Gazete Vatan Logo

Rumlar bankaları açamıyor!

Havaalanında bavul kontrolü yapılıyor...

17 milyar euroluk kaynak bulan Güney Kıbrıs yine de bankaları açmaya korkuyor. Paralar kaçmasın diye havalimanlarında bavul kontrolü yapılıyor

Önceki gün yapılan anlaşma ile 10 milyar eurosu AB ve IMF’den 7 milyar eurosu ise mevduat sahiplerinden olmak üzere 17 milyar euroluk kaynak bulan Güney Kıbrıs’ta korku dinmiyor. Ülkede 16 Mart’tan bu yana kapalı olan bankaların dün açılmış olması gerekiyordu. Ancak mevduat hesaplarından toplu kaçışların önünü kesmek isteyen Rum liderler, bankaların yarına kadar kapalı kalmasına karar verdi. Yani bankaların kapalı kaldığı süre 12 güne ulaşacak. ATM’lere de günlük 100 euro limiti getirilmesinin ardından nakit sıkıntısı her geçen gün artan halkın banka şubelerinde akın etmesinden de endişe duyduklarını kaydeden Güney Kıbrıs Merkez Bankası, “Sistemin yumuşak şekilde yeniden işler hale gelebilmesi için bu karar alındı” dedi. 100 bin euronun üzeri mevduata yüzde 30-40 vergi getirecek kurtarma planının bankalar açılır açılmaz paralarını ülkeden kaçırmak isteyenleri harekete geçireceğinden endişe ediliyor.

Bagajları bile arıyorlar

Yabancı gazeteler, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki limanlarda ve havaalanlarında yüklü miktarda nakit çıkışına engellemek için bagaj kontrollerinin sıkılaştırıldığını, aramaların en gevşek olduğu yerin ise adanın kuzey kesimine geçilen kapılar olduğunu yazdı.

Rum lider: İflastan kurtardım

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, tüm televizyonlardan canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Brüksel’de, AB ve IMF heyetiyle çok zor saatler geçirdiğini, bazı anların dramatik olduğunu ifade ederek, ”Ekonomik çöküşün eşiğine kadar geldik. Anlaşma sağlanmamış olsaydı devlet iflas edecekti. Olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum” dedi. Varılan anlaşmanın mevcut koşullarda sağlanabileceğin en iyisi olduğunu belirten Anastasiadis, şöyle devam etti: “Sürdürülebilir bir yarını güvence altına almak için, acılı, zor ve cesur kararlar almak mecburiyetindeydim... Kıbrıs için yeni bir dönem başlıyor.”

Eurogroup Başkanı çark etti

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne sunulan yardım paketinin Euro Bölgesi’ndeki bankacılık sorunları ile başetmekte yeni bir şablon olduğu yönündeki açıklaması büyük tepki gördü. Yaptığı açıklamanın piyasaları karıştırması üzerine başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere aralarında İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos’un da yer aldığı çok sayıda liderin sert eleştirileriyle karşı karşıya kalan Dijsselbloem, “Güney Kıbrıs, olağanüstü zorlukları olan spesifik bir durum. Düzeltme programları her ülkenin durumuna göre terzi işi hazırlanan; model veya örnek kullanılmayan programlar” dedi.

Öğrenciler sokaklara döküldü

Dün Güney Kıbrıs’ta üniversite öğrencileri ‘Susmayın, kanınızı emiyorlar’ ve ‘Troyka evine dön’ yazılı pankartlarla sokakları bibirine kattı.

Bank of Cyprus Başkanı istifa etti

BANK of Cyprus’ın Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Artemis istifa etti. Gerekçe olarak, “Bank of Cyprus’un yeniden sermayelendirme ve Yunanistan’daki şubelerinin satış planlamalarının Yönetim Kurulu’nun görüşü alınmadan yapılmış olmasını” gösterdi. Artemis’ten boşalan koltuğa Dinos Christofides getirildi. Bu arada Piraeus Bank, Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerini

524 milyon euroya satın almak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu. Bankaların ülkede 353 şubesi, 5 bin 550 çalışanı bulunuyor.

Haberin Devamı