Gazete Vatan Logo

Yapılandırma yok

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması çalışması bulunmadığını açıkladı. Ağbal ayrıca, israftan kaçınılmasını, daha mütevazı kamu binaları edinilmesini istedi.

Yapılandırma yok

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda beklenti içine girenleri uyardı. NTV’nin sorularını yanıtlayan Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda çalışma olup olmadığı yönündeki soru üzerine, “Kesinlikle böyle bir çalışmamız yok” dedi.

Mali disipline verdikleri önemin altını çizen Ağbal, bütçe açığı hedefini tutturmayı hedeflediklerini, gelir gider dengesine dikkat edeceklerini söyledi. Ağbal, kamunun bina ve taşıt için ödediği kira bedelinin Ocak ayında artmasını değerlendirirken, kamunun bina kiralarındaki artışın büyük ölçüde Yurt-Kur’un bina kiralamalarından kaynaklandığını söyledi. Kamu hizmetlerinin artarak büyüdüğüne işaret eden Bakan Ağbal, “Daha mütevazı daha vatandaşın hizmetine amade olacak kamu binaları edinmemiz lazım. İsraftan kaçınmamız lazım. Araç kiralamada geçen sene bir üst sınır getirdik” diye konuştu.

500 bin mükellefin ilk kez kira beyannamesi verdiğini anlatan Naci Ağbal, “2015 yılında yaklaşık 27.2 milyar lira kira geliri beyan edildi. Bunun üzerinden 3.9 milyar lira gelir vergisi hesapladık. Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi vatandaşa büyük kolaylık sağladı. 1 milyon 300 bini aşkın kişi bu sistemi kullandı. Bu yıl bunu daha da yaygınlaştıracağız” dedi.

Haberin Devamı

3.7 milyar TL bekliyoruz

Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışı konusuna da değinen Ağbal, 255 bin mükellefin müracaat ettiğini hatırlattı. Hiç parası olmayan çiftçilere yönelik 6 yılda 12 taksitle faizsiz ödeme imkanı getirdiklerini anlatan Ağbal, süreyi kaçıran vatandaşlara yeni bir başvuru imkanı getireceklerini bildirdi. Ağbal, “Yaklaşık 400-500 bin mükellefimiz bundan yararlanır. Nisan ayı içerisinde de inşallah satış işlemlerine başlarız. 2015 yılında yaklaşık 3.1 milyar lira milli emlak arazilerinin satışından gelir elde ettik. 2B arazilerinin satışının yaklaşık 4 milyar lira kaynak topladık. 2016’da 3.7 milyar lira gelir bekliyoruz” dedi.

Memur yasası diyalogla değişecek

Ağbal, Kamu Personel Rejimi’ne ilişkin sorular üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konudaki teknik çalışmasının devam ettiğini dile getirdi. Kamu yönetim reformuyla kamu personel rejimi reformu birlikte yapılması gereken reform alanı olduğunu vurgulayan Naci Ağbal, “Hizmeti sunanla alan arasında denge kurmak istiyoruz. Hizmetin kalitesini öne koyan bir çalışma ortamı olacak. Bu çalışmanın hedefinde kamu çalışanlarımız asla olamaz. Bu ülkenin geleceği için önemli bir reform. Bunu sosyal taraflarla birlikte yapacağız. Çalışmanın her aşamasında diyalog ve anlayış birliği içinde olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Taşeron düzenlemesi vaktinde yetişir

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik hazırlıklara ilişkin bilgi veren Ağbal, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, yasal değişiklikle ilgili alternatifler hazırladıklarını ve en yakın zamanda çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na getireceklerini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bazı detaylarda ilave çalışma yapma kararı verdiklerini anlatan Maliye Bakanı Ağbal, “Bu konuda 21 Mart’a kadar bir düzenleme yapacağımızı açıkladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Geçiş düzenlemesiyle ilgili çalışma belli bir noktaya geldi” diye konuştu. Düzenlemenin 21 Mart’a yetişip yetişmeyeceği sorusuna Ağbal, “Şu ana kadar Eylem Planı’nda söylenen her bir eylemle ilgili takvime dikkat ettik. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis’e sunulacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı