Gazete Vatan Logo

Ucuz çiğ köfte aşkı

Simit salonlarından sonra bir diğer ‘Fakir yemeği’ olan çiğ köfte adeta patladı. Geçen yıldan bu yana çiğ köfte satan yer sayısı 7 binden 15 bine zıpladı. İstanbul’da neredeyse her köşe başına bir çiğ köfteci açıldı. Çiğ köfte ucuzluğu ve tüm gün tok tutması ile tercih sebebi...

Ucuz çiğ köfte aşkı

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hayata geçirdiği Foodservice Monitor 2015 ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 7 ilde 93 bin ev dışı tüketim noktasında yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de ev dışı tüketim sektörü geçen yıl dünya ortalamasının yaklaşık 3 katı büyüyerek yüzde 11’lik bir artış kaydetti. Türkiye’de ev dışı tüketim harcamaları 55 milyar lirayı buldu. Türkiye’de kişi başına düşen ev dışı tüketim harcaması yıllık 730 TL’yi buldu. Bu rakam Avrupa’da 3 bin 212, ABD’de ise 6 bin 600 TL.

Ulusal zincir sayısı 10 oldu

ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, son yıllarda neredeyse her sokakta açılmaya başlanan çiğ köfteciler hakkında ilginç bilgiler verdi. Türkiye’de çiğ köfteci sayısının 15 bini bulduğunu anlatan Şahinöz, şöyle devam etti: “Geçen yıl araştırmayı yaptığımız Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Antalya ve Adana’da 4 binin üzerinde çiğ köfteci olduğunu belirlemiştik. Bunların da üçte ikisi İstanbul’da idi. İstanbul’dakilerin de yüzde 41’i Avrupa yakasındaydı. Bu yıl Türkiye genelinde çiğ köfteci sayısının 15 bini geçtiğini görüyoruz. Bunların da yüzde 50’si İstanbul’da olduğunu tahmin ediyoruz.” Şahinöz, çiğ köftede 10 ulusal zincirin bulunduğunu, bunların toplam dükkanların yarısından fazlasına sahip olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Alkolsüz restoranlar tercih ediliyor

- ETÜDER’İN araştırmasına göre toplam ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 41’i İstanbul’da, yüzde 19’u Antalya’da, yüzde 13’ü İzmir’de ve yüzde 11’i Ankara’da yapılıyor.

- Ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 62’sini gıda, yüzde 36’sını alkollü ve alkolsüz içecekler, yüzde 2’i temizlik malzemelerinden oluşuyor.

- Tüketimin yüzde 27’si restaurant, yüzde 29’u fast food, yüzde 16’si otel, yüzde 6’si cafe, yüzde 2’si eğlence, yüzde 7’si pastane, yüzde 4’ü eğitim kurumu, yüzde 5’i büfe/kiosk, yüzde 4’ü catering mekanlarında gerçekleştiriliyor.

- Ev dışı tüketimde alkollü içecekler kategorisinde ise yüzde 44 ile bira birinci sırayı alırken, onu yüzde 25 ile rakı, yüzde 8 ile viski takip ediyor.

Haberin Devamı

- Birada geçen yıla göre yüzde 15 artış olurken rakıda yüzde 6, şarapta yüzde 10 gerileme var.

- Su fiyatlarının en yüksek olduğu yer oteller, en ucuz olduğu yer ise okullar.

- Sayısal olarak yoğunluk fast food restaurantlardan sonra alkolsüz geleneksel restaurantlara kaymış durumda.

1 tanesi 60 kalori ediyor

Çiğ köfte kalori bakımından çok az zengin bir besin. 1 adet etsiz çiğ köftenin kalorisi 60 kalori. Porsiyon veya lavaş dürümde kalori 500-600’ü buluyor. İçindeki bulgurdan dolayı tok tutma özelliği var. Çiğ köftenin fiyatı ise tanınmış zincirlerde dürüm olarak 3.5 liradan başlıyor. Kilo ile satış da oldukça gözde...

Şehir otellerinde daralma % 50

MELİH Şahinöz, turizmde yaşanan sıkıntıların sektöre yansımasını Nisan ayından sonra göreceklerini söyledi. Olumsuz bir etkinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Şahinöz, “Ocak ve Şubat aylarında bağlantı yapamadık. Ocak-Şubat aylarında şehir otellerinde yüzde 50 daralma oldu. Rusya krizinin Antalya’ya etkisini Nisan ve Mayıs’tan sonra göreceğiz ama kötü olacak ve daralma yaşanacak” diye konuştu. Şahinöz, sektörde yükselen trendler olduğuna da değinerek şöyle devam etti: “Simit zincirleri büyüyor. Unlu mamüller, kahve diğer büyüyen alanlar. 3’üncü nesil denilen ve butik kahveler sunan yerler yükselişte. Bu kanalda dükkanlar küçük, maliyetler düşük olduğu için büyüme sürecek. Yeme-içme ile alışverişi birleştirme trendi gelişiyor.”

Haberin Devamı

60 bin kişi bekleniyor

ETÜDER’in CNR Holding ile düzenlediği Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Fuarı’nın 23-26 Mart tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan Melih Şahinöz, bu yıl fuara 60 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi.