Gazete Vatan Logo

Sen de mi Brütüs

Komşu, iflastan kurtulmak için ağır şartlar içeren paketi bugün Meclis’te oylayacak. Ancak Başbakan Tsipras’ın partisi SYRIZA, koalisyon ortağı ve dostu Varoufakis bile ‘Hayır’ diyor

86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketi için Euro Bölgesi’nin kemer sıkma tedbirlerini hatta Osmanlı’daki kasayı denetleyen ‘Düyun-u Umumiye’ benzeri bir modeli kabul eden Yunanistan’da bu kez ‘Hayır’ krizi yaşanıyor. 5 Temmuz tarihinde referandumdan ‘Hayır’ çıkması için uğraşan Başbakan Alexis Tsipras, bugün ise Troyka’nın istediği ağır şartlara parlamentodan onay almanın peşinde koşuyor.

Ancak verdiği sözlere karşın Euro Bölgesi liderlerine boyun eğen Tsipras’ın işi çok zor görünüyor. Tsipras’ın partisi SYRIZA, bakanlar ve koalisyon ortağı ANEL, referandum öncesinden daha ağır şartların yer aldığı pakete karşı isyan bayrağını çekti. SYRIZA Partisi’nin 149 milletvekilinin 30’u, anlaşmayı reddettiğini açıkladı.

6 yıllık nefreti kusuyorlar

Tsipras, koalisyonun ortağı ANEL’in lideri Panos Kammenos’un ‘Paketi desteklemeyeceğiz’ açıklamasının şokunu yaşarken, en yakını da sırtını ona döndü. Yunanistan’da referandum sonrası ‘yüzde 61’lik hayır’ oyuna rağmen yakın dostu, Başbakan Tsipras’ın önünü açmak için Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Yanis Varoufakis’ten sert eleştiriler geldi. Varoufakis, “Bu anlaşma aşırı sağın yükselişini beraberinde getirecek. Bu bir yardım antlaşması değil. Bu bir Versailles Anlaşması” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Varoufakis, şunları kaydetti: “Troyka, son 6 yılda aleyhlerine söylenen herşeyi Tsipras’a yedirmeye kararlı, yedirmeye de başladı. Bu, tamamen Avrupa’yı yeniden şekillendirmekle alakalı. Tsipras da aslında bunun farkında. Biz yola çıkarken iktidara gelirken bunlar olmasın diye oy istemiştik.”

Mecliste kurtarma paketi reddedilirse, Yunanistan krizi kaldığı yerden devam edecek.

‘Nazi’leri yaratan anlaşma

Versailles, 1. Dünya Savaşı sonrası Almanya ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir anlaşmaydı. İçerdiği ağır koşullardan ötürü Versailles Anlaşması Almanya’da ihanet olarak kabul edildi. Tarihçiler Almanya’da 1920’lerde yaşanan istikrarsızlığa, Nazi Partisi’nin iktidara gelişine bu anlaşmanın neden olduğunu savunuyor.

Kolunu feda etmeye hazırdı

Haberin Devamı

Yunanistan’daki referandumda yüzde 61 gibi açık ara farkla ‘hayır’ çıkmasına karşın Yanis Varoufakis, Maliye Bakanlığı görevini 1 gün sonra bırakarak, Başbakan Alexis Tsipras’ın Euro Bölgesi’yle müzakerelerinde elini güçlendirmek istemişti. İstifasını Twitter’dan duyuran Varoufakis, “Euro Bölgesi beni istemiyor” mesajını göndermişti. Görevde kaldığı 5 aylık sürede renkli kişiliğiyle öne çıkan Yanis Varoufakis, referandum öncesi yaptığı açıklamada, “Borcun yeniden düzenlenmesini kapsamayan bir anlaşmayı imzalamaktansa kolumu kesmeyi tercih ederim” demişti.

İstifa edecek

Tsipras Hükümeti’nin bugün yapılacak parlamento oylamasının ardından istifa etme seçeneğini gözden geçirdiği iddia edildi. Bild’in haberine göre Tsipras Hükümeti geçici teknokrat hükümetin reformları uygulaması için yolunu açmak adına istifa edecek. Söz konusu adım sonbaharda yeni bir seçim yapılmasına neden olacak.

Biletimi Atina’ya değil başka ülkeye almalıyım

Yunanistan’la referandum sonrası çok çetin geçen pazarlıkların perde arkasını İngiliz Daily Mail gazetesine anlatan bir batılı diplomat, “O odada Başbaan Alexis Tsipras’ı Avrupa liderleri adeta çarmıha gerdiler” dedi. Yunan Proto Thema gazetesi görüşmeler sırasında Yunan Başbakanı’nın çok ağır bir baskı altında kaldığını, istek listesinin büyüklüğü nedeniyle Tsipras’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’e dönüp, “Eğer bunları kabul edersem dönüş biletimi Yunanistan’a değil başka bir ülkeye almam gerekir” dediği ortaya çıktı. Bu sözler sonrası Almanya bazı taleplerini geri çekmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Halk isyanda grev başlıyor

Yunanistan’da kamu çalışanları, 86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketi karşılığında kabul edilmesi istenen kemer sıkma politikalarını protesto etmek için bugün 24 saatlik greve çıkıyor. Kamu çalışanları, Başbakan Alexis Tsipras ile Euro Bölgesi liderlerinin üzerinde anlaştıkları reform karşılığı tasarruf önlemlerini protesto edecek. Anlaşma gereği, doktor reçetesi gerektirmeyen ilaçların satışının serbest bırakılması ve eczane açmanın kolaylaştırılmasına itiraz eden eczacılar da 24 saatlik greve gideceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı