Gazete Vatan Logo

Sigaraya beklenen zam geldi

Sigaraya yüzde 28 zam geldi 1 paket sigara 7 liraya çıktı

Hükümetin 31 Aralık’ta sigaradaki ÖTV oranlarını artırmasından sonra beklenen zamlar gelmeye başladı. İlk olarak Philsa, ürünlerinin fiyatlarını yüzde 15 ile 27.7 arasında değişen oranlarda artırdı. Zam sonrası 1 paket Marlboro’nun fiyatı 5.5 liradan 7 liraya yükseldi.

Hükümetin sigarada ÖTV oranlarını artırmasından sonra fiyatlara zam geldi. Dün ilk olarak Philsa, sigaraya zam yaptığını açıkladı. Şirket, perakende satış fiyatlarını yüzde 15-27.7 arasında değişen oranlarda artırdı. Buna göre Marlboro Uzun’un fiyatı 5.75 TL’den 7 TL’ye, Marlboro Kısa’nın fiyatı da 5.50 TL’den 7 TL’ye yükseldi. Böylece bir paket sigaraya 1.5 lira zam gelmiş oldu.

1 lira zam bekleniyordu

Sigaraya uygulanan asgari maktu ÖTV’ye 2009 yılının son gününde 3 kuruş zam geldi. Ucuz sigaralarda ÖTV oranı 2.05 TL’den 2.55 TL’ye yükseltilirken, ÖTV artış oranı yüzde 24.39 oldu. ÖTV artışından sonra 1 paket sigaraya 1 TL civarında zam gelmesi bekleniyordu. Ancak dün açıklanan zam oranı herkesi de yanıltmış oldu. Zamlar sonrasında ucuz sigaranın fiyatının 3.5 TL’den 4.25 TL’ye çıkması bekleniyordu. Pahalı sigarada ise ÖTV oranı 3.5 TL’den 4.25 TL’ye ulaştı. ÖTV artış oranı yüzde 21.43 olurken, pahalı sigaranın fiyatının 5.75 TL’den 6.75 TL’ye çıkması öngörülüyordu.

Bakkal amca üreticilerden erken davrandı

BAKKALLAR ve bayiler sigara üreticilerinden önce davrandı. Hükümetin sigaraya yaptığı vergi zammının ardından şirketler düne kadar yeni fiyatları açıklamazken, bazı bakkallar ve tekel bayileri zamlı fiyatları kendisi belirledi. Örneğin daha önce 5.5 liraya satılan kısa Marlboro 6.5 liradan sattı. Uzun Marlboro ve Parliament 6.75 liradan 7.5 liraya satılmaya başlandı. Fiyatları yükseltmeyen bazı bakkal ve bayiler ise “Sigara kalmadı” diyerek müşteriye satış yapmadı.

10 gündür sigara alamayan bayiler isyan bayrağı açtı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yıl öncesi sigaraya zam yapılacağı söylentileri nedeniyle yaklaşık 10 gündür bayilere sigara verilmediğini belirterek, “Acilen Tütün Üst Kurulu harekete geçmeli ve zam spekülatörlerinden mutlaka hesap sormalıdır. Aksi halde TESK olarak birlik ve federasyonlarla işbirliği içinde bu konuda eylem kararı alacağız” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı