Gazete Vatan Logo

‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyasına talep yağıyor! Ödemeler nasıl olacak?

İstanbul’daki riskli yapıların yenilenmesi için hazırlanan ‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyasına talep yağıyor. Dün itibarıyla başvuru sayısı 560 bin bağımsız birime (konut ve işyeri) ulaştı.

‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyasına talep yağıyor! Ödemeler nasıl olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında başvurular 26 Nisan’da başladı. Dün itibarıyla başvuru sayısı 560 bin bağımsız birime (konut ve işyeri) ulaştı. Evlerinin riskli olduğunu düşünen mülk sahibi vatandaşlar 29 Mayıs’a kadar e-Devlet üzerinden başvuru yapacak.

Ardından bakanlık uzmanları tarafından başvuruda bulunulan binanın ön incelemesi yapılarak keşif raporu hazırlanacak. Gönüllülük esasıyla anlaşmaya varılan bina için protokol hazırlanarak proje aşamasına geçilecek. Ruhsat alma sürecinin ardından binanın boşaltılması sağlanacak. Bu süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılırken, yeni evler 2 yılda tamamlanacak.

ÖDEMELER NASIL OLACAK

2+1 evlerin maliyeti 1.5 milyon lira olacak. Bunun yarısını devlet karşılarken, kalan 750 bin lira için 10 yıl vadeli TOKİ ödeme planı sunulacak. Yüzde 10, yani 75 bin lira peşinat ödeyen ev sahipleri aylık 5 bin 625 lira taksit ödeyecek. 3+1 evlerin maliyeti ise 1 milyon 800 bin lira olarak öngörüldü.

Haberin Devamı

Bu tip evlerde de vatandaşa düşen pay 900 bin lira olacak. 90 bin lira peşinat ödeyenler aylık 6 bin 750 lira taksitle evini yenileyecek. Taksitler her yıl ocak ve temmuz aylarında memur maaş artış oranı, Yİ-ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olanına göre artacak. Dileyenler TOKİ’ye borçlanmak yerine 0.79 faiz oranı ile kredi de çekebilecek.