Gazete Vatan Logo

THY indirime gitti, Gündoğdu "Yüzde 30 daha indiririz" dedi

Bileti üç gün önceden almak kaydıyla indirim uygulayan THY, bu koşulu kaldırıp indirimi sürekli hale getirdi. THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, "Fiyatları biraz daha aşağıya hatta 100 milyonun altına çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Yapılan indirim bayram ve özel günlerde geçerli olmayacak

THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, bilet fiyatlarını yüzde 30 daha düşürmek için çalışmaların sürdüğünü ve 200 trilyon lira olmasını bekledikleri 2003 yılı kârını bu yıl yüzde 10 artıracaklarım söyledi. "Fiyatları biraz daha aşağıya hatta 100 milyonun altına çekmeye çalışıyoruz" diye konuşan Gündoğdu, 2006 yılına kadar filoya eklenecek 19 uçakla yolcu sayısını artıracaklarını ifade etti. Üç gün önceden almak koşuluyla ekonomi sınıfında yaptıkları yüzde 30'luk indirimi sürekli hale getiren THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, yeni fiyat politikasını VATAN Ekonomi'ye anlattı:

* Sürekli hale getirdiğiniz erken rezervasyon indirimi sizi nasıl etkiledi?
Büyüme politikasında birinci önceliğimiz maliyetleri düşürerek, fiyatları aşağıya çekmek. Şu anda 150 milyon lira olan fiyatları, üç gün önceden bilet almak kaydıyla 110 milyona kadar düşürdük. Toplam yolcumuzun yüzde 20'si bu sisteme döndü. Bu uygulama yüzde 10 da bir ilave artış getirdi. Şimdi bu süre şartını da kaldırdık.

* Fiyatlar daha düşecek mi?
Fiyatları biraz daha aşağıya, hatta 100 milyonun altına çekmeye çalışıyoruz. Yani yurtiçinde yüzde 30'luk bir indirimimiz daha olacak. Yurtdışındaki hatlarda da rekabetçi bir fiyat yakalamaya çalışacağız.

* Özel havayolu şirketleri nedeniyle pazar kaybınız oldu mu?
Özel havayolu şirketlerinin piyasaya girmesine rağmen ekonomideki iyileşmeden dolayı yolcu sayımız arttı. Zaten biz fiyatlarımızı yaz aylarından sonra aşağıya çekmeye başladık. 'Biz özel havayollarının söyledikleri fiyatlara inemeyiz' demiştik. Fakat vergiler düşünce onlar bu fiyatlarla yaşayabilecek hale geldiler. Aramızdaki fark nedir ona bakmak lazım. Aynı uçakta bizim koltuk sayımız 165. Onların koltuk sayısı ise 185. Bir kere onlar yüzde 15 daha fazla yolcu alıyor.

Ayrıca onların uçak yaşlan biraz daha fazla. Böylece maliyetleri biraz daha düşüyor. Onların bizim kadar yaygın bir satış ağı yok. Biz yurtiçinde 26 noktaya uçuyoruz, bunlar içinde zarar etmemize rağmen devam ettirdiğimiz bazı hatlar var. Onlar ise 10 şehire uçuyor.

Business class başlıyor
* Gerçek anlamda business class hizmeti vereceğinizi söylemiştiniz. Bu konuda ne gibi çalışmalara başladınız?

Bu haftadan itibaren gerçek anlamda business class hizmeti vermeye başlıyoruz. Business class'taki orta koltuklar boş olacak. Doğu seferlerinde bu uygulamayı kaldıracağız. Business class talebinin olduğu İstanbul, Ankara, izmir, Antalya, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum, Dalaman ve Bodrum'da uygulama devam edecek. Business class'ta ikramı zenginleştirmeye çalışıyoruz. Gerçi Türk Hava Yolları'nın ikram politikası diğer havayollarına göre çok iyi. Biz kaliteyi artırıp maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz. Örneğin çay kalitesinden şikayet vardı. Hem yerli çay kullanıp tasarruf yaptık hem de kaliteyi artırdık. Bu arada business class yolcusuna özel bir imkan sağlayarak, Ankara'da olduğu gibi özel bir salondan geçmesini sağlamayı planlıyoruz. Bunlar ücretlere fazla yansımayacak. Bir de yurtdışı hatlardan dönüşlerde jest olsun diye baklava vermeyi düşünüyoruz.

Hindistan'a açılan hat hesap şaşırttı
THY Genel Müdürü Gündoğdu bölgesel uçuşlara ağırlık vereceklerini söyledi. Gündoğdu, yeni açılan hatlar arasında Hindistan uçuşunun da performansı ile tüm öngörüleri altüst ettiğine dikkat çekti. Gündoğdu şöyle devam etti:

"Şu an yurtiçinde 26 noktaya uçuyoruz. Hat sayısını bölgesel uçuşlara ağırlık vererek artırmayı planlıyoruz.

Örneğin İzmir-Adana ile başladık, gayet de iyi giden bir hat. İzmir-Atina, İzmir-Antalya, Antalya-Nevşehir, Nevşehir-İstanbul, Trabzon-Erzurum, Diyarbakır-İzmir, Bursa-Trabzon'a büyük talep olduğunu gördük. Bu arada en son açtığımız Hindistan hattı, havacılık konusunda bütün tecrübeleri altüst etti. Dış hatlarda yeni bir hat açtığınız zaman en az iki yıl zarar eder. Yurtdışında 76 nok ta var uçtuğumuz. Biz Hindistan'ı açalı üç ay olmasına rağmen, 76 nokta arasında doluluk oranı açısından ilk dörde yerleşti."

Haberin Devamı