Gazete Vatan Logo

Süper Mario bonkör Ben Bernanke cimri

Avrupa Merkez Bankası (ECB) aralık ayındaki 489 milyar eurodan sonra önceki gün de bankalara 529.5 milyar euro tutarında ucuz kredi açarken ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, yine piyasaların istediği üçüncü parasal genişleme programıyla ilgili sinyali vermedi

Süper Mario lakaplı Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankalara düşük faizle 529.5 milyar euro daha kredi açarak piyasaları mutlu ederken ABD Merkez Bankası (Fed) Ben Bernanke aynı bonkörlüğü göstermedi. Bernanke, önceki gün yaptığı konuşmada piyasaların 2011 Ağustos ayından bu yana dört gözle beklediği likidite musluğunun açılması konusunda yine hiç bir sinyal vermedi.

Bernanke’nin, ABD ekonomisine ilişkin olarak yaptığı temkinli açıklamalar, son dönemdeki olumlu işaretlerin daha güçlü bir toparlanmaya işaret ettiği yönündeki görüşlere kuşku düşürdü.

Bernanke, Kongre’de yaptığı açıklamada, büyüme hız kazanmadıkça, ABD’nin kabul edilemeyecek yükseklikteki işsizlik oranında düşüşün sürmeyeceğini söyledi. Bernanke konuşmasında, Fed’in daha fazla tahvil alımı yapacağına dair hiç bir işaret vermedi. Bernanke, “İstihdam pazarı normal olmaktan çok uzak... İyileşmenin devam etmesi nihai talep ve üretimde daha güçlü büyümeyi gerektiriyor” dedi. ABD’nin Ağustos’ta yüzde 9.1 olan işsizlik oranının son aylarda 3 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 8.3’e inmesi, ekonominin oldukça güçsüz performansı nedeniyle hem Fed içinde hem de dışında ekonomistleri şaşırtmıştı.

Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komitesi’ne bilgi veren Bernanke, “Geçen yıl işsizlik oranındaki düşüş, aynı dönemde ekonomideki büyümenin uzun vadeli trendde veya altında kaldığı düşünülürse, beklenenden daha hızlı oldu” açıklamasını yaptı. Fed geçen ay yaptığı politika toplantısında, 2008 yılında sıfıra yakın bir düzeye indirdiği düşük gecelik faiz oranlarını 2014 sonlarına kadar muhafaza edeceğini açıklamıştı.

Ben Bernanke, ikinci parasal genişleme programının sona ermesinin ardından Ağustos ayında Jackson Hole’da yaptığı konuşmada, “20 Eylül’ü bekleyin” mesajı vermişti. Ancak bu tarihte de Bernanke’den üçüncü parasal genişlemeye yönelik bir ipucu gelmemişti. Uzmanlar, Fed’den gelecek yeni bir parasal genişleme sinyalinin piyasalar açısından hayati önem taşıdığı görüşünde.

Bernanke’nin konuşmasından önce ECB, finansal piyasaları rahatlatmak için 3 yıl vadeyi likidite ihalesiyle 800 bankaya 529.5 milyar euroluk fonlama sağladı. Avrupalı finans kuruluşları, ECB’den 3 yıl vade ve yüzde 1 faizle diledikleri kadar finansman sağlayabilme imkanına kavuştu. Aralık ayında yapılan ilk ihaleye katılan 523 banka, ECB’den toplam 489 milyar euro kredi almıştı.

Bernanke ile çakılan altın 20 dolar çıktı

Ben Bernanke’nin açıklamalarıyla, ekonomiye daha fazla destek için güçlü bir işaret beklentisi içinde olan yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasıyla ABD borsalarının önceki gün düşmesi dün diğer borsalara fazla yansımadı. Avrupa borsalarında yüzde 1’e yakın yükselişler olurken İMKB günü sadece yüzde 0.01’lik artışla 60.726 puandan tamamladı.

Bernanke’nin açıklamalarıyla 100 doların üzerinde (yüzde 6) değer yitirerek 1.688 dolara kadar inen altının ons fiyatı dün yeniden 1.700 dolar sınırının üzerine çıktı. Altının onsu 1.708 dolar seviyelerinden işlem gördü.

İşsizlik ABD’de düşüyor Avrupa’da yükseliyor

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları, geçen hafta 351 binle yaklaşık son 4 yılın en düşük seviyesini gördü. ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, 25 Şubat’ta sona eren hafta işsizlik maaşı başvuruları 2 bin kişi azalarak 351 bine geriledi ve Mart 2008’den bu yana en düşük işsizlik maaşı başvuruları olarak kayıtlara geçti. Daha önce 351 bin olarak açıklanan önceki haftanın işsizlik maaşı başvuru verisi 353 bin olarak revize edildi. İşsizlik maaşı başvurularındaki gerileme istihdam piyasasının düzeldiğine dair son işaret olarak değerlendirildi.

Euro Bölgesi’nde ise geçen yıl yüzde 10.6 düzeyindeki işsizlik oranı ocak ayında yüzde 10.7’ye çıktı. AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Euro Bölgesi’nde yılın ilk ayında işsiz sayısı 185 bin artışla 16 milyon 925 bine ulaştı. 27 üyeli AB’nin geçen yıl yüzde 10 seviyesindeki işsizlik oranı da Ocak ayında yüzde 10.1’e yükseldi. AB’de işsizlik oranları en yüksek ülkeler yüzde 23.3’le İspanya, yüzde 19.9’la Yunanistan, yüzde 14.8’le Portekiz ve İrlanda oldu. İşsizlik oranları AB’nin büyük ekonomilerinden Almanya’da yüzde 5.8, İngiltere’de yüzde 8.4, İtalya’da yüzde 9.2 ve Fransa’da yüzde 10 olarak açıklandı. Bu arada Euro Bölgesi’nde yılın ilk ayında yüzde 2.6 olan enflasyon Şubat ayında yüzde 2.7’ye tırmandı.

Haberin Devamı