Gazete Vatan Logo

Turizmde 13 yılın rekoru

Türkiye’ye gelen turist sayısı Temmuz’da yüzde 46.4 artışla 5 milyonu geçti. Rus turistlerin sayısı yüzde 1.648 oranında artış gösterdi. 7 ayda gelen toplam turist sayısı 17.3 milyon oldu

Turizmde 13 yılın rekoru

Turizm sektöründe yüzler gülüyor. Yabancı turist sayısı, turizm sektöründe yeniden eskiye dönüş sinyalleri verdi. Temmuz ayında Türkiye’ye giren yabancıların sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46.4 artış göstererek 5 milyon 75 bin oldu. Böylelikle yıllık olarak Mayıs 2004’ten bu yana en yüksek artış kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, bu yılın Ocak-Temmuz ayları arasında Türkiye’ye 17 milyon 325 bin 410 yabancı ziyaretçi geldi. Bu dönemde gelen yabancı ziyaretçilerin sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.94 artış yaşandı.

Ruslar ilk sırada

Temmuz ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında 835 bin 525 kişiyle Rusya birinci sırada yer aldı. Rusya’dan gelen turist sayısı baz etkisiyle yüzde 1.648 oranında artış gösterdi. Rusya’yı 680 bin 616 kişiyle Almanya, 277 bin 955 kişiyle İngiltere takip etti.

Yılın ilk 7 ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında 2 milyon 527 bin 628 kişiyle Rusya birinci oldu. Rusya’yı 1 milyon 927 bin 360 kişiyle Almanya, 1 milyon 338 bin 295 kişiyle de Gürcistan izledi.

Haberin Devamı

İstanbul’da doluluk % 80’e çıkacak

Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olmasıyla şehir dışına çıkan İstanbullular’ın yerini turistler alacak. Turizmciler, şirketlerin İstanbul’a yönelik kültür turları düzenlemesinin yanı sıra yakınlarını ziyaret dolayısıyla da çok sayıda kişinin İstanbul’a gelmesini bekliyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır Kurban Bayramı’nın bu yıl yüksek sezona denk geldiğini anımsatarak, yerli tatilcinin yanı sıra Rus turistlerin de artmasıyla resort bölgelerde önemli hareketlilik yaşandığını ifade etti. Tatilinin uzamasının yerli turizm hareketinin daha da hızlanmasını sağlayacağını vurgulayan Bayındır, “İstanbul’da bayram döneminde Ortadoğu’dan gelen turist sayısında artış söz konusu. Bayram döneminde Körfez turistinin etkisiyle İstanbul’da doluluklar yüzde 80’i bulacak gibi görünüyor. Aynı durum Trabzon için de geçerli. Ancak bayram sonrası maalesef bu doluluklar yine düşecek” diye konuştu. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün de tatilin etkisiyle kent içi turlarda bir miktar artış olabileceğine işaret ederek, “Bayram süresince kentte kalanlara yönelik kent içinde yapılan turlarda bir hareketlilik yaşanabilir” dedi.

Haberin Devamı