Gazete Vatan Logo

Tek kalemde geçtik!

Türkiye, 2.5 milyon adetin üzerindeki kalem satışıyla 1928’de kurulan ve dünyanın önde gelen kalem üreticilerinden biri olan Rotring’in anavatanı Almanya’yı geçti

Türkiye, 1928 yılında Almanya’da kurulan ve dünyanın önde gelen kalem üreticilerinden biri olan Rotring’in en iyi pazarı oldu. Türkiye, 2.5 milyon adetin üzerindeki satışıyla markanın anavatanı Almanya’yı geçti. Artık yeni ürün tasarlanırken önce Türkiye aranıyor. Rotring’in yanı sıra Parker, Waterman, Paper Mate gibi markaları olan Newell Rubbermaid’in Türkiye Genel Müdürü Alp Erekul, Rotring’in şu anda dünyada en büyük pazarının Türkiye olduğunu söyledi. Erekul, “Marka Alman, tasarım Alman ama artık Almanya artık ikinci sırada. Biz Türkiye’de yılda 2.5 milyon adetin üzerinde kalem satıyoruz. Bizim satışlarımız Almanlar’ın yüzde 10-12 üzerinde. Almanya’da bizdeki kadar fiyatı 160-170 TL arasında olan üst seviye kalem satılmıyor. Merkez artık yeni kalem tasarlarken bizi arıyor. Eskiden Almanya baz alınırdı” diye konuştu.

Yüzde 104 artış oldu

Türk tüketicisine 2 bin civarında kırtasiye ve ofis ürünleri satan noktada ulaştıklarını, 2008 yılından bu yana Türkiye’de satışlarının yüzde 104 arttığına da dikkat çeken Alp Erekul, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Dünyada 30 milyon adet civarında kalem satan Rotring’in Türk tüketicisi nezdinde kazandığı güven, marka bağlılığı, ürün imajı, güçlü dağıtım ağı ile ulaştığı satış hacmi Türkiye pazarını Rotring’in dünyadaki en büyük pazarı konumuna taşıdı. Rotring’in son 5 yıl içerisinde ürün gamına eklediği yeni ürünlerin büyümeye katkısı yüzde 30 gibi ciddi bir orana erişti. Rotring yeni ürün geliştirmek konusundaki başarı ve yetkinliğini şirketin hem Türkiye hem de global pazardaki başarısının en büyük nedenlerinden birisi olarak görüyor.”

6 milyar $ cirolu grup

Yıllık cirosu 6 milyar dolar olan ABD merkezli Newell Rubbermaid, tüketici ürünleri pazarında kırtasiye ve ofis ürünlerinin yanı sıra anne ve bebek bakımı, bijuteri, yapı malzemeleri, züccaciye, ev dekorasyon ve temizlik malzemeleri alanlarında faaliyet gösteriyor. Rubbermaid, Graco, Calphalon, Irwin, Lenox, Levolor, Goody, Rubbermaid Commercial Products ve Aprica gibi markaları bünyesinde bulunduran grup, bu markaların 5 kıtada üretimini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

En çok Tikky modeli satılıyor

ALP Erekul, 400’e yakın modeli olan Rotring’in Türkiye’de en çok Tikky modelinin satıldığını söyledi. En ucuz kalemlerinin 11 TL, en pahalı kalemlerinin ise 240 TL fiyatı olduğunu kaydeden Erekul, şöyle devam etti: “En çok satan modelimiz Tikky, onu 300-500 serisi ve çizim setleri takip ediyor. Teknik çizim kalemlerinde yüzde 65’lik payla pazar lideriyiz. Türkiye’de kalemlerin çoğu ortaokul ve üzeri kesim tarafından kullanılıyor. Bizim ürünlerimiz orta okul segmentinde çok satılıyor ama sanatı ve yaratıcılığı iş, hobi edinen liseden sonraki kesim de hedefimiz.”

İğne uçlu kalemi buldu

Rotring’in kalem dünyasında ilklere imza attığını belirten Alp Erekul, şu bilgileri verdi: “Roller kalemi, ince uçlu kalemi bulan Rotring’dir. 1970’lerde mekanik kurşun kalem çıkıyor. Marka Türkiye’ye ise 1983 yılında geliyor.”