Gazete Vatan Logo

‘Seçim kokan çok güzel hareketler’

Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğini her fırsatta dile getiren hükümetin son icraatları piyasalar tarafından şüphe ile karşılandı. Reuters’a konuşan bankacılar ve borsacılar “Mali disiplin söylemine gölge düştü” yorumunu yapıyor

Memurlarla toplu görüşmelerde yüzde 5’lik enflasyon hedefine karşılık yüzde 4+4’lük teklifte bulunan, üniversite harçlarını artırmama kararı alan, esnafın kullandığı kredinin faizini yüzde 13’ten yüzde 10’a çeken hükümet, finans cephesinde ‘Acaba mali disiplinden taviz mi veriliyor. Seçime ve referanduma yönelik bir politika mı izleniyor?’ şüphesi uyandırmıştı. Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili yapılan son açıklamalardan sonra bu yönde endişe duyan banka ve borsacıların sayısı arttı.

Reuters dün “Mali disipline gölge düşerken hükümet son kararlarıyla referandum ve seçime yöneldi” başlığı ile söz konusu şüpheyi mercek altına alındı. Reuters’a konuşan üst düzey bir bankacı şu yorumu yaptı: Hükümetin mali disipline uyulacağı ve taviz verilmeyeceği açıklamaları inandırıcılığını adım adım kaybetmeye başladı. Ekonomi yönetiminden karışık mesajlar gelmeye başladı. Bakanlar farklı farklı ve çelişen açıklamalar yapıyor. Ancak hükümetin referandumdan evet çıkması ve ardından 2011 seçimlerini kendi lehine çevirmek için son dönemeçte ardı ardına yeni kararlar alması gözden kaçmıyor.”

Ekspres Yatırım Başekonomisti Güldem Atabay da yaptığı yorumda “Alınan kararların hepsi seçime yönelik. Buna hiç şüphe yok. Sene başındaki vergi zammı ve enerji özelleştirmeleri gibi konular 6 aylık gelir performansının beklentilerin üzerinde olmasını sağladı. 6 aylık harcamalar düştü. Bir anlamda ilk yarıda sağlanan tasarruf ikinci yarı için harcama limiti olarak görülüyor” dedi. BG Partners Genel Müdürü Ali Rıza İncekara ise “İlk baktığımızda popülist bir izlenim ediniyoruz. Henüz vergi affının detaylarını bilmiyoruz. Büyük rakamlar değilse bütçenin kaldırabileceğini düşünüyoruz. Kamu maliyesi geçmiş seçimlere göre daha olumlu olduğu için şimdilik durumu kurtarır diye düşünüyoruz. Seçim yatırımları hiç karşılaşmadığımız durum değil. Ancak Mali Kural’ın geçmediği bir ortamda harcamalar artarak devam ederse tedirginlik de artacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı