Gazete Vatan Logo

Kullanımı yüzde 300 arttı, doğru kullanımı merak konusu oldu! İşte soba kurulumunun püf noktaları...

Fiyatları 7 bin ile 10 bin TL arasında değişiyor, yurt dışından yoğun talep var. Bu yıl kış ve soğuk havalar öncesi kullanımı yüzde 300 arttı. Özellikle Anadolu evlerinin vazgeçilmezi sobanın doğru kullanımı ise merak konusu oldu. Nasıl kurulacağını, kurulum öncesi nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin önemli tavsiyeler verildi. Soba borularının her ay, bacalarının ise 2 ayda bir temizlenmesinin şart. Soba yakarken harlayıcı ve patlayıcı maddelerin ise kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Peki soba kullanımının püf noktaları neler? İşte detaylar...

Kullanımı yüzde 300 arttı, doğru kullanımı merak konusu oldu! İşte soba kurulumunun püf noktaları...

Sona fiyatları ve soba kullanımı ile ilgili son dakika açıklaması! Havalar soğudu, hem Türkiye'den hem de yurt dışından talep yağmaya başladı. Doğru kullanımına ilişkin ise pek çok soru işareti varken, kritik tavsiyeler geldi. Bursa Büşükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı AKOM Şube Müdürlüğünde görevli İtfaiye Eğitim Amiri Tarık Avcı, soba borularının her ay, bacalarının ise 2 ayda bir temizlenmesinin şart olduğunu söyledi. Soba imalatçısı İsmet Şentürk ise soba yakarken harlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılmamasını ve sobanın tamamen söndüğünden emin olduktan sonra yatılması gerektiğini belirtti.

"SOBA BORULARI HER AY BACALARI İSE İKİ AYDA BİR MUTLAKA TEMİZLENMELİ"

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı AKOM Şube Müdürlüğünde görevli İtfaiye Eğitim Amiri Tarık Avcı soba borularının ayda bir, bacalarının ise iki ayda bir temizlenmesi gerektiğini, soba borularının birleşme noktalarının sızdırmaz kelepçelerle yada baca bandıyla bağlanması gerektiğini söyledi. Bacaların yıllık bakım ve temizliğinin mahalli itfaiye teşkilatının belirlediği uzman kişiyere ya da yetkili baca firmalarına yaptırılması gerektiğini belirten Avcı, "Odun, kömür ve petrol türevi yakıtlı soba kullanan vatandaşlarımızın karbonmonoksit nedeniyle oluşabilecek tehlikelerden etkilenmemesi için karbonmonoksit alarm dedektörü kullanmaları son derece önem arzetmektedir. Ayrıca karbonmonoksit gazından korunmak için sobalar uyurken mutlaka söndürülmelidir" dedi.

Haberin Devamı



Soba zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklandığına da dikkat çeken Avcı, lodoslu havalarda soba yakılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır Karlıdağ Caddesi üzerinde sobacılık yapan İsmet Şentürk, ise soba yakmaya başlamadan önce duman tahliyesinin yapıldığı baca ve boruların temiz olduğundan emin olunması gerektiğini söyledi.

Şentürk, "Soba yakmaya başlamadan önce ilk olarak bacamızın açık olması gerekir. Baca bakımının kış öncesi yapılması gerekir. Baca temizliği ile ilgili hizmet veren kurum ve kuruluşlardan destekte alınabilir. Borularımızın ve sobamızın temiz olması gerekir. Geçen yıldan kalan sobamızı bir köşeye koyduysak, kuracağımız zaman bakımını yapıp doldurmamız lazım" dedi.

Haberin Devamı

Sobanın ilk yakıldığında baca ve boruların iyice temizlenmesi ve kurum tutmaması için TSE bandrollü bazı ürünlerinde yakılarak kullanıldığını aktaran Şentürk, özellikle lodosun etkili olduğu illerde "Baca döneri" denilen malzemenin çatılardaki baca çıkışlarına takılması gerektiğini vurguladı.

Şentürk, "Çatıda bulunan dumanın çıktığı son noktaya baca dönerini koyduğumuzda rüzgârın içeri girmesini ve bacanın tepmesini engellemiş oluruz. Bursa'da lodos estiği zaman bu ürün ile birlikte sobanın tütmesini büyük oranda engellemiş oluruz. Bu ürün dünyanın her yerinde kullanılıyor. Artık bu ürün ülkemizde de üretilmeye başlandı. En önemlisi kaliteli olması" dedi.

"SOBA YAKARKEN HARLAYICI VE PATLAYICI MADDE KULLANILMAZ"

Soba yakarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında harlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılmaması gerektiğini belirten Şentürk, "Kovalı ve kovasız olmak üzere çeşitli sobalar vardır. Bizim için büyük bir sirk oluşturan kömürlü sobalardır. Kömürlü sobaları yakarken benim tavsiyem bir kovaya yarıya kadar kömür doldurulur. Üzerine tutuşturmak için odun hazırlanır. Harlayıcı ve patlayıcı maddeler ile değil normal şekilde ateşe verilmelidir. Rüzgârlı havalarda kömürlü soba yakmamak en doğrusu olmakla birlikte eğer yakmışsak bile kovaya doldurduğumuz kömür, duman çıkaracak niteliğini tamamlamadan yatıp uyumamak gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR

Öte yandan kış gelmesi ile birlikte Şanlıurfa’da soba ustaları, ürettikleri sobaları yurt dışına ihraç ediyor. Eyyübiye ilçesinde bulunan sobacılar pazarındaki üreticiler, kış mevsiminin gelmesiyle beraber sobaya talebin arttığını söyledi. Yurt içinde çok sayıda ilin soba ihtiyacının Şanlıurfa’dan karşılandığını aktaran üreticiler, yurt içinin yanı sıra Irak ve Suriye gibi ülkelere de soba ihracatı yaptıklarını ifade etti. Sobacılar ve Bakırcılar Odası Başkanı Adnan Uncu, artan soba fiyatlarına rağmen yüzde 300’lük bir talep artışının olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"ODUN SOBASINA YÖNELME YÜZDE 300 ARTTI"

Şanlıurfa Sobacılar ve Bakırcılar Odası Başkanı Adnan Uncu, “Yurt içinde hareketlilik geçen yıllara nazaran yüzde 200 arttı. Bunun yanı sıra daha fiyatlar arttı. Geçen yıl 150 lira olan soba bu yıl 600 lira oldu. Geçen yıl 10 lira olan boru bu yıl 40 lira oldu. Bu şekilde bir artış oldu. Bu durum kesinlikle bizden kaynaklanmıyor. Geçtiğimiz yıl sacın kilosu 3 lira iken, bu yıl 20 lira. Bu yıl geçen yıllara göre odun sobasına yönelme yüzde 300 arttı.

Daha sezon başlamadan 100 binin üzerinde kova siparişi aldık. Üretilen bu kovaları doğu ve batı illerine gönderdik. Bu yıl yurt dışına da satışlara başladık. Irak, Suriye gibi ülkelerden aşırı bir talep var. Soba fiyatları değişiyor. En ucuz soba 600 liradır. Yine kuzine sobalarımız var, fırınlı sobalarımız var, tuğlalı sobalarımız var. Bunlar özel yapım sobalardır. Fiyatları 7 bin ile 10 bin TL arasında değişiyor" ifadelerini kullandı.