Gazete Vatan Logo

VERBİS kayıt süresi ne zaman bitiyor? VERBİS’e kayıt nasıl yapılır, kayıt yaptırmayanlar ne kadar ceza ödeyecek?

Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen süre azalıyor. Peki, VERBİS kayıt süresi ne zaman bitiyor? VERBİS kaydı nasıl yapılır, kayıt yaptırmayanlar ne kadar ceza öder?

VERBİS kayıt süresi ne zaman bitiyor? VERBİS’e kayıt nasıl yapılır, kayıt yaptırmayanlar ne kadar ceza ödeyecek?

VERBİS kayıt süresi ve cezası ile ilgili aramalar arttı. VERBİS kayıt zorunluluğu nedeniyle vatandaşlar ilgili konunun detaylarını sorguluyor. Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi kaydına kadar milyonlarca vatandaş için zaman daralıyor. Peki, VERBİS nedir, kimlere zorunlu? VERBİS kayıt süresi ne zaman bitiyor? VERBİS kayıt zorunluluğu hakkındaki bilgiler…

VERBİS kayıt süresi ne zaman bitiyor?

Kişisel Verileri Koruma Kanunu düzenlemesinde son gün 31 Aralık. Şirketlerin veya özel nitelikli kişisel veri işleyen işyerlerinin bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerekiyor.

Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen süre için zaman azaldı.

Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilançosu 25 milyon TL’ den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen sürenin 31.12.2021 tarihinde sona eriyor.

Haberin Devamı

VERBİS nedir?

CNN TÜRK muhabiri Gaye Sude Kayışlı ve kameraman Mehmet Bulut, detayları Avukat Özlem Şen'e sordu.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile beraber VERBİS sisteminde ertelemeye gidildi. Avukat Özlem Şen, "VERBİS sistemi şeffaf, denetlenebilir ve halka açık bir sistem olduğu için kayıt yaptırmak kullanıcıların kişisel verisini tutanların lehine. Onları koruyan bir hal olarak ortaya çıkıyor. İnternet o kadar yaygın ki dünyaya global köy diyoruz. İşte tam da bu sebepten kişisel veriler daha da önem kazanıyor. Kişisel verilerin hangi tabanda tutulduğu, güvenliğinin sağlanıp sağlanamadığı bu şekilde denetlenebiliyor" dedi.

VERBİS kayıt cezası

VERBİS sistemine yıl sonuna kadar kayıt yaptırmayanlara ise idari para cezası uygulanacak. 31 Aralık 2021 tarihine kadar kayıt yaptırmayan firmalar, 2 milyon lirayı bulan para cezası alacak.