Gazete Vatan Logo

Tofaş'tan ilk yerli hibrid araç

Tofaş, ilk yerli hibrid aracın seri üretimine 2009’da başlayacak

Tofaş, 370 milyon euro yatırımla Fiat Doblo’nun yerine geçecek 263 Projesi’ni 2009’da devreye alıyor. Fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan araç, Türk mühendislerinin imzasını taşıyacak. Şirkete yılda 1.2 milyar euro kazandıracak 263 Projesi’nin, çevreci hibrid versiyonu da üretilecek.

Tofaş, Fiat Doblo’nun yerine geçecek “263 Projesi’yle” çevreci hibrid araca imza atmaya hazırlanıyor. 370 milyon euro yatırımla ortaya çıkacak ve tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan yeni proje, otomobil, ticari araç ve MPV özelliklerini kapsayacak.

Şirket, yılda 120 bin adet araç üretmeyi hedeflerken, bu rakamın yüzde 70’ini yurtdışı pazarlara ihraç edecek. Tofaş, Minicargo’da olduğu gibi ihracat garantisi olan 263 Projesi’yle, 750 milyon eurosu ihracat olmak üzere yılda toplam 1.2 milyar euro gelir elde edecek.

Yüz 100 Türk emeği

Fiat Doblo’nun yerine geçecek 263 Projesi, baştan aşağıya Türk mühendisler tarafından ortaya çıkarılacak. Aracın Ar-Ge’si için 144.5 milyon euro harcayacak olan Tofaş, sadece İtalyan ortağı Fiat’tan tasarım için destek alacak. Halihazırda 6 başmühendis İtalya’daki tasarım merkezinde çalışmalarını sürdürürken, projede toplam 300 Türk mühendis yer alacak.

Çok amaçlı araçtaki en büyük sürpriz ise alternatif yakıtların kullanılacak olması. Karbondioksit salınım oranının düşürülmesi için 263 Projesi’nde hibrid versiyonlar da olacak. Mild-hibrid denilen, yani ilk jenerasyon olan basit hibrid motorlar yeni hafif ticari araçta kullanılacak.

1.2 milyar $ yatırım

Tofaş CEO’su Ali Pandır, “263 Projesi ile birlikte 2007-2009 arasında toplam yatırımımız 870 milyon euro (1.2 milyar dolar) civarına çıkacak. Tofaş yeni projelerin devreye girmesiyle dev bir şirket olacak” dedi.

Geçmiş dönemde hayata geçirdikleri yatırımlarla Bursa’daki Tofaş tesisleri içinde yeni bir fabrika kurduklarını belirten Pandır, şunları söyledi:

“370 milyon euroluk yatırım rakamından da görüleceği gibi, 263 Projesi mevcut Doblo modelinin bir yenilenmesi değil, yepyeni bir aracın yepyeni bir platform üzerinde, sıfırdan başlayarak geliştirilmesidir. Tüm yeni projelerimizle ihracatımızı 2 milyar euroya çıkaracağız.”

Doblo üretimi 2009’da bitiyor

Fiat Doblo’nun Bursa’daki üretimi, 263 Projesi’nin devreye gireceği 2009’un ikinci yarısında duracak. Ancak Doblo, Rusya’da SeverStal Auto işbirliği ile üretilmeye devam edecek. Ali Pandır, Fiat Doblo’nun bulunduğu segmente isim veren bir araç olduğunu belirterek, “Yollara çıktığı 2000’den bugüne kadar Doblo’dan 700 bin adet üretildi ve 530 bini ihraç edildi. Doblo, 2006’da ’yılın ticari aracı’ seçildi. Doblo sayesinde önemli bir ticari araç üretim merkezi olduk. Bu başarılara baktığınızda Fiat’ın yeni projesinde Tofaş’tan daha iyi bir alternatif yoktu” dedi.

Polonya ve İtalya’dan sıyrılıp projeyi kaptık

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Türkiye’de hafif ticari araç uzmanlığının çok geliştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “263 Projesi için İtalya ve Polonya’nın arasından sıyrıldık. Koç Grubu’nun açıkladığı odaklanma stratejisinde otomotiv önemli bir rol oynuyor. Geçen yıl toplam otomotiv üretiminin yüzde 47’sini gerçekleştirdik. Bu oran önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek.”

530 binlik üretim için yeni model pazarlığı yapılıyor

Son dönemde Linea, Minicargo ve 263 Projesi’ne imza atan Tofaş, yeni Fiat modellerin peşinde. Ali Pandır, 400 bin adede kadar çıkabilen fabrikanın kapasitesini 530 binlere çıkarmak için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Pandır, “Yeni model için uzun süredir çaba gösteriyoruz. Birçok aracı Bursa’da üretmemiz, 40 yıllık ortaklığımız, Türkiye ekonomisinin stabil olması bizim için avantaj” dedi.

Haberin Devamı