Gazete Vatan Logo

'Yeni Evim' kampanyasında dikkat çeken detay! Bunu yapan ev sahipleri kampanyadan men ediliyor

'Yeni Evim' kampanyası ile ilgili bilinmeyen ayrıntılar ortaya çıktı. Fahiş fiyat oyunu yapan müteahhit ve ev sahipleri kampanyadan men edilip cezalarla karşı karşıya kalıyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konuyla ilgili detaylardan bahsederek, "Yeni Evim kampanyası sonrası fahiş fiyat artışı yapan ev sahipleri tespit edilmesi halinde, projeden men ediliyor" ifadelerini kullandı.

'Yeni Evim' kampanyasında dikkat çeken detay! Bunu yapan ev sahipleri kampanyadan men ediliyor

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

 Yeni Evim Konut kampanyasında ödeme taksit ve faiz oranları vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kampanya kapsamında kredi için Türkiye 3 bölge olarak ele alındı ve buna göre kredi tutarları belirlendi. Konut sahibi olmak isteyen kişiler, bankanın konut tamamlanma oranını, kredilendirme için uygun bulması halinde belirli oranda tamamlanmış konutlardan da faydalanabilecek. Öte yandan kampanya sonrası fiyatlarda fahiş artış gerçekleştiren ev sahipleri ve müteahhitlerin kampanyadan men edileceğini ifade eden İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Kampanya sonrası ev fiyatlarında fahiş yükselişler gerçekleşti. Bir anda fiyatların yüzde 15 yüzde 20 arttığını gördük. Burada tespit mekanizması öne çıkıyor. Zaten bakanlık tarafından yapılan açıklamada olduğu gibi bunların tespit edilmesi halinde kampanya kapsamı dışında kalıyor." dedi.

"EV FİYATLARINI DÜŞÜRÜR!"

'Yeni Evim' kampanyası hakkında açıklamalarda bulunan Nizameddin Aşa, "Yeni evim projesini gayet faydalı buluyorum. Ev almak isteyen fakat imkanı olmadığı için bu isteğini gerçekleştiremeyen vatandaşlar için hükümet önemli bir adım atmış durumda. Proje bazında ilk etapta 100 bin kişi ev sahibi yapılacak. Bu 100 binlik bir talebin piyasadan çekilmesi anlamına geliyor. Zaten şuandaki sıkıntı da talebin çok fazla olması. 100 bin kişinin ev sahibi olması sonucu talep azalacağı için ev fiyatlarında da indirimler görebiliriz." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

KİRA FİYATLARNIDA BÜYÜK DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞİR

Kampanyanın doğru şekilde uygulanması halinde kira fiyatlarını da düşüreceğini dikkat çeken Aşa, "Bu tarz kampanyaların uygulanması halinde kira fiyatlarına etkisi olumlu yönde olacak. Kiracı vatandaşlar kendi evine taşındığı zaman o ev boş kalmış olacak. Bu sayede de piyasada bir arz fazlası gerçekleşebilir." dedi.

"YAPAN EV SAHİBİ PARA CEZASI ÖDEYECEK"

Fahiş fiyat artışlarında bulunan ev sahiplerinin kampanya dışında kalacağını ifade eden Aşa, "Kampanya sonrası ev fiyatlarında fahiş yükselişler gerçekleşti. Bir anda fiyatların yüzde 15 yüzde 20 arttığını gördük. Burada tespit mekanizması öne çıkıyor. Zaten bakanlığımızın açıkladığı gibi fahiş artış yapan ev sahipleri kampanya dışında kalıyor. Bu kişilerin fahiş zamlar ve fiyatlarda manipülasyon gerçekleştirdiği ispatlanması halinde Tüketici Kanunlarına göre ceza ödemesi de gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

"VATANDAŞLAR ŞİKAYET ETMELİ"

Vatandaşın fahiş fiyat arıtışı yapanları ve piyasada manipülasyon gerçekleştirenlere karşı neler yapması gerektiğine vurgu yapan Aşa, "Vatandaş bu noktada eski ilan ile yeni ilanı karşılaştırıp eğer fiyatta fahiş bir artış söz konusu ise bakanlığın veya ilgili bankanın müdürlüğüne şikayet etmesi gerekiyor. Bu şekilde art niyetli ev sahipleri kampanya dışında kalmış oluyor. Yani delil, suç, kayıt bu üçü olduğu zaman art niyetli ev sahipleri ve müteahhitler hem kampanya dışında kalıyor hem de para cezası ödemeye mahkum ediliyor." şeklinde konuştu.

YENİ EVİM KAMPANYASI'NDA BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Yeni Evim Kampanyası ayrıntılarını şöyle sıraladı:

-Sağlanacak finansman İstanbul'da en çok 5 milyon lira, 2. bölge illerinde en çok 3 milyon lira, 3. bölge illerinde en çok 2 milyon TL.

-Azami 15 sene vadeyle sağlanacak finansman da faiz/kar payı oranı yüzde 0,69’dan başlayacak.

-Asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

-Yeni Evim Programı'ndan yararlanacakların halihazırda bir konutunun olmaması ve son bir yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

-İlk üç yıl aylık taksitlerin bir kısmını geri ödeme şartıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üstlenecek, ilk üç sene için taksit tutarları aşağıya çekilmiş olacak.

-İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla'da konut almak isteyen vatandaşların, son bir yılda buralarda ikamet etmiş olması şartı aranacak.

-Bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan, konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere Hazine destekli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkanı sunulacak.

Haberin Devamı

-Vatandaşlar tamamlanmış, belirli oranda tamamlanmış, bankaların kredi verme kriterlerine uygun olan ve yapımına başlanacak konutlar için kredi kullanabilecek.

-Gayrimenkul sektöründeki fiyat artışları takip edilecek. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacak

-Alınan konutların beş yıl boyunca satılamayacak.