Gazete Vatan Logo

Site yönetmeliği değişiyor! Standart getiriliyor, zorunlu oluyor

Site yönetmeliği ile ilgili önemli bir adım atılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapılacak değişikliği maddeler halinde açıkladı. Bundan sonra her isteyen site yöneticisi olamayacak. Ayrıca güvenlik görevlisi zorunluğu da geliyor. Sektör temsilcileri yapılması planlanan değişiklik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, "Öncelikle herkes yönetici olamamalı. Bunun bir kriteri, eğitimi ve sertifikasyonu olmalıdır. Yöneticinin mutlaka hukuk formasyonuna sahip olması da gerekir." diye konuştu.

Site yönetmeliği değişiyor! Standart getiriliyor, zorunlu oluyor

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde sitelerde yaşayanların sayısı artıyor. Daha güvenli olması ve sosyal imkanların bulunması siteleri vatandaşlar için cazip hale getiriyor. Ancak sitelerin aidat ödemelerinin yüksek olması dezavantajları arasında yer alıyor. Kira ve satılık ev fiyatlarındaki artış ile birlikte site aidatlarına yapılan zamlar da gündeme geldi. Büyükşehirlerde bazı lüks sitelerde asgari ücret üzerinde aidat ödemeleri talep edilir hale geldi. Sitelerde ise hem oturanlar hem de yönetim kadrosu arasında yaşanan sorunlar da arttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı siteler ile ilgili harekete geçiyor.

SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"Bir; site yönetimlerimizin bizden yüzde 18 KDV’nin oluşturduğu yükle alakalı bir talepleri olmuştu. Biz bu konuda durum tespiti yapan ve çözüm önerilerini hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz. İnşallah elimizi taşın altına koyarak bu sorunun çözümüne katkı sunacağız.

Haberin Devamı

İki; tesisleşmenin büyük bir hızla devam ettiği şu günlerde site ve tesis yöneticilerimizin de hizmet kalitelerinin artırılması kaçınılmazdır. Bu anlamda yeterliliği; teoride ve pratikte ölçerek asgari standartları belirleyecek ve bunu düzenleyecek bir 'denetleyici' birimin kurulması için en kısa sürede çalışmalara başlayacağız.

STANDART GETİRİLECEK

Üç; herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak. Bu işi seven, kendisini adayan insanlarla yolumuza devam edeceğiz. Mesleki standartları sizlerle belirleyerek tıpkı müteahhitlik belgesinde olduğu gibi belirli standartları sağlayan yetkin isimlere bu hakkı tanıyacak düzenlemeyi hayata geçireceğiz.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK

Dört; geçtiğimiz sene İçişleri Bakanlığımız ile başladığımız bir çalışmamız var. 300-400’den fazla nüfus sayısı olan sitelere sizlerin talepleriyle birlikte güvenlik görevlisi zorunluluğu getirme konusunda çalışmalarımızda artık son aşamaya geldik.

TBMM yasama dönemi kapandığı için yasalaşma süreci gerçekleşmedi. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Cumhur İttifakımızın kazanacağı zaferden sonra 28. dönemde bütün bu sözlerimizi TBMM uhdesinde milletvekillerimizin, Cumhur İttifakımızın desteğiyle yasal güvenceye kavuşturacağız’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

TOPLU YAŞAM ALANLARINDA HUZUR KALMIYOR

Bakan Kurum'un açıklamaları ne ifade ediyor? Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri (ASİYED) Başkanı ve TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü değerlendirdi. 

Güllü, "Şehirleşmenin getirdiği toplu yaşam alanı haline gelen sitelerde en büyük sorun yönetim sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisiz, yetkin olmayan, hesap vermeyen ve şeffaflıktan uzak bazı yönetici veya yönetim firmaları site sakinlerinin tepkisini çekmektedir. İşini düzgün yapan yönetici ve yönetim firmaları ile toplu yaşam alanının huzur ve güvenli olması mümkün iken kötü ve yetersiz yönetimlerle ise huzurun ve güvenliğin kalmaması durumu söz konusudur." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

HUKUK FORMASYONU ŞART

Yönetici seçiminin büyük önem taşıdığına değinen İbrahim Güllü, "Öncelikle herkes yönetici olamamalı. Bunun bir kriteri, eğitimi ve sertifikasyonu olmalıdır. Yöneticinin mutlaka hukuk formasyonuna sahip olması da gerekir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı sayın Murat Kurum’un bu yönde çalışma yapıldığına ilişkin açıklamalarını da bu açıdan çok önemsiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

ADIM ATILMASI BİZİ MUTLU ETTİ

TEYFED (Tesis Yöneticileri Federasyonu) ve TESKON (Tesis Yöneticileri Konfederasyonu) Başkanı Yahya Sağır ise süreç hakkında bilgi verdi. 

"Tesis Yöneticileri Federasyonu TEYFED olarak 18 Ocak 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 950237 numarası ile Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İttifakı Tesisine Dair Yönetmelik Metinlerine Dair Bazı Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun teklifimizi teslim ettik. Meclis'e sunduğumuz ardından tüm partilerdeki en üst seviye yetkililere ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcı Sayın Hasan SUVER’de ayrıca bilgilendirdiğimiz 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İttifakı Tesisine Dair Yönetmelik Metinlerine Dair Bazı Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifimiz ve Önerilerimizle ilgili kurulan Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğümüzce çalışmaların başladığını tarafımıza iletildi."

Haberin Devamı

Sayın Bakan Kurum’un toplantıda yapmış olduğu açıklamalar teklifimizin değerlendirmiş olduğunu ve yöneticilerin sorunlarına yönelik adımlar atıldığını görmek bizleri memnun etmiştir.