Gazete Vatan Logo

Suriyeliler GSYH’yi tetikliyor

Standard&Poor’s (S&), Suriyeli mültecilerin Türkiye’nin büyümesine 0.2-0.3 puan katkı sağlayacağını açıkladı

Suriyeliler GSYH’yi tetikliyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Suriyeli mülteci akışının Türkiye’nin GSYH’sine, bütçesine ve dış değişkenlerine etkisinin olduğundan düşük tahmin edildiğini savundu.

S&P analisti Frank Gill “Türkiye’de GSYH büyümenin birincil yönlendiricisi olan krediler 2014’ten bu yana hafifledi ve yerini mültecilerin ateşlediği tüketim aldı. Mülteciler kayıt dışı ekonomide kazandıklarını ve tasarruflarını harcayarak tüketimi büyütüyorlar” diye konuştu.

Gill, Türkiye’de büyümeye destek veren diğer pozitif faktörler olarak düşük petrol fiyatlarını ve reel ücret büyümesini gösterdi. S&P, mültecilerin Türkiye’de büyümeye katkısının 2016 yılında yüzde 0.2-0.3 seviyesinde olabileceğini vurguladı

Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca, Türkiye’de işsizliğin 2014 yaz aylarından bu yana yüzde 10 civarında seyretmesine neden olarak 500 bin ile 1 milyon arasında mültecinin kayıt dışı çalışmalarını gösterdi.

Tüketerek büyüyor

Frank Gill, “Türkiye’de büyümenin kalitesi konusunda endişelerimizi dile getirmeye devam ediyoruz, büyüme özel sektör yatırımından daha çok tüketim kaynaklı. Ancak esneklik ve olumlu demografik yapı, bölgedeki oynaklığa, yurt içi güvenlik durumuna ve karmaşık siyasi ortama rağmen Türkiye’yi gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerinden ayırıyor” dedi

Haberin Devamı