Gazete Vatan Logo

SunExpress uçuş ağına 15 yeni rota ekledi

Turizmi tüm yıla yaymak için çalışmalar yaptıklarını belirten SunExpress CEO’su Max Kownatzki, kış kapasitesini de artırarak uçuş ağlarına 15 yeni rota eklediklerini açıkladı.

SunExpress uçuş ağına 15 yeni rota ekledi

Türk Hava Yolları ve Lufthansa ortak kuruluşu SunExpress ek olarak düzenleyeceği 2 bini aşkın uçuşla turizm sezonunu uzatıyor. 2023 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 88’lik doluluk oranıyla 10 milyona yakın yolcu taşıyan SunExpress, turizmi tüm yıla yaymak amacıyla kış kapasitesini de artırarak uçuş ağına 15 yeni rota ekledi.

SunExpress CEO’su Max Kownatzki ve SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Eminoğlu şirketin 2023 yılı performansı ve kış sezonu planlarıyla ilgili Milliyet'ten Aylin Rana Aydin'e açıklamalarda bulundu.

Max Kownatzki, SunExpress’in 2023 yılının başından bu yana yaklaşık 10 milyon yolcu taşıdığı ve yaz sezonunun ardından devam eden talebi karşılamak amacıyla eylül ayının ardından ekim-aralık dönemi için de kapasite artışına gittiklerini belirtti. SunExpress’in kış sezonuna da yatırım yaparak Türkiye’nin sadece yaz sezonunda değil, tarihi, doğası, yerel mutfağı ve spor turizmi için altyapısıyla tüm yıl boyunca önemli bir turizm destinasyonu olduğunu dile getiren Kownatzki, “Amacımız yaz bittikten sonra da sayıların düşmemesi. Bunun için sezonu kış dediğimiz döneme de kaydırdık. Yaz sonrası yıl sonuna kadar yaratılan ek kapasite 2 binden fazla ek uçuşa ulaştı. Bu da 400 bin ek koltuk anlamına geliyor. Turizmi tüm yıla yaymak için bu yıl kış kapasitemizi de artırarak uçuş ağımıza 15 yeni rota ekledik. Bu kış Üsküp, Abu Dabi, Şarm El-Şeyh, Sofya, Krakow ve Kıbrıs gibi destinasyonları Antalya ve İzmir ile bağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

10 milyon yolcu

2023 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 88’lik doluluk oranı ile 10 milyona yakın yolcu taşıdıklarını söyleyen Kownatzki, “Bu yaz bir günde 57 bin yolcu taşıyarak rekor bir gün elde ettik. Yolcu trafiği anlamında hedefimizin üstünde bir performans gösterdik ve yıl sonuna kadar 12 milyon yolcu hedefimizi aşacağımızı öngörüyoruz. Türkiye’nin bu yıl için 60 milyon turist hedefine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Güney Afrika hamlesi

Önümüzdeki dönemde filo büyümesini sürdürülebilir bir şekilde yönetmek için sezonsallık etkisini dengeleyici ek aksiyonlar aldıklarını belirten Kownatzki, şöyle konuştu: “Bunun bir parçası olarak South African Airways ile damp lease anlaşması imzaladık. Anlaşma kapsamında iki Boeing 737-800 tipi SunExpress uçağı, South African Airways’in Johannesburg merkezli uçuşlarında hizmet verecek. İlk uçak ekim ortası itibarıyla, ikinci uçak ise kasım ayında operasyona başlayacak. Uçuşlar Nisan 2024’e kadar devam edecek.”

Haberin Devamı

‘Maliyetler artıyor’

Artan maliyetlerin ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Kownatzki, “Yer hizmetlerinden bakıma kadar ciddi maliyet artışı var. Ortalama yüzde 35-40 gibi bir artış söz konusu ve bunlar enflasyon ile açıklanamaz. Biz bu maliyet artışlarını müşteriye de tamamen yansıtamıyoruz. Ancak absorbe etmek durumunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı. Kownatzki, tüm fiyat artışlarına rağmen 2024 rezervasyonlarının 2023 ön rezervasyonlarının da üzerine çıktığını belirtti. 42 adet Boeing uçak siparişlerinin olduğunu da söyleyen Kownatzki, “9 tanesi teslim edildi, 33 uçak daha gelecek. Bunların 2028- 2029 yılına kadar teslim edilmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

160 pilot yetiştirecek

Max Kownatzki, “Geleceğin Türk pilotlarını yetiştirmek için 2018 yılından bu yana Çoklu Ekip Pilot Lisans Programı’nı yürütüyoruz. Bu programdan mezun olanlara iş garantisi sağlıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 160 pilot yetiştireceğiz. Şu anda 60 kişinin program kapsamında eğitimleri sürüyor. Ek olarak, 2024 yaz sezonu için de 160’tan fazla pilot ve 400 kabin memuru istihdam edeceğiz” dedi.