Gazete Vatan Logo

Türkiye için sevindiren gelişme! Bakan Dönmez açıkladı: Karada yapılmış en büyük keşiflerden biri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez canlı yayında flaş açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Şu anda bir zam öngörümüz yok. Hükümetimiz özellikle vatandaşımızın alım gücünü olumsuz etkileyebilecek bu tip maliyetleri zaten kaynağında destekliyor. Hükümet bugüne kadar üzeni düşeni yaptı, bundan sonra da yapacaktır." dedi. Şırnak'ta yapılan keşfe değinen Dönmez, "Gabar Dağı ve civarında 4 kuyuda üretim var. Gabar dağının bir başka bölgesi daha var. Netleştirmeden rakamları açıklamak istemiyoruz. Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir." açıklamasında bulundu.

Türkiye için sevindiren gelişme! Bakan Dönmez açıkladı: Karada yapılmış en büyük keşiflerden biri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 24 TV'de katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Geçmişte bazı keşifler olmuş, ekonomik olmadığı için kapatılan yerler de var. Ama birkaç yerde tekrar değerlendirme yapılmasını ben özellikle talimatlandırdım. Yaklaşık 1 yıldır Şırnak’ta sismik araştırmalara yoğunluk verdik. Sismik araştırmalarımızı ve sondajlarımızı yaptık. Gabar Dağı ve civarında 4 kuyuda üretim var. Orada kuyu sayımızı 10 ve üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Gabar dağının bir başka bölgesi daha var. Netleştirmeden rakamları açıklamak istemiyoruz. Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir. Bunun için biraz daha zaman ihtiyacımız var. Petrolün kalitesi de oldukça iyi.

"ŞU ANDA BİR ZAM ÖNGÖRÜMÜZ YOK"

Şu anda bir zam öngörümüz yok. Hükümetimiz özellikle vatandaşımızın alım gücünü olumsuz etkileyebilecek bu tip maliyetleri zaten kaynağında destekliyor. Hükümet bugüne kadar üzeni düşeni yaptı, bundan sonra da yapacaktır. Kimsenin çekincesi olmasın. Bu piyasanın hepsi kamu eliyle yönetilen piyasa değil. Elektrik tarafında özel sektörün üretim payı yüzde 86. Elektrik tarafında serbest üreticiler var demektir, onların birtakım maliyetleri var. Devlet kurumları zaman zaman ihtiyaç olduğunda piyasadan gerektiğinde yüksek fiyatta alarak düşük fiyatla korunması gereken küçük tüketicilere aktarıyoruz.

Haberin Devamı

KARADENİZ GAZI

Karadeniz'de ilk keşfin 2020'de yapıldığına vurgu yapan Bakan Dönmez, "Sahada muazzam çalışma var. Orada şu ana kadar 15 kuyu açtık. Şu anda üretim amaçlı açılan 10 kuyunun 9'unda işlemler tamamlandı. Kuyuyu açmakla iş bitmiyor. Kuyunun içerisinde yapılması gereken iş ve işlemler var. Sonra kuyunun üzerinde montajı gereken bazı ekipmanlar var." dedi. Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerinin Karadeniz'de çalışma yaptığını belirten Fatih Dönmez, "Gemilerimiz üç işlemi de ardışık olarak yapıyorlar. Bir taraftan saha üretimini hazırlarken 10 kuyuda üretilecek gazın karaya getirilmesiyle alakalı da iletim hattının inşaatı vardı. O işlemler tamamlandı. Şu anda onların testleri devreye alma işlemleri yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Karadeniz gazının 2023 yılının mart ayında evlerde kullanılacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Bakan Dönmez, "Buradan hem milletimiz hem devletimiz kazançlı çıkacak. Biz bugüne kadar zaten özellikle son yıllarda artan enerji maliyetlerine karşı vatandaşımızı hep destekledik." açıklamasında bulundu.