Gazete Vatan Logo

Vizede Çin işkencesi

Pekin yönetimi, Türkler’in vize başvurularını zorlaştırdı. Yönetim, Çin vizesi alacak Türk vatandaşlarının Belediye Davetiyesi adı verilen resmi kurum yazısı getirmelerini şart koştu

Vizede Çin işkencesi

Pekin yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Çin vizesi başvurularını zorlaştırdı. Şahsi turistik vize başvuruları kaldırılırken, ticari vize için de Çin’in resmi kurumlarına ait “Belediye Davetiyesi” zorunluluğu getirildi.

Çin’in İstanbul Konsolosluğu’ndan yapılan duyuruda, Türk vatandaşlarına yönelik Çin vizesi başvurularında değişiklik yapıldığı bildirildi. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Türkiye’deki ilgili turizm acentelerine gönderildiği belirtilen yazıya göre, ticari başvurularda Çin’den davet eden firmaların davet mektupları kabul edilmeyecek olup yetkilendirilmiş Çin’in resmi devlet kuruluşlarının vereceği davet mektubu (Belediye Davetiyesi) talep edilecek.

Türkiye’ye gitmeyin

Yapılan değişiklik sonrası şahsi “turist vize” başvuruları da tarih oldu. Buna göre, turizm amaçlı olarak Çin’e seyahat edecek olan kişilerin başvurduğu turistik vize başvuruları kabul edilmeyecek, turistik amaçlı sadece grup vize başvuruları kabul edilecek. Yeni düzenlemenin 15 Şubat 2016 tarihi itibarıyla geçerli olacağı da vurgulandı.

Haberin Devamı

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Turizm Bürosu tarafından tur operatörlerine, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülke ve bölgelere dönük münferit ve grup seyahatlerin “yasaklandığı” şeklinde sözlü olarak bir bildiri yapılmıştı. Bu durumla ilgili olarak Çinli yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken, Türk yetkililer ve Türk turizm sektörü temsilcileri, bu bilgiyi doğrulamıştı.

Çin medyasında da söz konusu yasakla ilgili bilgiler yer alıyor. Varyag uçak gemisinin Türk boğazlarından geçişi sırasında Türkiye’ye 1 milyon Çinli turist sözü verilirken aradan geçen yıllara rağmen Çinli turist sayısı 2015 yılında 313 bin olarak kayıtlara geçmişti.