Gazete Vatan Logo

Tanzim satış ne demek? Tanzim satış yeniden başlar mı? Tanzim satışla gıda fiyatları düşer mi?

Yüksek enflasyon nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Hükümet piyasada fahiş fiyat denetlemelerine devam ederken vatandaş da 2019 yılında yükselen gıda fiyatlarına karşı aldığı önlem olan tanzim satışın geri gelmesini istiyor. 2019 yılında kurulan tanzim satış gıda fiyatlarının azaltılması için devreye girmiş, vatandaş tarafından büyük ilgi görmüştü. Sosyal medyada tanzim satışların yeniden başlatılması ile ilgili talepler dile getiriliyor. Peki, Tanzim satış ne demek? Tanzim satış yeniden başlar mı? Gıda fiyatları düşer mi? İşte detaylar…

Tanzim satış ne demek? Tanzim satış yeniden başlar mı? Tanzim satışla gıda fiyatları düşer mi?

2022 yılının başından bu yana oluşan yüksek enflasyon, dolar kuru, küresel akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle birlikte gıda olmak üzere pek sektörde fiyat artışları görülüyor. Hükümet, fahiş fiyatlarla ilgili denetlemelerine devam ederken stokçuluğun önüne geçmek için de çalışma yürütüyor. Ancak gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Sosyal medya mecralarında şu sıralar sık sık tanzim satışların geri gelmesi için sesler yükseliyor. Son olarak 2019 yılında yüksek gıda fiyatları nedeniyle devreye alınan tanzim satış yerlerinin tekrar açılması için taleple geliyor. Peki, Tanzim satış ne demek? Tanzim satış yeniden başlar mı? Gıda fiyatları düşer mi? İşte detaylar…

TANZİM NE DEMEK?

Tanzim kelime olarak sıraya koyma, sıralama, düzenleme, düzen verme ve yoluna koyma anlamlarına geliyor.

TANZİM SATIŞ NEDİR?

Tanzim satış 1978 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Belediye Tanzim Satışları Yönetmeliğine ile Türkiye’de uygulanmaya başlanmış, Belediye Yasası ile tanzim satışlarında ve hayatı ucuzlatacak önlemlerin alınmasında bu yönetmelik uygulanmıştı.

Haberin Devamı

1978 yılında belediyece alınan önlemlerin içinde, halkın günlük yaşayışını etkileyen yiyecek, yakacak ve diğer zorunlu ihtiyaç maddelerini, satın almak, stok etmek, belirli bir karla satın aldırmak, sattırmak; bu yolla sağlanacak maddeleri amaca uygun olarak dağıtmak üzere tanzim satış mağazaları kurmak; hayatın ucuzlatılmasına etkili olmak için, halka aracısız dağıtımını sağlamak amacıyla üreticiler, diğer belediyeler, köyler, kamu iktisadi kuruluşları ve kooperatiflerle üretim değerlendirme ve pazarlama konularında her türlü iş birliği yer almaktaydı.

Tanzim satış 1970'li yıllarda dönemin İzmir Belediye Başkanı İhsan Alyanak'ın gelir seviyesi düşük olan kişilerin eti, kömürü, sebze ve meyveyi piyasaya göre daha ucuza almalarını sağlamak için bir yöntem geliştirmesiyle başladı.

Tanzim satış noktaları zamanla Tansaş ismindeki markete dönüştü. ve 1980'lerde Tansaş bir zincir market oldu.

1990'lı yıllarda başarılı bir market haline dönüşen Tansaş, önce Doğuş grubunun bünyesine katıldı, 2005 yılında ise Migros'a satıldı. Bu satışın ardından Tansaş markası zamanla ortadan kalktı.

Haberin Devamı

2019 yılında da hükümet, yüksek gıda fiyaları nedeniyle belediyeler iş birliği ile tanzim satış noktaları açtı. Büyükşehirlerde çok sayıda tanzim satış noktası açıldı ve sebze ve meyve fiyatlarının düşürülerek vatandaşın uygun fiyattan gıdaları almaları sağlandı. “Enflasyonla Mücadele” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1970’lerde uygulanan “Tanzim Satış” yeniden gündeme geldi. Meyve ve sebze fiyatlarındaki kontrolsüz artışa tepki olarak Erdoğan, Hazine, Maliye ve Tarım Bakanlığı’nın öncülüğünde başta belediyeler ve Tarım Kredi Kooperatifleri işbirliği ile Tanzim Ofisleri kurulması talimatını verdi. Projenin ilk etabında İstanbul’da 50, Ankara’da ise 30 tanzim satış noktası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hizmete sunuldu.

TANZİM SATIŞ YENİDEN BAŞLAR MI?

Tanzi satışların yeniden açılması ile ilgili bir çalışma yok. Ancak sosyal medya mecralarında tanzim satışların yeniden açılması ile ilgili talepler var.

Haberin Devamı