Gazete Vatan Logo

Yargıtay'dan faiz şoku

Yargıtay'dan faiz şoku

Yargı kararı ve Tüketici Kanunu sonrası yayımlanan yönetmelikle tüketicinin kredi masraflarını geri almasının önü açıldı. Vatandaş, tüketici hakem heyetlerinin kapısını çalarken yıllık 3 milyonu aşan başvuru sayısı 5.5 milyonu gördü.

Şikayetlerin yüzde-95'i bankacılıkla ilgili oldu. Gümrük ve Ticâret Bakanlığı kararına göre; 2016'da 3400 TL'nin altındaki şikayetler tüketici hakem heyetinde ele alınıyor.

Kamu yararına temyiz

Erzurumlu bir vatandaş, bankadan aldığı kredi için yapılan 2028 TL kesintinin iadesi amacıyla tüketici hakem heyetine başvurdu.

Hakem heyeti de kesintinin iadesine karar verdi. Davacı, bu bedelin, kesinti yapılan tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsilini istedi. Mahkeme bu talebi kabul etti. Yerel mahkemenin hükmü, Yargıtay tarafından kamu yararına temyiz edildi.

Yasaya aykırı bulundu

Yargıtay yasal faizin, kredi kesintisinin yapıldığı tarihten mi yoksa mahkemeye başvurulan tarihten itibaren mi uygulanacağını değerlendirdi. Kararda Borçlar Kanunu'na göre; borçlunun ihtar edilmesi ile temerrütün başladığına dikkat çekilerek "Davalı baııka ancak dava açıldığı ya da hakem heyetine başvurulduğu tarihte temerrüte düşer. Bankanın borcuna, kredi tarihinden itibaren faiz yürütülmesi yasaya aykırı" denildi.

Haberin Devamı

Kredi masrafı iadesinde faiz, dava tarihine göre hesaplanacak.