Gazete Vatan Logo

Suriye’de bile daha ucuz!

Suriye’de bile daha ucuz!

Türkiye, kurdaki artışla dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülke unvanını kaybedip 5’inciliğe kadar indi. Ancak kişi başı milli gelir dikkate alındığında açık ara dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de.

5 TL’yi aşan benzin fiyatıyla dünya rekortmeni olan Türkiye, FED kararları ve 17 Aralık operasyonları üzerine döviz kurundaki sıçrama nedeniyle dolar cinsinden sıralamada birkaç basamak aşağı kaysa da hala ilk 5’te yer alıyor. Türkiye’de akaryakıt ürünleri üzerindeki vergiler o kadar yüksek ki benzin savaş ortamında bulunan Suriye’den bile çok daha yüksek bir fiyata satılıyor. Savaş ortamında yokluklarla ve karaborsa ile boğuşan komşumuz Suriye’de bir litre benzin 1.24 dolar seviyesinde. Bu seviyeye göre Türkiye’de benzin Suriye’nin neredeyse iki katına satılıyor.


Vatandaşın 1 litre benzine ödediği paranın sadece üçte biri ana fiyat. Fiyatın içinde tahsil edilen aşırı yüksek miktar ve oranlardaki ÖTV, KDV gibi dolaylı vergilerle birlikte benzinin pompa fiyatı, rafineri çıkış fiyatının 3 katına ulaşıyor.

Türkiye dolar kurundaki artışla birlikte dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülke ünvanını kağıt üzerinde kaybetti. Ancak Türkiye’den daha yüksek fiyatla benzinin satıldığı ülkelerin vatandaşlarının satın alma gücü dikkate alındığında Türkiye yine açık ara en fahiş fiyatla benzin tüketen ülke durumunda.

Norveç’te asgari ücretin yüzde 2’si

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye’de dolar bazında benzin fiyatının kişi başına milli gelirin 100 bin doları aştığı Norveç ile neredeyse aynı düzeyde olduğuna dikkat çekti. Norveç ile Türkiye’deki asgari ücretleri de yan yana koyan Oran bir depo benzinin bedelinin Norveç’te asgari ücretin yaklaşık yüzde 2’sine, Türkiye de ise yüzde 25’ine denk geldiğine işaret etti. Ülkelerin milli gelirleri ve vatandaşlarının satın alma gücüne göre kıyaslayınca Türkiye’nin açık ara en pahalı benzini tüketen ülke olduğunu söyledi.

Çok zengin olsak sorun olmaz ama...