Gazete Vatan Logo

Tek kullanımlık şifrede SMS faturası kime çıkacak?

1 Ocak'ta internet bankacılığında yeni bir dönem başlıyor. Her işlem için ayrı bir şifre alınacak. Şifre hesap sahibinin cep telefonuna mesaj yoluyla iletilecek. Peki SMS faturasını kim ödeyecek?

Maliyetinin kime yansıyacağı konusu bankaların tercihine kalırken SMS'le şifre gönderiminden en büyük faydayı GSM operatörlerinin sağlayacağı belirtiliyor.

Getirilen yeni bir düzenlemeyle internet şubesine girişlerde "tek şifre kullanımı" 1 Ocak 2010'dan itibaren tüm bankalar ve kullanıcılar için zorunlu hale gelecek.

Fakat uygulamayla ilgili kafalarda oluşan soru işaretleri her geçen gün biraz daha artıyor. Sistemin tam olarak nasıl işleyeceği, sisteme yurtdışından giriş yapmak isteyenlerin nasıl dahil olacağı, şifre gönderiminde kullanılacak olan SMS'lerin maliyetlerinin kim tarafından karşılanacağı ve bu işin GSM operatörlerine nasıl bir pazar yaratacağı sorularının cevabı hala bilinmeyenler listesinde.

SMS'in maliyeti sorunu Bunlardan en çok merak edileni hiç kuşkusuz banka müşterilerinin cebini ilgilendireni. Yani tek kullanımlık şifrelerin gönderileceği SMS'lerin maliyetini kimin karşılayacağı konusu.

Bu konudaki uygulamanın ortak ATM uygulamasına benzer şekilde işlemesi bekleniyor. Yani tek kullanımlık şifre uygulamasında da müşteri pazar payını artırmak isteyen bankalar da SMS'le şifre talep edenlere şifresini SMS maliyetine kendi katlanarak gönderecek.

Pazar payı derdi veya amacı olmayan bankaların ise müşterilerine SMS maliyetini yansıtma olasılığı bulunuyor.

SMS tek alternatif değil İkinci önemli soru ise cep telefonu kullanmayanların bu uygulamaya nasıl katılacağı. Aslında BDDK tarafından gönderilen talimatnamede tek kullanımlık şifrelerin SMS'le gönderilmesi konusunda bir talimat bulunmuyor.

BDDK, internet şubelerine sadece tek kullanımlık şifre ile giriş yapılmasını dayatıyor. Cep telefonu kullanmayanlar için de bankalar halen belli başlı bazı çözümler sunuyor.

Örneğin şifrematik, cep şifrematik, cepanahtar, i-anahtar ve mobil imza uygulamaları gibi çok sayıda yöntemle tek kullanımlık şifre alınması mümkün.

Online yatırımcıyı etkiler Üçüncü soru ise yatırım işlemlerini pratikliği ve maliyet avantajı nedeniyle internet üzerinden yapanlar için bu durumun nasıl bir sonuç doğuracağı konusu.

Uzmanlar, sisteme her girişte yenisi istenecek olan şifre uygulamasının internette gerçekleştirilen yatırım işlemleri üzerinde azaltıcı etkide bulunabileceği uyarısında bulunuyor.

Yurtdışındakiler En önemli soru işaretlerinden biri ise yurtdışında yaşayıp, Türkiye'de bulunan banka hesabını internet şubesi üzerinden yöneten kişilerin durumunun 1 Ocak'tan itibaren ne olacağı.

Yurtdışından uygulamayla ilgili haberlere yönelik gelen sorular arasında en çok, "Türkiye'deki GSM şirketlerinden hat mı almam gerekiyor?" sorusuna rastlanıyor.

Bu konuda ise aslında bankaların da kafası karışmış durumda. Bankacılık sektörü yetkilileri yurtdışında yaşayanların bulundukları ülkede aldıkları telefon numaralarının sisteme kaydının yapılamadığını, bu konudaki sorunun kaynağının ise GSM operatörleri olduğunu belirtiyor.

GSM'cilere yarayacak Ayrıca yeni uygulamanın SMS pazarı üzerinden GSM operatörlerine nasıl bir ekstra pasta yaratacağı konusu. Sonuç olarak maliyetini ister banka isterse banka müşterisi karşılasın, SMS'le gönderilecek olan tek kullanımlık şifreler en çok GSM operatörlerinin pastasını büyütecek.

Halen Türkiye'de 63.7 milyon mobil abone bulunuyor. Bunların 36 milyonu Turkcell, 15.6 milyona Vodafone, 12.1 milyonu ise Avea abonesi.

2009'un üçüncü üç ayında aboneler tarafından gönderilen SMS miktarı 33.6 milyar adede ulaşmış durumda. İnternet bankacılığı kullananların her yaptığı bankacılık işleminde SMS'le alacağı tek kullanımlık şifrenin SMS trafiğinde ciddi bir artış sağlaması bekleniyor.

12.9 milyon kişiyi ilgilendiriyor Tek kullanımlık şifre uygulaması aslında Türk halkının beşte birine yakınını doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü 2009 yılının ilk dokuz aylık verilerine göre internet bankacılığı sistemine kayıtlı müşteri sayısı 12.9 milyonu buluyor.

İnternet bankacılığı sistemini sürekli olarak kullanan 5.1 milyonu bireysel 5.7 milyon müşteriye sahip bankacılık sistemi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

* İNTERNETTEN HESABA GİRİŞ:

Sistem hesap numarası, şifre, güvenlik numarası bilgilerinin yanında tek kullanımlık şifre isteyecek.

* TEK KULLANIMLIK ŞİFRE:

1 Ocak'a kadar bankaya bildirilen cep telefonuna SMS'le gelecek olan, şifrematikler, mobil imza, cep telefonuna yüklenecek yazılımlar aracılığıyla alınacak tek kullanımlık şifre elde edilecek.

* SMS MALİYETİ:

SMS'le şifre talep edenlere gönderilecek olan tek kullanımlık şifrenin maliyetinin kime yansıtılacağı, bankaların kendi politikasına bırakıldı. Bazı bankalar kendi karşılayacak, bazıları müşteriye yansıtabilecek.

Haberin Devamı