Gazete Vatan Logo

Tezgahta düşmüyor

29 liralık ithal et, üretici tarafında ucuzluğu sağladı. Üretim bölgelerinde kuzu eti yüzde 5’e, dana eti de yüzde 6.4’e varan oranda ucuzladı. Ancak bu ucuzluk nedense markete yansımadı. Markette ve kasapta kuzu eti değişmedi dana eti tam tersine zamlandı

Tezgahta düşmüyor

Türkiye’nin etle imtihanı bir türlü bitmiyor. 29 liradan satılacağı açıklanan ithal et, üretim bölgelerinde fiyatların düşmesine neden oldu ancak markette kasapta etin fiyatı nedense bir türlü düşmüyor. Hatta dana eti markette pahalandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Ekim’de et fiyatlarında meydana gelen değişimleri değerlendirdi.

Kırmızı ette Ekim’de üretici fiyatları düşerken market fiyatlarının arttığını anlatan Bayraktar, “Kurban Bayramı sonrası talepte yaşanan düşme, ‘ette gümrük vergilerinin indirilmesi, lop et ithali ve marketlerle anlaşma yapılarak ithal etle ucuz et yedirme’ kararları ve söylemleri sektörü olumsuz etkiledi” diye konuştu.

İthalata rağmen yükseldi

Ekim’de, üreticide kuzu eti fiyatının yüzde 4.55 düşüşle 33 lira 62 kuruştan 32 lira 9 kuruşa, dana eti fiyatının yüzde 6.48 gerilemeyle 27 lira 47 kuruştan 25 lira 69 kuruşa indiğini belirten Bayraktar, buna karşın markette, Ekim’de kuzu eti fiyatının değişmediğini ve 53 lira 65 kuruşta kaldığını, dana eti fiyatının yüzde 4.01 artışla 40 lira 52 kuruştan 42 lira 14 kuruşa çıktığını kaydetti. Bayraktar, üreticide dana etinin ortalama kilogram fiyatının 25 lira 69 kuruş olmasına rağmen bazı illerde 23 liraya kadar düştüğüne dikkati çekerek, “Görüldüğü gibi ithalat üreticide fiyatları düşürmüştür. Buna karşın, ithalata rağmen markette fiyatlar artmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Derdim bonfileyle pirzolayla değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ucuz et projesiyle temin edilen hayvanların Müslüman kasaplar tarafından duası ile kesileceğini belirterek, “Bazıları diyor ki ‘helal et değil’. Biz bunlara çok dikkat eden bir iktidarın bakanlarıyız. Ben yemediğim eti başkasına yedirmem” dedi. Fakıbaba, amaçlarının kimseyle rekabet etmek olmadığını, görevlerinin et satmak değil dar gelirlinin et tüketmesini sağlamak olduğunu dile getirerek gariban insanların kilogramı 40-45 liraya et almasını vicdanen kabul etmediklerini ifade etti. Projenin amacının piyasayı dengelemek olduğunu, üreticilerin mağdur edilmeyeceğini bildiren Fakıbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son ana kadar fiyat da ağzımdan çıkmadı. ‘81 ilde şubesi olan marketler’ dedik, 8 market müracaat etmiş ama 81 ilde şubesi olan 2 market var. Malum olan marketler ve aynı fiyatı vermişler. Biz de onlara bu fiyatla verdik ama eğer diğer marketler de bunu tamamlarsa bizim de et durumumuz uygun olursa... Ben bonfile, pirzola fiyatına karışmıyorum. İsterse gitsin 200 liraya alsın, beni enterese etmiyor. Ben onun üzerinde durmuyorum ama dar gelirli insanların kullandığı kıyma ve kuşbaşı beni enterese ediyor. Onun için bu regülasyon sağlanıncaya kadar, fiyatlar normale dönünceye kadar.

Haberin Devamı

Tarım Bakanı’nın görevi et satmak değil, ben de bunun farkındayım ama şuna emin olsunlar ki bu bakanlık üreticileri hiçbir zaman mağdur etmez.” Fakıbaba, Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden aldığı etin kilogram fiyatını 23 lira 80 kuruştan 25 liraya çıkardığını, bir denge kurmaya çalıştıklarını, bu konuda samimi olduklarını dile getirdi.
Niyetimiz iyi

Haberin Devamı

Bakan Fakıbaba, fiyat dengesizliğinden kasapların da rahatsız olduğuna işaret etti. “Kasap arkadaşlarım da merak etmesin kazanacaklar ama stabil bir kazanç olacak” ifadesini kullanan Bakan Fakıbaba, “Kasap arkadaşım eti bir gün 23 liradan bir gün 28 liradan alıyordu. Bu piyasayı düzelteceğiz. Niyetimiz iyi” diye konuştu.