacaktı. Böylece yeni kampanyanın avantajı 250 bin liralık kredide 233 bin 780 lira olacak öne çıktı.

500 bin lira kredide 467 bin 380 lira, 1 milyon lira kredide 934 bin 690 lira, 1,5 milyon kredide 1 milyon 400 bin 960 lira, 2 milyon lira kredide 1 milyon 869 bin 200 lira avantaj oluşuyor.

BAKAN NEBATİ: İLK 3 YIL ÖDEMELERDE BAKANLIK KATKISI OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımız için; o Piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı faiz/kar payı ve vade yapısı ilk 3 yıl Bakanlığımız katkısıyla ödeme kolaylığı ve Kredi vadesi boyunca hane halkının geliriyle uyumlu bir ödeme planı sunduğumuz Yeni Evim Programını hazırladık" dedi.

Bakan Nebati "Vatandaş yeni uygulamayla 1 milyon TL Konut kredisi çektiğinde aylık taksit ilk yıl 4.410 TL olacak. İkinci yıl 5.400 TL, üçüncü yıl 6.480 TL olacak. Üç yıl Hazine desteği var. Şu anda 1.20’den çekse ödeyeceği rakam 13.587 TL" ifadesini kullandı.