Gazete Vatan Logo

Şirketler ve kurumlar deprem bölgesi için seferber oldu

6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem sonrasında çok sayıda şirket ve kurum bölgeye yardım için çalışma başlattı.

Şirketler ve kurumlar deprem bölgesi için seferber oldu

Tarihin en büyük deprem felaketlerinden biri sonrasında yaraları sarmak için kurumlar ve şirketler harekete geçti.

TRT SETLERİNDEN DEPREM BÖLGESİNE TEÇHİZAT YARDIMI

TRT’nin belgesel, Film ve dizi yapımlarının süreçlerinde kullanılan; karavanlar, seyyar tuvaletler, ışık kaynakları, kamyonlar, telsizler, ısıtıcılar, yağmurluklar, jeneratör ve aküler başta olmak üzere birçok ekipman, depremden etkilenen vatandaşların ve arama kurtarma personelinin hizmetine sunulmak üzere TRT ve AFAD iş birliği kapsamında bölgeye sevk edilmeye başlandı.

Ayrıca TRT Market stoklarında yer alan; mont, kazak, polar, penye, bere, eldiven, ayakkabı, çanta gibi ürünler de, özellikle depremzede çocukların kullanımına sunulmak üzere Kızılay iş birliğinde bölgeye ulaştırılmak üzere hazırlandı.

AFAD tarafından acil ihtiyaçlar olarak listelenen; bebek bezi, battaniye, ısıtıcı, çorap, mont, eldiven, uyku tulumu, su, powerbank, çadır, el feneri, hijyen malzemeleri, bot, çizme, ayakkabı, içlik takımı, bere, tuvalet kâğıdı, pil, konserve ve yastık gibi birçok ayni yardım da kampanya kapsamında tedarik edilerek konteynerlerle AFAD’a teslim edildi.

Haberin Devamı

400 MİLYON TL’Yİ AŞAN YARDIM

Alışveriş platformu Trendyol, maddi desteğin yanında, lojistik imkanlar ve insan kaynağı ile bölgedeki yardım çalışmalarına aktif katkı sağladıklarını açıkladı. Şirket AFAD, Ticaret Bakanlığı ve yerel yönetimlerle koordinasyon halinde afet bölgesine ulaştırılan yardımın 400 milyon TL’yi aştığını ve yardıma devam ettiklerini duyurdu.

FERİBOTLA DESTEKFERİBOTLA DESTEK

İDO deprem bölgesindeki yaraları sarmak üzere Adnan Menderes Hızlı Feribotu’nu Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü ve İstanbul Liman Başkanlığı koordinasyonunda AFAD yardımlarını bölgeye ulaştırmak üzere 9 Şubat Perşembe günü saat 23:59’da yola çıkardı.

Feribotla 3 karavan, 2 çekici, 2 mobil büfe aracı yanında büyük ve küçük jeneratörler, pompalar, 320 ton içme suyu, battaniye, maske, yetişkin ve çocuk kıyafetleri gibi AFAD yardımlarının İDO Yenikapı terminalinden deprem bölgesine uğurlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

MOBİL BAZ İSTASYONU DESTEĞİ

Turkcell farklı lokasyonlarda bulunan çok sayıda mobil baz istasyonu ve jeneratörü deprem bölgesindeki illere sevk edildiğini duyurdu. Şirket ayrıca ayrıca bölgede görev yapan ve kayıplar yaşayan personele destek olabilmek için Türkiye’nin birçok ilinden ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini açıkladı. Bu kapsamda 430 saha müdahale personeli ve bölge çalışanının yanı sıra afet yaşanan illere 2000 akü, 1400 jeneratör, 100’ün üzerinde mobil baz istasyonu sevk edilerek iletişimin devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.

DEPREMZEDELER İÇİN 50 MİLYON TL’LİK BAĞIŞ FONU

Depremler sonrası SOCAR Türkiye, çalışanlarıyla afetzedelere yardım için çalışma başlattı. Şirket, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için 50 milyon TL değerinde bağış fonu oluşturulduğunu duyurdu.

Şirket ayrıca bölgedeki AFAD ve diğer kuruluşların kurtarma araçlarına ücretsiz benzin ve motorin desteği sağlandığını, yine AFAD’a 6.4 milyon TL tutarında temel ihtiyaç malzemesi iletildiğini, aynı zamanda 3.5 milyon TL nakdi bağış gerçekleştirildiğini açıkladı. Şirket ayrıca Grup şirketi TANAP aracılığıyla da çeşitli yardımların gerçekleştirildiğin duyurdu.

Haberin Devamı

100 MİLYON TL'LİK DESTEK

Petrol Ofisi, afet bölgesindeki arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının kesintisiz sürdürülebilmesi adına 100 milyon TL‘lik kaynak ayırdığını duyurdu. Şirket, 5 milyon litrelik akaryakıtı afet bölgesinde yer alan 10 ildeki istasyonlardaki otomasyon sistemi ile kademeli olarak AFAD'ın bilabedel kullanımına sunmaya başladı.
Şirket ayrıca bugüne kadar 140 yardım uçağına 1.5 milyon litre akaryakıtın tedariki için Mersin Limanı'nda üç ayrı gemisini de devreye aldı.

DEPREM BÖLGESİNE175 MİLYON TL’Yİ AŞAN YARDIM

Türk Kızılay, AFAD ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalıştığını duyuran Yıldız Holding, gerek afet bölgelerindeki mağaza ve depolarından gerekse diğer illerdeki tesislerinden depremzedeler ve yardım ekipleri için sevk ettiği ürünlerin tutarının 175 milyon TL’yi aştığını paylaştı. Holding, bünyesindeki çeşitli şirketler aracılığı ile yardımların sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

BAĞIŞLAR AFAD’A TESLİM EDİLECEK

Depremlerin hemen ardından AFAD ve Kızılay koordinasyonunda, bölgedeki dağıtım merkezlerinden su, çay, şeker, bisküvi, hazır çorba gibi acil ihtiyaç malzemelerini taşıyan 12 tırı yola çıkartan Migros,Ticaret Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Afet Acil Sosyal Yardım’ın himayesinde başlatılan, depremden zarar gören vatandaşların öncelikli ihtiyaç ürünlerinin satılacağı Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katıldı.

Şirket, Sanal Market üzerinden verilecek temel ihtiyaç malzemeleri siparişlerini, kar amacı olmayan indirilmiş özel bağış fiyatlarıyla deprem bölgesine ulaştıracak. Tüm bağışları tek bir konumda toplayarak, özel araçlar ile AFAD’ın belirlediği noktalara teslim edecek.

BÖLGEYE İŞ MAKİNESİ VE KURTARMA EKİBİ GÖNDERİLDİ

Valilikler, AFAD ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışan Cengiz Holding, bölgeye iş makinesi, ekipman, araç, teknik ekip ve kurtarma ekibi desteği sağladı.

Deprem bölgelerine iş makineleri, ekipman ve araç desteği sağlayan Cengiz Holding, bu araçları kullanacak teknik ekip ile maden işletmelerinde çalışan uzman kurtarma ekiplerini de deprem bölgelerine sevk etti. Şu ana kadar deprem bölgesine 20 ekskavatör, 5 vinç, 45 kamyon, 13 4X4 araç, 5 sepetli araç, 2 yakıt tankeri, 2 looder, 2 babcot, 5 lastikli yükleyici, 4 ışık kulesi, 25 lowbed, 66 jeneratör, 10 trafo direği, 40 projektör ve çok miktarda insani yardım malzemesi gönderilirken ilk aşamada AFAD'a 1,5 milyon TL’lık bağışta bulunuldu.

368 arama kurtarma ekibine ek olarak iş makineleri için gerekli şoför, mühendis, formen, operatör gibi teknik ekipten oluşan 180 kişi ile destek verilen deprem bölgesinde teknik ekipman dışında insani yardım çalışmalarını da hızlandıran Cengiz Holding, giysi, ısıtıcı ve battaniyeden oluşan 30.000 parça eşyayı deprem bölgesine sevk etti.

Bölge halkının üzüntüsünü paylaştığımızı ve yardımlarımızın devam edeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

BARINMA İHTİYACI OLAN DEPREMZEDELER VE HAYIRSEVERLERİ BULUŞTURAN PROJE

Depremlerin ardından, barınma ihtiyacı olan depremzedelere yuvasını açmak isteyen hayırseverleri, ihtiyaç sahipleri ile buluşturmak amacıyla Hepsiemlak tarafından “Dostluk Çatısı” projesi hayata geçirildi.

Proje için hazırlanan internet sayfasını ziyaret eden ihtiyaç sahipleri ve hayırseverler sayfada yer alan ilgili formları doldurarak projede yer alabiliyor.

Doldurulan formları tek tek inceleyerek gerekli kontrolleri yapan şirketin müşteri hizmetleri ekibi, katılımcıları doğru şekilde eşleştirerek deprem sonrası yaşanan barınma sorununun çözümüne destek olmaya çalışıyor.

“EVİM YUVAN OLSUN” KAMPANYASINA ENTEGRE EDİLDİ

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli, 11 ili etkileyen depremler sonrası evi yıkılan vatandaşlarla, evlerini depremzedelere açmak isteyen hayırseverleri birleştirdiği ve kısa süre içerisinde birçok başvurunun yapıldığı "Dostluk Çatısı" platformu, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından organize edilen “Evim Yuvan Olsun” kampanyasına Hepsiemlak’ın çalışmasıyla entegre edildi.

5 YARDIM TIRI HAZIRLANDI

Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı Dr. Levent Uysal Türkiye’yi sarsan depreme ilişkin, “İlk andan itibaren ne yapabiliriz düşüncesiyle hemen aksiyon almaya başladık. Milletimizin içinde bulunduğu bu zorlu şartlar altında AFAD ve Kızılay öncülüğünde yürütülen seferberliğe tüm imkanlarımızla destek oluyoruz. Ara tatil olmasına rağmen 200’ü aşkın gönüllü öğrencimizle birlikte ihtiyaç listesinde bulunan malzemeleri hızlı bir şekilde kolileyerek hepsinden 10 biner adet olmak üzere hazırlıklılarımızı canla başla tamamlayarak 5 tırımızı afet bölgesine gönderdik. Öğrenci ve personellerimizden oluşan 45 kişilik gönüllü ekibimizde afet bölgesinde bulunan depremzedelerimize yardımcı olmak üzere yola çıkıyorlar, bu zorlu günlerde yaralarımızı hep birlikte saracağız” diye konuştu.

100’Ü AŞKIN MAĞAZASINDA ÜCRETSİZ ÜRÜN DAĞITIMI

Deprem bölgesine tırlarla acil ihtiyaç malzemeleri gönderen market zinciri BİM, bölgede 100’ün üzerinde mağazasında güvenlik güçlerinin gözetiminde temel ihtiyaç ürünlerinin depremzedelere ücretsiz dağıtıldığını duyurdu.

Şirket ayrıca resmi kurumlarla işbirliği içinde 20 bin adedin üzerinde battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesinin TIR’larla bölgeye gönderildiğini açıkladı.

250 TIR YARDIM

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, büyük afet sebebiyle zarar gören bölgelere depremzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda, üye firmaların gerçekleştirdiği toplam Yardım miktarının 250 tır olduğunu söyledi.

DEPREM BÖLGESİNE 10 MİLYAR TL’LİK DESTEK

İş Bankası Grubu deprem bölgesi için AFAD’a 1 Milyar TL bağış yaparken, inşa edilecek deprem konutları için de 1 milyar 750 milyon TL tutarında destek sağlama kararı aldığını duyurdu.

Banka ayrıca, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, gerçek kişiler ile KOBİ’lere ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelere (çiftçi ve esnaf dâhil olmak üzere) kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini (ek hesap, kredi kartı borçları ve gayrinakdi kredi komisyonları da dahil olmak üzere)31 Ağustos 2023’e kadar 6 ay süreyle faizsiz olarak ötelediğini ve bölgedeki depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi borçlarını silme kararı aldığını, bölgede yaraları sarmak, üretim ve istihdam seferberliğini başlatmak için de ilk aşamada 10 Milyar TL’lik kaynak ayırdığını açıkladı.

İLETİŞİM İÇİN DESTEK

Teknoloji şirketi Huawei deprem sonrası şu açıklamayı yaptı: “Afet bölgesinde kesintisiz iletişimin sağlanması ve hasar gören şebekenin onarımı için büyük miktarda mobil baz istasyonlarını, dizel jeneratörleri ve şebeke yedek parçalarını acilen bölgeye ilettik. Ekiplerimiz sahada operatörlerle birlikte çalışıyor. Ayrıca yetkili kamu otoriteleriyle birlikte diğer yardımları planlama sürecimiz de devam ediyor.”

DEPREMZEDELERE İSTİHDAM DESTEĞİ

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen Deprem felaketinin ardından ŞOK Marketler, yıl boyunca tüm Türkiye’de yapılacak işe alımlarda önceliğinin depremzede vatandaşlara verileceğini duyurdu.