Gazete Vatan Logo

Şener'in ağabeyi Erdemir yönetiminde

Bir gün önce "Devlet olarak elimizi kamu şirketlerinden çekmeliyiz" diyen Abdüllatif Şener'in ağabeyi, Erdemir yönetimine girdi. İSKİ eski Genel Müdür Yardımcısı Recai Berber de yönetime sokuldu. Eski yönetimden sadece Kenan Evrenin damadı Maksut Göksu, hatır için kaldı

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun kardeşlerinin Şeker Fabrikaları'na genel müdür atanmasının ardından yeni bir örnek daha çıktı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in ağabeyi Abdullah Şener Erdemir yönetim kurulu başkan yardımcılığına getirildi. Yönetim kurulu başkanlığına getirilen Recai Berber ise AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde İSKİ'de yöneticilik yaptı.

TÜGSAŞ'ta Teftiş Kurulu Başkanı'ydı
Erdemir'in dün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında yönetim bir kişi hariç tepeden tırnağa değiştirildi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in önceki gün özelleştirme programını açıklarken Erdemir'i "durumu incelenen şirketler" arasında saymış ancak devletin de elini kamu kurumlarından çekmesi gerektiğini üzerine basa basa belirtmişti.

Başbakan Yardımcısı Şener'in ağabeyi Abdullah Şener dün yapılan genel kurul sonrası yapılan ilk yönetim toplantısında Yönetim Kurulu Başkanvekilliği'ne getirildi. Daha önce özelleştirme kapsamındaki TÜGSAŞ Gübre Fabrikalarında Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Şener, bundan böyle daha etkin bir konumda olan Erdemir'de görev yapacak.

Eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren'in damadı Maksut Göksu da Erdemir yönetim kurulundaki yerini koruyan tek üye olarak dikkati çekti. Göksu'nun seçilmesi için Kenan Evren'in Recep Tayyip Erdoğan'dan ricada bulunduğu ileri sürüldü. Genel Kurul'da yönetim kurulu üyeliği için Maksut Göksu ile Turgut Tokuş arasında ciddi bir lobi rekabeti yaşandı. Koç Holding'den emekli olan ve yıllarca Holding'in Ankara'daki en üst temsilcisi olarak çalışan Tokuş, 15 yıldır aralıklarla yönetim ve denetim kurullarında görev yaptığı Erdemir yönetiminde bu kez yer alamadı.

ÖİB, Erdemir'de temsilcisiz
Erdemir hisselerinin halen yüzde 46. 1'ini elinde tutan Özelleştirme idaresi Başkanlığı ise Erdemir yönetimine temsilci sokamadı. Özelleştirme idaresi 15 yıldır başkan veya yardımcıları tarafından Erdemir'de temsil ediliyordu. ÖİB'in yönetime temsilci sokamaması üst yönetimde yapılacak kadro değişiklikleriyle açıklanıyor.

Satış geliri hedefi 1.1 milyar $
Özelleştirme İdaresi'nden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in kardeşini Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı yaptığı Erdemir, kamu sektörünün en önemli lokomotif şirketlerinden birisi. İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları (İSDEMİR), ERDEMİR Çelik Servis Merkezi A.Ş, ERDEMİR Romania S.R.L, ERDEMİR Mühendislik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş ile Çelik Çekme Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş'yi bünyesine katarak bir holding statüsüne geçen Erdemir, 2003 yılında 5 milyon 350 bin ton üretim, 1 milyar 550 milyon dolar satış, 375 milyon dolar ihracat ve 185 milyon dolar yatırım hedefleyen dev bir kuruluş olarak dikkati çekiyor. Sadece Erdemir Fabrikası'nın bu yıl 1 milyar 100 milyon dolar toplam satış geliri, 3 milyon 250 bin ton üretim, 250 milyon dolar ihracat ve 115 milyon dolar yatırım hedefi var.

Erdemir, grup olarak geçen yıl ise 4 milyon 940 bin ton üretim, 1 milyar 200 milyon dolar satış, 290 milyon dolar ihracat ve 70 milyon dolar da yatırım gerçekleştirdi. Erdemir Fabrika'sında ise 3 milyon 145 bin ton üretime karşın 874 milyon dolarlık toplam satış geliri elde etti, 206 milyon dolar da ihracat yaptı. İSDEMİR de 1 milyon 750 bin ton üretime karşın 315 milyon dolar satış sağladı.

İşte ERDEMİR'in yeni yönetimi
* Recai Berber: (Başkan)
* Abdullah Şener (Başkan Yardımcısı)
* Abdulkerim Dervişoğlu (Üye ve genel müdür)
* Sinan Kara (Üye)
* Maksut Göksu (Üye)
* Ahmet Ercan Furkan (Üye)
* Mehmet Bulut (Üye)
* Ahmet Erkan (Üye)
* Metin Aslan (Üye)

Haberin Devamı