Gazete Vatan Logo

Yaşanan krizlerden üzüntü duyuyorum, utanıyorum da

Dünyada yaşanan finansal krizleri skandal olarak nitelendiren İş Bankası Genel Müdürü Özince, “Ben üzüntü duyuyorum, utanıyorum da biraz” dedi

Dünyada globalizasyonun lidersiz, yönsüz ve prensipsiz kaldığını görmenin kendisi için üzüntü verici olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “İnsanlar bir yandan büyük yoksulluk, açlık, sıkıntı çekerken, dünyanın birçok ülkesinde böylesine saçma sapan skandalların da yaşanıp, dünya insanının refahına harcanabilecek olanların kaybedilmesi büyük skandal. Burada dünyaya akıl veren konumdaki finansal kuruluşların oturup, bu işlerle ilgili de güzel güzel akıllar vermesi gerekiyor, aynen Türkiye’ye verilen akıllar gibi. Türkiye’nin akla çok ihtiyacı olduğu konusunda hiçbir tereddüt yok, ama bu yaşanan finansal krizler skandaldır. Ben üzüntü duyuyorum, utanıyorum da biraz” dedi.

Küresel kriz nedeniyle İngiltere Merkez Bankası’nın aldığı önlemleri de yorumlayan Özince, “Üçlü denetimi boşu boşuna yapmadık biz. Türkiye gibi imkanları kısıtlı, fakir bir ülkede vergi mükellefinin sırtına 50 milyar dolarlık borcu boşuna çıkartmadık. Dünyanın çok gelişmiş piyasalarında bankaların aktif değerlemelerini zaman içinde yapacağı söyleniyor. Bir ülkenin merkez bankası bununla ilgili daha ciddi bir çözüm getirirken, diğeri daha az ciddi bir yaklaşım getiriyorsa, bu da bir başka skandaldır” diye konuştu.

Özince şunları söyledi: “Bunlar Birleşmiş Milletler mi, Uluslararası Para Fonu mu, Dünya Bankası mı, birilerinin ön ayak olup dünyayı bu yönde yönlendirmesi lazım. Yoksa boşu boşuna çok ciddi kaynaklar heba olur ve bunun da faturası herhalde en çok gelişme ihtiyacında olan ülkelere ve onların fertlerine çıkar.”

Kemerlerimizi bağlayalım

’Bir Kumbara Öyküsü’ başlıklı serginin açılışı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, IMF’yle ilişkilerin yürütülmesiyle ilgili olarak “Durumumuz, ’Tamamen böyle bir şey yapmayalım’ diyecek kadar güçlü olsaydı, memnuniyetle ben bunu söylemek isterdim, ama sürdürülmesinde bugün için yarar var. Kemerlerimizi bağlayalım” dedi. Özince şöyle devam etti:

FAİZDE SİNYAL YUKARI: Vadeli hesap faizlerinde yukarı doğru kımıldanmalar başladı. Türk Lirası kredi faizlerinde de yükselme var. Yani bir yerde piyasa faizde küçük ama yukarı doğru sinyaller vermekte.

TÜRKİYE’Yİ EFTEN PÜFTEN KONULARLA DEĞERLENDİRMEMELİ: Türkiye’nin cari açık nedeniyle gelişmekte olan ülkeler arasında en kırılgan ilk 5 ülke arasında gösterilmesine katılmıyorum. Türkiye’nin cari açığı bir tarafa, Basel II prensiplerine uymaya kalkışan sayılı ülkelerden bir tanesini eften püften konularla değerlendirmemeli.

TASARRUF KREDİYE YETİYOR: Türk Lirası kaynaklarımızla mütenasip kredi verebilmiş değiliz. Yatırım için Türk Lirası pahalı. Tasarruf halen krediye yetiyor.

İlk paralarımla Sucu Saka’nın eşeğini aldım

İŞ Bankası, ’Bir Kumbara Öyküsü’ sergisinde kendisinin ilk kumbarasının da 5 yaşındayken babası tarafından verildiğini belirten Özince, “İlk kumbaram Ziraat Bankası kumbarasıydı. Sonra da bankanın füze şeklindeki kumbarasıydı. Ruslar uzaya füze atmışlardı, tevellüdüm onu gösteriyor. Ben çok tasarruf yapardım. Bir yandan para toplardım, bir yandan da paramla kitap, hayvan alırdım. Sucu Saka’nın eşeklerinden birini alıp evin bahçesine getirmiştim, ilk paralarımla” dedi

Haberin Devamı