Gazete Vatan Logo

Yaşlı, engelli, hasta, çalışan milyonları ilgilendiriyor! 2022'de değişti, 2.354 TL...

Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Zam geldi. Başvuranlar gerekli şartları taşıması durumunda her ay alıyor. Yeni yılla birlikte ödeme miktarı 2.354 TL'ye yükseldi. Yaşlı, engelli, hasta, çalışan pek çok kişi yararlanıyor. Devlet destekleri 2022'de artarak devam ediyor. Yüzde 33 zam yapıldı. İhtiyaç sahibi yaşlı, hasta, engelli, kadın çalışanlar talepte bulunmaları durumunda devlet tarafından destekleyici ödemeler alıyor. 65 yaş ve üzerinde olan vatandaşlardan hiçbir güvencesi olmayanlara yaşlılık aylığı bağlanıyor. Bu aylık yüzde 33 artarak 1084 liraya yükseldi.

Yaşlı, engelli, hasta, çalışan milyonları ilgilendiriyor! 2022'de değişti, 2.354 TL...

Zam geldi! 2022'de sadece çalışanların maaşları değil devlet desteği alan vatandaşların ödemeleri de arttı. ‘Engelli ödeneği ne kadar arttı, yaşlılık aylığı değişti mi, evde bakım desteği kaç lira oldu?’ gibi soruların yanıtını arayanlar için Hürriyet'ten Noyan Doğan yazdı. İşte 2022 ile birlikte değişen devlet destekleri...

2022 yılında sosyal yardımlarda ne gibi değişiklikler oldu anlatayım. Aile, eğitim, sağlık, yaşlı desteği alanlarında toplam 16 ayrı devlet yardımı bulunuyor. Bu yardımların en çok bilinenleri engelli ve yaşlı bakım yardımı, kronik hastalara verilen destek, sağlık ve doğum yardımları. 2022 yılında hem asgari ücrette bağlı olarak hem de memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme ile 65 yaş aylığından engelli aylığına, evde bakım maaşına kadar birçok ödeme tutarı da arttı.

65 AYLIĞI YÜZDE 31 ARTTI

Devlet desteklerinden biri 65 yaş aylığı ya da halk arasında bilinen adıyla yaşlılık aylığı. 65 yaş aylığı memur maaş katsayısındaki artışa göre her yıl ocak ve temmuz ayında yeniden belirleniyor. 65 yaşını doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi, herhangi bir geliri olmayan kişilere devlet maaş ödüyor. Emekli maaşı olanlar, nafaka alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmetlerden harçlık ödeneği alanlar, muhtaçlık sınırının üzerinde geliri olanlar yaşlılık aylığından yararlanamıyor. Maaş alabilmek için de kişinin kendisinin ve eşinin kişi başına düşen ortalama aylık gelirinin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor ki, 2022 yılı için bu rakam 1.417 lira. Yeni düzenleme ile 65 aylığı yüzde 31 artarak, 2022’nin temmuz ayına kadar aylık bin 84 lira olarak ödenecek.

Haberin Devamı

ENGELLİ MAAŞLARI DEĞİŞTİ

2022’de engelli maaşları da arttı. Engelli yardımından yararlanmak için 18 yaşında büyük, 65 yaşından küçük olmak, sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmamak ve hiçbir gelire sahip olmamak gerekiyor. Ocak ayından itibaren yüzde 40-69 arası engelli olanlara ödenen aylık maaş 865 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli olanlara ödenen maaş 1.298 liraya yükseldi. 18 yaşından küçük özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya yüzde 40 ve üzeri oranda engelli yakını olanlara ödenen maaş da aylık 865 liraya çıktı. Engelli yardımlarından da sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri 1.417 liradan az olanlar yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

HASTALARA AYDA 2.354 TL

2022’de artan devlet yardımlarından biri de kronik hastalık yardımı. Bu yardım da Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE), tüberküloz ve silikozis hastaları için ödeniyor. Tüberküloz veya SSPE hastası olan kişi veya hastaya bakmakla yükümlü kişiler bu yardımdan yararlanıyor. Halk arasında bu desteğe evde bakım yardımı da deniyor. 2022 yılında kronik hastalık yardımı altında ödenen tutarlar aylık 2.354 liraya çıktı. Silikozis hastalarına yapılan ödemeler de hafif silikozis hastalığı için aylık 1.870 liraya, orta silikozis hastalığı için 2.137 liraya ve ağır silikozis hastalığı için de 2.382 liraya yükseldi.

ÇALIŞAN KADINLAR

Devlet destekleri arasında çalışan kadınlara yönelik de destekler var ve özellikle de çalışan annelere sunulan birçok imkân bulunuyor. Desteklerin başında da süt parası, iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı geliyor. Halk arasında bilinen adıyla süt parasından işçi ve Bağ-Kur statüsünde çalışan kadınlar yararlanıyor. Emzirme ödeneği alabilmek için sigortalının doğumdan önceki 15 ay içinde en az 120 gün sigortalı olması gerekiyor. 2021 yılında 232 lira olarak ödenen süt parası 2022 yılında 316 lira olarak ödenecek.

Haberin Devamı

Çalışan anneler, doğum yaptıklarında, devletten doğum yardımı da alıyor. Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında gerçekleşen doğumlar için ödeniyor. Birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 lira ödeme yapılıyor.